Ultima oră

Video!!! Tradiţiile Vrancei, aduse pe scenă de elevii premiaţi de Premium Porc

Mihaela Vlădescu
17 ian 2016 4078 vizualizări
Şapte şcoli s-au pregătit câteva săptămâni pentru a aduce pe scenă valorile locale, iar efortul acestora a fost răsplătit cu premii consistente. Şcolile Răstoaca şi Gugeşti sunt câştigătoarele ediţiei

Şapte unităţi de învăţământ din judeţ s-a înscris la a treia ediţie a Bursei Şcolară ”Premium Porc promovează tradiţiile locale” din acest an şi au muncit câteva săptămâni pentru a câştiga marele premiu. Consistent şi în acest an, premiul a constat în câte un laptop pentru fiecare membru al echipei câştigătoare şi pentru cadrul didactic coordonator. Organizatorii au acordat şi un premiu special constând în tablete. Faptul că elevii au luat în serios competiţia s-a văzut la Târgul Valorilor Locale, cum a fost denumită competiţia din acest an, ce a avut loc vineri la Sala Balada din Focşani. Fiecare dintre cele şapte echipe şi-a prezentat cum a ştiut mai bine rezultatele muncii din proiect, astfel încât publicul a putut vota şi, împreună cu un juriu format din reprezentanţi ai Companiei Premium Porc Group, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Ansamblului Folcloric ”Ţara Vrancei” au decis câştigătorii. Echipele înscrise în competiţie au fost „Micii meşteşugari cuzişti” a Colegiului Naţional ”Al. I. Cuza”, „Cununiţa Vrancei” de la Şcoala Gimnazială ”Ioan Cîmpineanu” Cîmpineanca, „Arhaicul Nerej” de la Şcoala Gimnazială Nereju Mic, „Exploratorii Vrancei” – Şcoala Gimnazială Răstoaca, „Fiii Vrancei” – Şcoala Gimnazială ”Al. Vlahuţă” Gugeşti, „Memoria eroilor” - Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărăşeşti şi „Păstrătorii tradiţiei” – Şcoala Gimnazială ”Regina Maria” Vintileasca. 

 

Voturi atrase cu produse tradiţionale şi  plăcinte calde

Cei care au trecut pragul Sălii Balada vineri au fost surprinşi de seriozitatea de care au dat dovadă elevii implicaţi în acest concurs, care s-au pregătit în amănunt pentru câştigarea marelui premiu. „Am venit cu produse tradiţionale, pregătite după reţete autentice. Avem pastramă de vită, şuncă afumată de porc, brânză şi caş de oaie, ghebe murate, zacuscă de ghebe, magiun, dar şi obiecte foarte vechi. E prima dată când participăm şi copiii s-au mobilizat foarte bine,” a precizat profesoara Nicoleta Gogancea, coordonatoarea echipei Şcolii Nereju. „Am venit astăzi aici pentru a promova valorile locale. Să nu uităm că avem produse tradiţionale extraordinare, iar Munţii Vrancei sunt locuri deosebit de frumoase care merită vizitate de toţi românii”, a precizat profesoara MihaelaVelic, coordonatoarea echipei Şcolii Răstoaca, care a copt plăcinte pentru toţi cei care au vizitat standul şcolii. De altfel, elevii acestei unităţi de învăţământ au realizat şi un blog ( http://exploratoriivrancei.blogspot.ro/ ) prin intermediul căruia promovează valorile autentice ale judeţului. Extrem de apreciat a fost şi efortul elevilor Colegiului Naţional „Cuza”care au prezentat Chipăruşul, un dans funerar unic în Europa, după unii etnologi, un ritual de înmormântare specific zonei Vrancea, făcut cunoscut în lume de ansamblul din Nereju, condus de Ştefan Harabagiu, care îi poartă numele. 

