Social

Povestea Lenuței Căpraru de la Dumbrăveni și a copiilor ei merge mai departe

Janine VADISLAV
16 oct 2017 9193 vizualizări

Povestea Lenuţei Căpraru, din comuna Dumbrăveni, a impresionat o ţară întreagă. Ziarul  de Vrancea a publicat-o în urmă cu o lună de zile și ea poate fi citită dând clik pe articolul:Această mamă singură și copiii ei.Rămasă fără nici un sprijin  cu 10 copii, dintre care 6 merg la şcoală, femeia s-a întors în satul natal  unde a fost lăsată de un vecin să locuiască într-o  casă dărăpănată, fără curent electric şi fără apă curentă. Muncitoare de felul ei, femeia nu s-a pierdut cu firea, a pus mâna la treabă şi a înjghebat un adăpost, să nu rămână copiii sub cerul liber. În ultimii 2 ani au dus-o foarte greu, acum însă, de când o ţară întreagă a aflat de necazul lor, traiul  li s-a schimbat mult. 

Trăiau de pe o zi pe alta, ca frunza pe apă. Grija cea mare a mamei era să aibă ce pune pe masă copiilor care n-au lipsit o zi măcar de la  şcoală.  Mereu curaţi şi îmbrăcaţi decent, era de mirare cum de reuşeau să fie aşa când aveau un singur rând de haine pentru şcoală, de luni până vineri, dar pe poartă ieşeau cu ţinuta pusă la punct. Secretul ni l-a dezvăluit unul dintre băieţi, Gigel care, pe timp frumos, îşi  spăla hăinuţele seara şi până dimineaţă erau uscate. Poate că nu mulţi ştiau că e un singur rând de haine, dar copiii sufereau pe lângă colegii lor mai norocoşi. Nu s-au plâns niciodată, tot timpul au apreciat eforturile mari pe care mama lor le-a  făcut pentru a-i trimite la şcoală.  După reportajul apărut în Ziarul de Vrancea , au venit pachete şi bani din toată ţara, pentru  mama  şi copiii pe care îi ţine alături, pentru care luptă să-i vadă realizaţi în viaţă, să-şi  facă un viitor frumos. Lenuţa  a primit nenumărate telefoane, scrisori de încurajare şi de admiraţie pentru curajul avut, în momentul în care a decis să-şi ia viaţa în propriile-i mâini, să-şi asume creşterea şi educarea copiilor.  

„Am suferit mult, mă simţeam singură şi abandonată  alături de un bărbat abuziv, care nu mi-a spus o vorbă bună vreodată, dar m-a lovit de multe ori.  Mă ameninţă  acum cu  moartea, dar nu mă mai tem de el, pentru că nu mă mai simt singură.  O doamnă din Mehedinţi m-a sunat, mi-a spus - plângând - că dacă era mai aproape de mine, eram ca fiica ei. M-a sunat un domn şi mi-a spus că o ţară întreagă  e alături  de mine, că am fost un exemplu, pentru că  am rămas alături de copii şi am grijă de ei, nu ca alţii, să-şi lase copiii abandonaţi”, ne spune Lenuţa Căpraru.

 

Am mers din nou la Dumbrăveni, să vedem cum se mai descurcă.  Surpriza a fost mare. Am ajuns odată  cu copiii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială din comuna Garoafa, care au adus  multe daruri pentru cei 10 copii.  Greutăţile cu care se confruntă, modestia şi devotamentul Lenuţei i-a impresionat şi pe ei.

„Nu credeam  că în zilele noastre  există asemenea cazuri. Mă emoţionează, pe mine cel puţin. Am adus perne, o plapumă, covoare, prosoape mari şi mici, îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării pentru cei mici, alimente, din partea unui grup de profesori şi părinţi.  Am adus şi 30 de borcane de dulceaţă... Este darul din partea soţului meu, să nu plece copiii nemâncaţi, dimineaţa, la şcoală. Sper ca puţinul nostru, care a venit aicea, să le fie de ajutor. Noi vom mai veni, familia aceasta merită să fie ajutată. Nu-i uşor să-ţi asumi  grija pentru 10 suflete, îţi trebuie multă iubire, devotament, multă muncă şi sacrificiu de sine - pe care doar o mamă iubitoare îl poate face. Doamna Lenuţa le are pe toate! Mulţumim celor care ne-au ajutat să ajungem aici cu aceste daruri, mulţumim domnului primar Gheorghe Maghearu, care a fost alături de noi”,  ne-a spus prof. Rica Verdeţu., Şcoala Gimnazială Garoafa.

„M-a impresionat destinul acestei mame şi puterea ei de a lupta pentru copii. Şi eu sunt mamă şi am doi copii. Este foarte greu. Dânsa  are 10 copii,  este şi mai greu şi totuşi ţine copiii pe lângă ea”, ne-a spus şi  Irena Vrabie.

 

Femeia, care o viaţă întreagă s-a chinuit  şi a muncit pe brânci pentru fiecare leu în parte, nu credea  că atâţia oameni de bine îi vor sări în ajutor, dar minunea s-a împlinit.

Cu ajutorul celor cu suflet mare, am reuşit. Mi-am cumpărat lemne pentru iarnă. Mulţi au venit şi mi-au adus ce trebuie pentru iarnă: cartofi, ceapă, borcane cu murături.  A venit o doamnă în vârstă şi mi-a spus  că nu putea să mănânce la iarnă, când e zăpada mare, şi să nu vie să-mi aducă şi mie... Mult sprijin, mult ajutor îmi dau”, povesteşte cu lacrimi în ochi, Lenuţa Căpraru.

- Mergeţi mai uşor, mai departe? întreb.

 

„Da, să ştiţi  că foarte uşor. Simt că acuma m-am născut din nou. Vreau să  fiu lângă copii, să-i sprijin să ajungă ceva în viaţă, să  nu mai treacă prin necazurile pe care le-am îndurat până acum”.

 

 

Scăpată de o parte din griji, Lenuţa are speranţa că  viaţa lor  va fi mai bună.

 

Simt că acuma m-am născut. Poate că de acum încolo voi avea noroc să-mi pot creşte copiii mai uşor. Le zic mereu să gândească bine ce vor să facă, să înveţe, să fie respectuoşi, să-şi ajute colegii... Aşa cum  ne ajută pe noi alţii, să ajute şi ei pe alţii.

Şi copiii sunt fericiţi.  Au primit rechizite pentru şcoală, ghiozdane, îmbrăcăminte şi încălţăminte.  Lenuţa spune că nu le mai este ruşine de  colegii care-i vedeau purtând toată săptămâna aceleaşi haine, chiar dacă erau spălate în fiecare seară şi uscate până dimineaţa.

„Le mulţumesc  tuturor celor care mi-au sprijinit copiii, spune Lenuţa emoţionată.  Acum mă simt şi eu o mamă fericită şi mă uit cu mândrie după ei, când pleacă şi când vin de la şcoală”

 

Lenuţa Căpraru are speranţa că va reuşi să repare şi căsuţa - chiar dacă nu este a ei -  până  când iarna îşi va intra în drepturi.   ( Janine  VADISLAV )

 

Citiți și:Această mamă singură și copiii ei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.