Ultima oră

Cat te costă să fii cetăţean de Focşani?

Iulia Crețu
15 feb 2015 5133 vizualizări
Institutul de Politici Publice a realizat harta interactivă a serviciilor publice municipale, o platformă on-line cu acces liber la informaţii prin care se compară costul accesului la servicii publice şi performanţa autorităţilor locale u în Focşani bem o apă la robinet mai ieftină decat la Buzău, plătim un gunoi mai scump ca la Bacău şi cea mai scumpă gigacalorie din cele trei oraşe u de asemenea, iluminatul public scoate din buzunarul focşăneanului un tarif de patru ori mai mare ca la Bacău u intră pe http://new.ipp.ro/harta/ şi postează fotografii cu privire la modul în care este asigurat accesul la fiecare serviciu şi poţi deveni “campion al implicării”

Să trăieşti la oraş este scump, dar să ai buletin de Focşani şi să locuieşti în municipiul de pe Milcov te ustură la buzunare. Asta dacă eşti conştiincios şi-ţi achiţi facturile la utilităţi lună de lună. Prin comparaţie cu alte oraşe, Focşaniul este unul destul de scump, ţinand cont de faptul că nu este un oraş cu industrie, nici centru universitar, nici măcar oraş turistic. Dar, dacă cetăţenii suportă, de ce nu? Par a-şi spune autorităţile. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat harta interactivă a serviciilor publice municipale, o platformă on-line cu acces liber la informaţii prin care se compară costul accesului la servicii publice şi performanţa autorităţilor locale în furnizarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apă şi canalizare, termoficare, iluminat public şi transport urban. La portalul http://new.ipp.ro/harta/ puteţi face comparaţii între localităţi. Harta îşi propune, la nivel oficial, să stimuleze un management transparent al resurselor publice la nivelul decidenţilor locali. “Harta Serviciilor oferă un instrument adaptat modalităţilor curente moderne de comunicare şi sprijină în mod direct şi eficient cetăţenii să ceară explicaţii pentru a înţelege de ce accesul la serviciul public de transport local costă 2 lei/ persoană la Timişoara şi doar 1,35 lei/ persoană la Baia Mare, de exemplu sau care ar fi explicaţiile pentru care accesul la serviciul de iluminat public de la Focşani este mult mai costisitor (5,76 lei/ locuitor/ an) decât accesul la acelaşi serviciu în Brăila (1,24 lei/locuitor/an)”, după cum se arată în comunicatul IPP.

Focşani vs Buzău şi Bacău

Focşănenii plătesc cea mai scumpă gigacalorie, 240 lei, în comparaţie cu agentul termic furnizat în Bacău şi Buzău

Pentru a ne face o idee cat de scump este să trăieşti şi să plăteşti facturi la Focşani, în comparaţie cu alte două oraşe apropiate nouă, am ales să punem faţă în faţă tarifele percepute de administraţia Decebal Bacinschi cu cele din Buzău şi Bacău. Astfel, preţul unui metru cub de apă este la Focşani de 2,85 lei, aceeaşi sumă fiind achitată şi de populaţia din Bacău. În comparaţie, la Buzău se plăteşte un preţ cu mult mai mare, de 5,07 lei/mc de apă. Operatorul din Focşani, CUP, susţine că oferă locuitorilor din Focşani un grad de acces la reţelele de alimentare cu apă de 93% şi la canalizare de 92%. În ceea ce priveşte gunoiul, Focşaniul percepe un tarif de 9 lei/persoană/lună, după cum transmit cei de la IPP, după date furnizate de CUP Salubritate. La Bacău, serviciul de acest tip este mai ieftin, de 6 lei, în timp ce la Buzău se percepe aceeaşi taxă pe deşeuri ca la Focşani, 9 lei. CUP Salubritate susţine că din Focşani ridică anual 40.352 tone de gunoaie menajere cu o pondere de colectare selectivă extrem de scăzută, de numai 1,27%.

Arde să te încălzeşti centralizat la Focşani


Autorităţile focşănene iau pielea de pe noi şi cand ne taxează gunoiul: 9 lei/persoană/lună

Şi dacă la apă şi la gunoi suntem cam la fel cu vecinii noştri, în ceea ce priveşte costul gigacaloriei pentru populaţie, aici suntem campioni. ENET Focşani percepe clienţilor casnici un tarif de 240 lei/gcal, în timp ce agenţii comerciali sunt taxaţi cu 438 lei/gcal.

Municipalitatea oferă populaţiei o subvenţie de 145,82 lei din preţul de producere a gigacaloriei. Făcand comparaţie cu preţul de la Bacău, 124 lei/gcal, şi cel de la Buzău, de 185,24 lei/gcal, ne întrebăm ce face ca la Focşani să fie cel mai ridicat preţ la căldura din calorifere? Mai mult, în raportarea către IPP, din 2013, ENET susţine că are o pondere de 50% a gospodăriilor racordate la reţeaua de termoficare centralizată, or acest procent nu este deloc unul realist, asta pentru că fabrica de căldură abia dacă mai are 30% din clienţii din Focşani de ani buni. La Bacău, numai 30% din cetăţeni se mai încălzesc centralizat, în timp ce la Buzău, ponderea este de 46%.