 

Şcolile Răstoaca şi Gugeşti, câştigătoarele competiţiei

 

După mai bine de trei ore de la debutul votării şi deliberări ale juriului, s-au anunţat şi câştigătorii: Şcoala Răstoaca –marele premiu şi Şcoala Gugeşti – premiul special. „Felicit toţi copiii şi profesorii care s-au implicat în desfăşurarea acestui frumos eveniment. Premium Porc întotdeauna vine şi ne propune concursuri frumoase cu premii generoase râvnite de toţi copiii şi profesorii, dar şi de noi adulţii care ne-am fi dorit să fim membri ai unui echipaj”, a declarat inspectorul şcolar Aurora Lefter, membru al juriului. „Mulţumim că aţi continuat tradiţia şi desfăşuraţi acest concurs în continuare. Sperăm că va fi de acum înainte ani mulţi pentru că şcolile s-au obişnuit şi ne vor întreba de acest concurs, mai ales că oferiţi premii consistente”, a precizat şi inspectoarea generală a IŞJ, Lidia Dumbravă, prezentă la festivitatea de premiere. Maria Murgogi, directorul Ansamblului Folcloric „Ţara Vrancei”, membră a juriului, s-a arătat extrem de încântată de ideea organizării competiţiei şi de implicarea elevilor. „Este un lucru extraordinar ce se petrece astăzi aici şi sperăm să se păstreze tradiţia”, a spus aceasta. „Copiii sunt viitorul acestei ţări şi Premium Porc promovează şi investeşte, prin acţiunile pe care le organizează, în dezvoltarea tinerilor  din toate localităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Evenimentul de astăzi este un bun prilej pentru a susţine dezvoltarea tinerilor, iar ediţia din acest an a Bursei Premium Porc se intitulează Târgul Valorilor Vrancei în care am lansat şcolilor din judeţul Vrancea provocarea de a promova valorile, tradiţiile şi obiceiurile din Munţii Vrancei într-o manieră cât mai originală. Toate echipele participante s-au pregătit foarte bine”, a precizat Rareş Popelca, reprezentantul Premium Porc. Toţi elevii participanţi la Bursa Şcolară ”Premium Porc promovează tradiţiile locale” au primit premii. (M. VLĂDESCU)

Pe platforma webtv al Ziarului de Vrancea puteţi urmări un film de la acest eveniment. 

 

Mesajul câştigătorilor

"Timp de o lună copiii au muncit la promovarea judeţului nostru, am încercat să nu lipsească nimic din această promovare. Împreună cu copiii am plecat prin judeţ pentru ca ei să vadă şi să simtă ceea ce vor să promoveze. Drept marturie stau materialele video pe care le-am publicat pe internet 

Vrancea ...incursiune pe plaiuri mioritice (https://www.youtube.com/watch?vâqHKm1oY8S0A) şi Obiective turistice din Vrancea Exploratorii Vrancei (https://www.youtube.com/watch?vâU8JVciIul24) dar şi un blog (http://exploratoriivrancei.blogspot.ro/). Am realizat pliante de prezentare, broşura, pe care le-am oferit trecătorilor pe stradă şi la stand, copiii au creat un imn pe care l-au cântat, toţi fiind îmbrăcaţi traditional. Nu l-am uitat nici pe Mihai Eminescu. Felicitari tuturor echipelor participante la acest târg. Micile noastre expediţii prin munţii Vrancei nu se vor opri aici. Ne-am propus pe viitor să mai descoperim comorile ascunse ale judeţului nostru şi să le promovăm. Împreună vom reuşi să aducem „Valorile Vrancei” acolo unde le este locul.

Cu deosebită consideraţie, 

Echipa “ Exploratorii Vrancei”  din Răstoaca

Duţă Alexandru Cristian,  Oncioiu Mirela, Pascu Alexandra, Miu Marcela, 

Arbănaş, Florentina Gabriela, Moise Robert, Murgeanu Nando şi Chiriac Valentin, alături de profesorul coordonator Mihaela Velic. 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.