Ultima oră

Hepatita A i-a îmbolnăvit pe chiriaşii Primăriei şi pe secretarul Corhană

Ziarul de Vrancea
9 oct 2015 2401 vizualizări
Doi copii din blocurile primăriei din Sud s-au îmbolnăvit de hepatită A şi sunt internaţi la Spitalul Judeţean u şi secretarul Eduard Corhană a căzut răpus de această boală, dar nu se ştie de unde a contactat-o u autorităţile au găsit scene de coşmar în aceste blocuri, unde porcii sunt tranşaţi şi afumaţi pe holuri u Direcţia de Sănătate Publică a început vaccinarea copiilor şi dezifencţia blocurilor

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea (DSP) a demarat o amplă campanie de vaccinare şi dezinfecţie în blocurile sociale ale Primăriei Focşani din cartierul Sud, de pe Aleea Revoluţiei nr 16, ca urmare a unor cazuri confirmate de hepatita A. Doi copii care locuiesc în aceste blocuri sunt internaţi la Spitalul Judeţean, la Secţia de Boli Infecţioase, cu Hepatita A. “Am făcut 16 vaccinări, la copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani, am făcut dezinsecţie pe toate palierele la spaţiile commune, anume holuri şi grupuri sanitare şi în apartamentele celor cu cazuri confirmate”, ne-a declarat dr. Cătălin Graur, director la DSP, precizând totodată că mai sunt copii nevaccinaţi în blocurile respective. Este vorba despre copii care sunt răciţi sau cu gripă în această perioadă şi unde vaccinarea nu a fost posibilă. Potrivit directorului DSP, la blocul din Sud nu poate fi vorba de un focar de infecţie, pentru că, în accepţiunea epidemiologică, ar trebui să fie bolnavi cel puţin o treime din totalul locatarilor, ceea ce nu este cazul. Hepatita A a făcut victime şi în Primăria Focşani.  Omul responsabil cu legalitatea, Eduard Corhană, secretarul municipalităţii, s-a îmbolnăvit şi a ajuns la spital. În cazul său nu s-a putut stabili dacă există o legătură cu îmbolnăvirile din locuinţele sociale. Eduard Corhană va fi înlocuit, până se va însănătoşi, de juristul Liviu Pogorevici.

Ce se întâmplă în blocul hepatitei din Sud: porci afumaţi pe holuri

Viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, povesteşte scenarii de groază de la blocurile mizerabile din Sud, de pe strada Revoluţiei, acolo unde s-au găsit cazuri de hepatita A. Edilul spune că locatarii, mulţi din ei fără acte, adună gunoaie, dau foc la cabluri pentru a lua aluminiul şi ajung chiar să sacrifice porci pe holul blocului şi să-i transforme în şunci şi jamboane chiar acolo, într-o afumătoare improvizată în interiorul imobilului. “Am propus consilierilor un plan de reabilitare rapidă a blocului. Ori îi luăm pe cei fără acte şi-ii dăm afară, pentru că majoritatea nu sunt din oraş, ori îi mutăm pe cei cu contracte la G2, unde sunt 11 camere libere. Apoi băgăm blocul în carantină, dezafectăm toaletele şi îl transformăm în bloc de garsoniere. Ar trebui să găsim bani pentru acest lucru. Nu pot fi sigur că nu vor mai apărea ale cazuri de hepatită, oamenii trăiesc printre gunoaie, i-au speriat şi pe cei de la DSP. Dacă au ajuns să sacrifice un porc şi să-l tranşeze şi să-l bage la o afumătoare pe holul blocului…”, ne-a spus Iorga. Viceprimarul oraşului a explicat că a le da amenzi nu este o soluţie, unii dintre locatarii blocurilor-fantomă având sancţiuni neachitate care ajung şi la 38.000 lei pentru o singură persoană.
Blocul unde s-au înregistrat cazurile de hepatită este în subordinea Primărieişi este locuit de populaţie majoritar romă. Toate acţiunile de la blocul din cartierul Sud s-au desfăşurat sub stricta supraveghere a Poliţiei Locale şi au decurs fără nici un fel de incidente.

Hepatita A, boala “mâinilor murdare”

Hepatita A este cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului. Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii poate apărea şi icterul. Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate foarte des cu apă şi săpun. Având în vedere că este sezonul fructelor şi legumelor, se impune spălarea acestora înainte de a fi consumate, având grijă ca sursa de apă să nu fie contaminată. (I. CREŢU, D. LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Leo, acum 3120 zile, 5 ore, 51 minute, 33 secunde
Oras infect. Vin toate scursurile de la tzara si mananca seminte si arunca chistoace pe jos si urla si isi cumpara snacksuri la 1 leu, falindu-se ca au ajuns la oras. Centrul este sub stapanirea citeste integral
gigi, acum 3121 zile, 5 ore, 3 minute, 48 secunde
poate ia primaria si sarmele pe care isi usuca romii izmenele chiar in statia de autobuz din strada care vine in spatele asazisului bloc. poate ii muta pe astia care stau acolo, ca nu e posibil ca in citeste integral
dragos, acum 3121 zile, 16 ore, 26 minute, 30 secunde
sa zicem mercy ca nu murim de ciuma in orasul asta infect
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.