Ultima oră

Primăria a stabilit cum are grijă de sărmani, bunici şi romi până în 2020

Iulia Crețu
31 ian 2016 1405 vizualizări
Cum se pot face politici sociale în Focşani, în lipsa banilor

Consiliul Local Focşani a votat, în şedinţa din luna ianuarie a legislativului local, modul în care ar trebui să se descurce, până în 2020, cu familiile şi copiii în situaţii de risc, cu persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice şi cu persoanele şi familiile în risc de marginalizare/excluziune socială (fără venituri/cu venituri reduse; persoane fără adăpost, de etnie romă). În acest sens, a fost adoptată Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2016-2020 la nivelul municipiului Focşani. În acest moment, de aceste categorii vulnerabile are grijă, în limite bugetare şi de personal, Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) din subordinea Primăriei Focşani. În decembrie 2015, la SPLAS figurau 383 angajaţi: 355 asistenţi personali, 28 persoane cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale şi 13 asistenţi sociali cu studii superioare. SPLAS menţionează, între riscurile aplicării acestei strategii “mentalitatea comunităţii locale care nu intervine, de multe ori, în cazuri pe care are puterea de a le soluţiona”, dar şi “situaţia economică precară la nivelul localităţii”, după cum se arată în Strategia prezentată la mapa consilierilor municipali, spre votare, la şedinţa ordinară a lunii ianuarie. Stategia locală de la Focşani va trebui să ţină seamă de prevederile naţionale cu privire la protecţia dreptului copilului, la egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, incluziunea socială şi reducerea sărăciei, dar şi de promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice. Deşi are în grijă diferite categorii sociale vulnerabile, SPLAS nu are în subordine alte centre şi servicii care să se adreseze copiilor ori adulţilor din grupurile ţintă. Totuşi, un ajutor pentru oferirea de servicii sociale vine din partea Crucii Roşii Vrancea, care are două servicii primare, cofinanţate de la bugetul local. Este vorba despre adăposturile de noapte, având beneficiari persoane adulte fără adăpost, “Sf. Nicolae cel Nou” şi “Bahne”. (Iulia CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.