Ultima oră

Pacienţii afectaţi de HIV, lăsaţi fără medicamente!

Raluca Manolache
19 aug 2014 1092 vizualizări
146 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt condamnaţi pentru a doua oară din lipsa medicamentelor care îi ţin în viaţă u tratamentul antiretroviral lipseşte în acest moment din stocurile Spitalului Judeţean din Focşani

Depind de medicamente pentru a supravieţui şi riscă să nu le primească. Este şi cazul seropozitivilor din Vrancea, care în ultima perioadă se “luptă” pentru a intra în posesia tratamentului care îi ajută să aibă o viaţă mai aproape de normalitate. 146 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt condamnaţi pentru a doua oară pentru că stocurile de medicamente din farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani sunt în acest moment pe zero din lipsa fondurilor alocate programului. Semnalul de alarmă este tras chiar de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care solicită Guvernului Ponta mutarea Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. "Situaţia este una care se repetă, în luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, (Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş n.r.) Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt etc.", susţine UNOPA prin intermediul unui comunicat remis presei. În opinia reprezentanţilor organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. "Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, când toate speranţele spitalelor, medicilor şi ale pacienţilor erau în rectificarea bugetară. Aceasta a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocraţiei abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sănătăţii comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din ţară. Toate speranţele au fost înşelate, deşi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au găsit fonduri abia pentru o lună. INBI Matei Balş şi Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanţelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecinţă nu au mai putut comanda tratament pentru pacienţi", se mai arată în comunicat.

Medicamentele ar putea ajunge săptămana viitoare

În judeţul Vrancea sunt 146 de pacienţi care au nevoie lună de lună de tratament pentru a supravieţui. Situaţia a fost dificilă în ultima perioadă, deoarece Spitalul Judeţean din Focşani nu a dispus de toate medicamentele. Cu toate acestea, medicii spun că bolnavii au primit medicamentele necesare pentru două săptămani. Nu în totalitate însă. Au fost date măcar cate două medicamente din cele trei recomandate în schema de tratament. Dr.  Georgeta Şerban, în calitate de responsabil pe programul HIV/SIDA la nivelul judeţului nosru, spune că ieri s-a organizat o întalnire la Spitalul Focşani în cadrul căreia s-a făcut un necesar de medicamente pentru o lună şi situaţia a fost trimisă Ministerului Sănătăţii. Pilulele vor ajunge în unitate cel mai probabil săptămana viitoare. (Raluca MANOLACHE)


Ce este SIDA

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), este o afecțiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecții oportuniste, neoplasme, disfuncții neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri. Infecția cu HIV este ireversibilă, se poate doar întârzia apariția bolii prin administrare de medicamente. HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienței Umane - virusul HI). Bolile asociate SIDA, odată declanşate, evoluează continuu, putându-se întârzia doar şi trata medicamentos sau chirurgical o serie de afecţiuni  apărute ca urmare a deficitului imun. Panglica roşie este simbolul global pentru solidaritate cu persoanele depistate HIV pozitiv şi a celor care trăiesc cu SIDA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.