Hepatita A i-a îmbolnăvit pe chiriaşii Primăriei şi pe secretarul Corhană
Direcţia de Sănătate Publică Vrancea (DSP) a demarat o amplă campanie de vaccinare şi dezinfecţie în blocurile sociale ale Primăriei Focşani din cartierul Sud, de pe Aleea Revoluţiei nr 16, ca urmare a unor cazuri confirmate de hepatita A. Doi copii care locuiesc în aceste blocuri sunt internaţi la Spitalul Judeţean, la Secţia de Boli Infecţioase, cu Hepatita A. “Am făcut 16 vaccinări, la copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani, am făcut dezinsecţie pe toate palierele la spaţiile commune, anume holuri şi grupuri sanitare şi în apartamentele celor cu cazuri confirmate”, ne-a declarat dr. Cătălin Graur, director la DSP, precizând totodată că mai sunt copii nevaccinaţi în blocurile respective. Este vorba despre copii care sunt răciţi sau cu gripă în această perioadă şi unde vaccinarea nu a fost posibilă. Potrivit directorului DSP, la blocul din Sud nu poate fi vorba de un focar de infecţie, pentru că, în accepţiunea epidemiologică, ar trebui să fie bolnavi cel puţin o treime din totalul locatarilor, ceea ce nu este cazul. Hepatita A a făcut victime şi în Primăria Focşani. Omul responsabil cu legalitatea, Eduard Corhană, secretarul municipalităţii, s-a îmbolnăvit şi a ajuns la spital. În cazul său nu s-a putut stabili dacă există o legătură cu îmbolnăvirile din locuinţele sociale. Eduard Corhană va fi înlocuit, până se va însănătoşi, de juristul Liviu Pogorevici.
Ce se întâmplă în blocul hepatitei din Sud: porci afumaţi pe holuri
Viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, povesteşte scenarii de groază de la blocurile mizerabile din Sud, de pe strada Revoluţiei, acolo unde s-au găsit cazuri de hepatita A. Edilul spune că locatarii, mulţi din ei fără acte, adună gunoaie, dau foc la cabluri pentru a lua aluminiul şi ajung chiar să sacrifice porci pe holul blocului şi să-i transforme în şunci şi jamboane chiar acolo, într-o afumătoare improvizată în interiorul imobilului. “Am propus consilierilor un plan de reabilitare rapidă a blocului. Ori îi luăm pe cei fără acte şi-ii dăm afară, pentru că majoritatea nu sunt din oraş, ori îi mutăm pe cei cu contracte la G2, unde sunt 11 camere libere. Apoi băgăm blocul în carantină, dezafectăm toaletele şi îl transformăm în bloc de garsoniere. Ar trebui să găsim bani pentru acest lucru. Nu pot fi sigur că nu vor mai apărea ale cazuri de hepatită, oamenii trăiesc printre gunoaie, i-au speriat şi pe cei de la DSP. Dacă au ajuns să sacrifice un porc şi să-l tranşeze şi să-l bage la o afumătoare pe holul blocului…”, ne-a spus Iorga. Viceprimarul oraşului a explicat că a le da amenzi nu este o soluţie, unii dintre locatarii blocurilor-fantomă având sancţiuni neachitate care ajung şi la 38.000 lei pentru o singură persoană.
Blocul unde s-au înregistrat cazurile de hepatită este în subordinea Primărieişi este locuit de populaţie majoritar romă. Toate acţiunile de la blocul din cartierul Sud s-au desfăşurat sub stricta supraveghere a Poliţiei Locale şi au decurs fără nici un fel de incidente.
Hepatita A, boala “mâinilor murdare”
Hepatita A este cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului. Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii poate apărea şi icterul. Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate foarte des cu apă şi săpun. Având în vedere că este sezonul fructelor şi legumelor, se impune spălarea acestora înainte de a fi consumate, având grijă ca sursa de apă să nu fie contaminată. (I. CREŢU, D. LEPĂDATU)