Mergem prin întuneric, dar plătim cea mai scumpă lumină pe străzi


Un bilet pe midibuz în Focşani este comparabil ca valoare cu tichete de călătorie în Buzău, 1,5 lei, sau Bacău, 2 lei

Nu doar la preţul agentului termic Focşaniul este unul dintre oraşele campioane la cele mai ridicate tarife. Şi la iluminatul public, administrat de Direcţia de Dezvoltare, tot pe primele locuri suntem, de parcă Focşaniul ar fi un oraş al luminilor şi nu vedem noi. Studiul IPP arată că preţul pentru iluminatul public în Focşani este de 5,76 lei/locuitor/an, în condiţiile în care numai 71% din străzile din oraş sunt luminate. Focşaniul este campion şi la sesizări din partea populaţiei cu privire la întunecimea din cartiere, într-un an fiind primite la dispeceratul Direcţiei nu mai puţin de 1.300 plangeri de la cetăţeni. Prin comparaţie, la Bacău sunt 97% din străzi luminate, iar oamenilor li se percepe o taxă de numai 1,39 lei/locuitor/an. La Buzău, această taxă de iluminat este de 2,3 lei/locuitor/an. IPP face comparaţie şi la preţul unui bilet pe transport în comun. În timp ce la Focşani plătim 1,8 lei pentru o călătorie, la Bacău biletul costă 2 lei, iar la Buzău 1,5 lei.

Arată ce nu merge în Focşani şi devii “campion al implicării”

Harta serviciilor publice realizată de IPP oferă posibilitatea celor care o accesează să trimită mesaje şi fotografii cu privire la modul în care este asigurat accesul la fiecare serviciu dintre cele menţionate, la evaluarea managementului serviciilor şi, în final, la stabilirea celui mai performant municipiu, un cetăţean dintre cei activi primind, simbolic, titlul de cetăţean “campion al implicării”. “IPP consideră că implicarea cetăţenilor în urmărirea motivelor care explică creşterile de preţuri în livrarea serviciilor publice şi dobândirea de cunoştinţe minimale pentru a evalua corespunzător creşterile de calitate/ regresul în furnizarea acestor servicii, constituie condiţii determinante pentru atingerea unui standard de viaţă optim, în plan local. Datele din aplicaţie se referă la anul 2013 şi au fost colectate în perioada octombrie - noiembrie 2014 de la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ”, spun cei de la IPP. Chiar dacă noi devenim “campioni ai implicării”, fără un răspuns în fapte din partea autorităţilor focşănene, care în multe reclamaţii urbane par a suferi cel puţin de autism, toate aceste comparaţii răman simple dovezi ale incapacităţii manageriale ale celor care ne conduc. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
lars, acum 3367 zile, 10 ore, 29 minute, 58 secunde
raspuns la intrebare:scump domnule,scump, ,,dincolo,, e cu siguranta mai ieftin!
sava, acum 3367 zile, 12 ore, 18 minute, 50 secunde
Felicitari pentru articol! Focsaniul a murit sub toate aspectele! Nu locuri de munca! Nu strazi si trotuare, nu parcuri, nu echipa de fotbal,nu sport... Oras european ....... Cum va rabda Dumnezeu!
bgd darius , acum 3367 zile, 15 ore, 57 minute, 51 secunde
Focsaniul e un oras infect plin de analfabeti si papagali marlani ,iar despre taganu ce ne conduce urbea ce sa mai zici SCUMP SI PROST.Ne meritam soarta,ia Bacau si buzau sunt orase d eoamni k lumea citeste integral
jan, acum 3367 zile, 21 ore, 38 minute, 40 secunde
Desi nu sunt un admirator a conducatorilor Focsaniului pt.adevar trebue sa spunem ca deocamdata doar primarii din Bacau si Buzau au fost arestati.
ghita D, acum 3367 zile, 22 ore, 20 minute, 33 secunde
Pai cum sa ajunga Focsaniul undeva cu asemenea conducatori penali,nu vom prinde Bacaul si Buzaul niciodata dim urma la noi decat hoti,spagari,samsari, infractori,iar preturile sunt ca-n Londra.
nc, acum 3367 zile, 22 ore, 38 minute, 27 secunde
ati uitat sa mentionati ca Bacaul si Buzaul sunt de cateva ori mai mari decat Focsaniul si de asemenea si salariile ....
cetateanu'', acum 3368 zile, 3 minute, 44 secunde
Dupa modernizarea fabricii de caldura ,prin inlocuirea tevilor de alimentare s-au eliminat pierderile de caldura,s-au diminuat la maxim interventiile pentru reparatii,s-au redus muncitorii si citeste integral
mocanasu, acum 3368 zile, 7 ore, 27 minute, 29 secunde
oare la buzau este 5,7 cu canalizare cu tot, ei nu au puturi forate ca in focsani, bineinteles ca sunt facute de pe vremea Raposatului, deci cei de acum nu au vreun merit
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.