Ultima oră

Brigada 8 LAROM, de la clasic la modern de Ziua Forţelor Terestre

Raluca Manolache
23 apr 2014 1415 vizualizări
Militarii de la această mare unitate îşi continuă pregătirea pentru misiunile externe u Brigada 8 este cea mai mare unitate de artilerie terestră din Armata României u "Armata de uscat este acea categorie de forţe care a contribuit în cea mai mare măsură la înfăptuirea idealelor naţionale", a declarat noul comandant al Brigăzii 8 LAROM, col. dr. Adrian Stroea

Militarii din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani au serbat ieri Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă. Cei care au onorat invitaţia brigăzii, au participat la o expoziţie de tehnică de luptă. Vorbim atat despre echipamentele utilizate în trecut de militari cat şi noua tehnică aflată în dotarea unităţii. Invitaţii au putut afla mai multe informaţii despre instalaţia de lansare LAROM, despre staţia meteo Vaisala care oferă date meteo necesare calculării traiectoriilor sistemelor de lovire, dar şi despre telefoanele de campanie etc. După aceste momente, invitaţii au vizitat sala tradiţiilor, acolo unde se păstrează amintiri preţioase din istoria unităţii. Militarii au pregătit şi un colţ dedicat misiunilor din Afganistan. Aici au fost puse la loc de cinste două panouri confecţionate chiar în Afganistan cu însemnele batalioanelor ce au luat parte la misiuni, drapelul afgan împletit cu drapelul romanesc, dar şi o serie de plachete onorifice. Nu a lipsit nici manechinul îmbrăcat în ţinuţa de instrucţie şi luptă specifică deşertului.

Sfantul Gheorghe, pe steagurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare

Noul comandant al Brigăzii 8 LAROM „Al. I. Cuza” Focşani, col. dr. Adrian Stroea, a făcut o prezentare jurnaliştilor, în care a vorbit despre aşa numita "armată de uscat". “În fiecare an la 23 aprilie militarii din Forţele Terestre sărbătoresc ziua categoriei de forţe din care fac parte. Sărbătoarea Forţelor Terestre este în această zi întrucat patronul spiritual este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Personal, apreciez ca extrem de inspirată alegerea în primii ani după Revoluţie a Sfantului Gheorghe ca patron spiritual al Forţelor Terestre întrucat este unul dintre militarii de notorietate din biserica creştină şi pentru faptul că de-a lungul timpului a mai fost prezent în contact cu oştirea romană, chipul său fiind trecut pe steagurile de luptă ale marelui Voievod Ştefan cel Mare şi Sfant. De ziua Forţelor Terestre este firesc să punctăm cateva dintre reperele definitorii ale evoluţiei acestora şi să cinstim memoria celor ce şi-au făcut datoria sub drapel în cadrul Forţelor Terestre şi de asemenea a eroilor care au scris istoria armatei, istoria naţiunii romane. Forţele Terestre sau armata de uscat este cea mai veche componentă a oştirii. Elementele luptătoare de tipul pedestrimii şi cavaleriei  se pierd în negura timpului dar primele nuclee ale armatei de uscat au apărut în urmă cu 184 de ani, în urma tratatului de la Andrianopol, în urma căruia statele romane au recăpătat dreptul de a deţine armata pămanteană. Un moment de referinţă în devenirea Forţelor Terestre Romane l-a reprezentat reformele iniţiate de Alexandru Ioan Cuza, cel care este patronul spiritual al Brigăzii 8 LAROM. Întotdeauna, militarii vor păstra o vie recunoştinţă generalului Manoil Florescu, cel care a fost artizanul reformelor în domeniul militar. Armata de uscat multă vreme s-a identificat cu oştirea romană. Este acea categorie de forţe care a contribuit în cea mai mare măsură la înfăptuirea idealelor naţionale, la realizarea politicii militare a statului roman. Forţele Terestre sunt categoria de forţe cu contribuţia şi jerfta de sange cea mai importantă începand cu cele 10.000 de victime din timpul Războiului de Independenţă şi sfarşind cu cele mai recente pierderi, cei 26 de camarazi decedaţi în ultimii 18 ani în teatrele de operaţii. Tuturor le păstrăm o vie amintire şi o recunoştinţă deosebită”, a menţionat colonel dr. Adrian Stroea.

Militarii îşi pregătesc misiunile externe

Militarii de la Brigada 8 LAROM se pregătesc în această perioadă şi pentru misiunile externe ce vor urma. “Forţele Terestre sunt un vector de imagine, sunt un contributor substanţial la reprezentarea Romaniei în lume, inclusiv militarii Brigăzii 8, participanţi în teatrele de operaţii cu patru echipe de consiliere de tip garnizoană, OMLT şi cu o echipă de tip MAT care a participat în teatrul de operaţii Afganistan. Astăzi Brigada 8 Larom este într-un proces de continuă modernizare, de transformare,de asimilare a procedurilor de stat major NATO de integrare tehnologică cu aliaţii noştri nord atlantici. Evident că Brigada 8 are misiuni în timp de pace, de a se instrui pentru a face faţă întregului spectru de misiuni specifice, de asemenea pregăteşte un detaşament pentru a fi pus la dispoziţie la nevoie forţelor NATO şi nu în ultimul timp se pregăteşte pentru a fi pregătit ca la nevoie, şi sperăm că nu fie cazul, să intervină în situaţii de urgenţă. Conform planificării pregătirii trupelor, parte din structurile brigăzii vor participa la un exerciţiu tactic cu trageri de luptă în poligonul Smardan şi de asemenea artileriştii vor participa la executarea de trageri de instruire şi apreciere. Este un exerciţiu naţional, dar acesta îşi propune să verifice care este nivelul de pregătire pentru anumite forţe”, a mai spus comandantul  Adrian Stroea. Le urăm şi noi La mulţi ani militarilor vranceni cu ocazia aniversării! (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.