Ultima oră

Un robot "de treabă" a fost ucis în SUA în timp ce se plimba pe stradă

Ziarul de Vrancea
4 aug 2015 981 vizualizări
Corpul său neînsufleţit a fost descoperit în acest weekend pe o stradă lăturalnică din Philadelphia n "Lucruri urate se pot întampla roboţilor drăguţi! Dragostea mea pentru oameni nu se va stinge niciodată", a transmis el, înainte de a-şi da obştescul sfarşit

Aventura estivala pe străzile din Statele Unite a robotului autostopist hitchBOT, care îşi propunea să descopere dacă oamenii pot avea încredere în roboţi, s-a terminat prematur pe o stradă din Philadelphia, scrie AFP, preluat de hotnews.ro. hitchBOT a fost creat în Canada de o echipă de cercetători pentru a încerca să afle dacă roboţii pot starni încredere în oameni. Răspunsul a venit rapid, odată ajuns în SUA. "Oh, corpul meu a fost deteriorat", a mărturisit robotul, în acest week-end, pe site-ul său. "Îmi imaginezi că, uneori, lucruri urate se pot întampla roboţilor drăguţi! Călătoria mea trebuie să se încheie pentru moment dar dragostea mea pentru oameni nu se va stinge niciodată", a conchis acesta.
După ce a parcurs peste 6.000 de kilometri în Canada fără probleme şi a vizitat o parte din Germania şi Olanda, hitchBOT nu a reuşit să călătorească decat circa 480 km în estul SUA, în circa două săptămani, înainte de a fi vandalizat de persoane necunoscute.
Inventatorii hitchBOT, cercetători la universitatea Ryerson din Toronto, au încercat să consoleze admiratorii robotului. "Ştim că numeroşi fani ai hitchBOT vor fi dezamăgiţi dar vrem să îi asigurăm că aceasta superbă experienţă nu s-a terminat", au scris aceştia, pe site-ul www.hitchbot.me.

Expert: Peste cinci ani, vom trăi printre roboţi

Roboţii au început să iasă din fabrici pentru a pătrunde în case, hoteluri, restaurante şi în alte spaţii ale vieţii cotidiene, semnalează Rich Mahoney, director al programului de robotică din cadrul SRI International, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetări din Silicon Valley.
Peste circa cinci ani, va fi ceva obişnuit să vedem roboţi servind mâncare sau băutură, precum şi umanoizi care fac curat prin casă, golesc mari lăzi de gunoi sau joacă tenis cu proprietarul lor, a estimat expertul. "Nu suntem prea departe de aceasta", a apreciat Mahoney, adăugând că laboratorul său are deviza "robot bun". "Oamenii sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca roboţii să preia controlul asupra lumii sau să epuizeze locurile de muncă, dar eu cred că vor fi multe cazurile în care roboţii vor veni şi vor face lucruri bune", a mai spus inginerul, care conduce o echipă de 60 de persoane.
Mahoney a menţionat cazul medicinei, domeniu în care roboţii îi ajută deja pe chirurgi să opereze cu mai multă precizie.
SRI definitivează robotul Proxy, un umanoid care ar putea fi utilizat în operaţiuni de salvare în caz de catastrofă, dar şi în agricultură şi în minerit, şi pe care laboratorul din Menlo Park speră să-l scoată pe piaţă chiar în 2015. Proxy va putea să culeagă fructe şi legume şi să realizeze numeroase activităţi în agricultură. Va putea, de asemenea, să înlăture dărâmături şi să caute persoane dispărute în urma unei catastrofe.
Dezbaterea despre avantajele şi dezavantajele progreselor roboticii s-a intensificat recent, după ce un robot a agăţat un angajat dintr-o uzină Volkswagen din Germania şi l-a trântit pe o placă de metal, provocându-i moartea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.