Sport

Bombele vin de peste Ocean

Ziarul de Vrancea
11 oct 2017 904 vizualizări

23 de echipe din 32 s-au calificat la Cupa Mondială din Rusia * dacă în Europa ultimele meciuri au dat verdicte scontate, Messi a salvat aproape de unul singur onoarea Argentinei, iar Panama și Honduras au lăsat SUA fără replică

În ultimele zile s-au disputat ultimele meciuri din sezoanele regulate – ca să preluăm un termen din fotbalul intern – ale majorității zonelor de calificare pentru Cupa Mondială din Rusia. Ultimele meciuri din zona europeană s-a încheiat cu rezultate scontate. În grupa A, Franța a învins pe teren propriu Belarus cu 2-1, iar Olanda a învins echipa Suediei cu 2-0, rezultat doar platonic, fiindcă pentru a depăși golaverajul nordicilor, elevii lui Dick Advocaat aveau nevoie de o victorie la șapte goluri diferență. A fost numai 2-0, dar Arjen Robben și-a luat adio de la echipa națională pentru care a jucat 14 ani cu o “dublă”. În grupa B, meciul cheie a fost Portugalia – Elveția. Lusitanii aveau nevoie de o victorie pentru calificarea directă și au obținut-o prin autogolul lui Djourou (’41) și golul lui André Silva (’57), trimițându-i pe helveții care au condus tot timpul grupa, în flăcările barajului. Situație simplă în grupa H, în care Belgia era deja calificată. Locul de baraj se disputa indirect între Grecia și Bosnia-Herțegovina, numai că disputa e un fel de-a spune pentru că elenii au jucat acasă cu modesta echipă a Gibraltarului, pe care au învins-o cu 4-0, iar Bosnia a învins degeaba cu 2-1 în Estonia. Pentru că celelalte  meciuri nu au avut miză, ne rezumăm în a prezenta doar  rezultatele: Luxemburg – Bulgaria 1-1 (A), Ungaria – I.Feroe 1-0, Letonia – Andorra 4-0 (B), Belgia – Cipru 1-0. Se cunosc deci, toate echipele calificate direct din zona europeană și cele opt formații de pe locul II care susțin baraje tur-retur, echipa care nu a prins această șansă fiind, așa cum am mai precizat Slovacia. Barajele se vor disputa în zilele de 9/11, respectiv 12/14 noiembrie, iar tragerea la sorți are loc pe 17 octombrie, după ce va fi publicat următorul clasament FIFA, pentru a se stabili capii de serie. Conform clasamentului actual, Elveția, Italia, Danemarca și Croația sunt capi de serie, celelalte echipe fiind Suedia, Irlanda de Nord, Grecia și Irlanda

În zona CONCACAF, s-au înregistrat surprize de proporții în ultima etapă. Deja calificate, naționalele din Mexic și Costa Rica au fost învinse în deplasare de Honduras (scor, 2-3) și Panama (1-2), în timp ce SUA, care aveau două puncte avans în fața celor două naționale centrafricane, a pierdut cu 1-2 pe terenul “lanternei” grupei finale, Trinidad-Tobago. Echipa Panama, în poartă cu Jaime Penedo (de la Dinamo București), a obținut o calificare istorică, iar yankeii lipsesc pentru prima dată de la turneul final după 1986. Chiar dacă panamezilor li s-a acordat un gol care n-a fost (mingea n-a depășit de loc linia porții, a fost sărbătoare mare în țara istmică, guvernul a dat zi liberă tuturor salariaților. Naționala Panama, care a fost mai de mult pregătită de românii Mihai Stoichiță și Marius Lăcătuș, a obținut acest succes sub comanda columbianului Hernan Dario Gomez, care a condus naționala țării sale la “Coupe du Monde” 1998.

În zona sud-americană, toți ochii au fost îndreptați spre Guayaquil, unde Argentina își juca ultima șansă de calificare, chiar la baraj. A obținut-o direct, prin contribuția excepțională a lui Lionel Messi. Deși gazdele au deschis scorul în primul minut prin Ibarra, starul Barcelonei, șters în general în această campanie s-a înfuriat și a punctat de trei ori, în minutele 11, 18 și 62. “Victimele” acestei  ultime runde au fost Paraguay, învinsă cu 0-1 pe teren propriu de codașa Venezuela, dar, mai ales Chile, câștigătoarea ultimelor două ediții din “Copa America”, învinsă sever de Brazilia. Peru are o șansă istorică de a juca la Cupa Mondială pentru prima dată din 1982, dacă va trece de barajul cu Noua Zeelandă. Celelalte rezultate din zona AMSUD au fost: Peru – Columbia 1-1 și Uruguay – Bolivia 4-2.

23 de echipe calificate: Rusia (țară organizatoare), Franța, Portugalia, Anglia, Belgia, Germania, Islanda, Polonia, Serbia, Belgia, Spania (Europa), Brazilia, Uruguay, Argentina, Bolivia (America de Sud), Mexic, Costa Rica, Panama (CONCACAF), Arabia Saudită, Coreea de Sud, Iran, Japonia (Asia), Nigeria, Egipt (Africa).

Mai sunt de așteptat: rezultatele barajelor din Europa (4), câștigătoarele a trei grupe din Africa (Tunisia sau RD Congo, Maroc sau Coasta de Fildeș, Senegal, Burkina Faso sau Insulele Capului Verde) și verdictul barajelor intercontinentale: Australia – Honduras și Peru – Noua Zeelandă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.