Social

În atenția salariaților vrânceni. Numărul de zile libere la care au dreptul într-un an de muncă

Ionel Sclavone
27 nov 2022 2816 vizualizări

Angajații din Vrancea, fie că lucrează în sistemul public sau privat, au dreptul la mai multe zile libere conform reglementărilor din legislația muncii. Fie că este vorba despre concediul de odihnă, de zilele de sărbătoare legală sau de liberele prevăzute prin diferite acte normative pentru anumite situații, orice salariat vrâncean este îndreptățit să le solicite și să le primească de la angajator. De menționat că o parte din aceste zile libere sunt plătite, în vreme ce altele nu.

Teoretic, în acest an, dacă un angajat ar beneficia de toate liberele la care are dreptul dreptul, ar sta acasă în jur de 69 de zile lucrătoare, aproximativ trei luni și jumătate. Este dificil ca un singur om să treacă prin toate aceste situații prevăzute de lege într-un singur an.

Legislația muncii prevede mai multe zile libere la care au dreptul angajații, într-un an, în anumite situații. Mai nou, au fost reglementate și situațiile în care un salariat poate cere un concediu de îngrijitor, diferit de concediile medicale la care are dreptul pentru îngrijirea copilului sau a bolnavilor de cancer.

Angajații au dreptul, prin lege, la o serie de zile libere pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează.

În primul rând, orice angajat are dreptul la un concediu de odihnă a cărui durată este de minimum 20 de zile lucrătoare pe an, indiferent de norma de lucru a salariatului. În anumite situații, în cazul lucrătorilor minori, a celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, a nevăzătorilor, sau a altor persoane cu handicap, angajatorii trebuie să acorde, trei zile libere în plus care se adaugă la concediul de odihnă. De menționat că tot la trei zile de odihnă suplimentare au dreptul și salariatele care urmează o procedură de fertilizare „in vitro”.

Zile libere de sărbători legale

Pe lângă concediul de odihnă, un salariat beneficiază de zile libere cu prilejul sărbătorilor legale. Legea stabilește clar că acestea sunt acordate obligatoriu pentru aproape toate categoriile de salariați, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, din cauza specificului muncii se acordă compensații. 

În contextul acordării acestor zile libere legale, trebuie spus că bugetarii primesc libere în plus în cazul în care sărbătorile legale cad în apropierea weekendurilor pentru crearea de „punți”. Angajatorii privați au și ei libertatea de a acorda libere suplimentare, în baza unor decizii interne care va menționa și cum vor fi recuperate aceste zile suplimentare.

Aici ar mai fi de menționat și propunerea legislativă, ce urmează să fie supusă votului în Camera Deputaților, prin care atunci când liberele legale pică în weekend, vor fi acordate în următoarele zile lucrătoare.

Libere acordate cu prilejul evenimentelor familiale

Codul Muncii mai stabilește că salariații au dreptul la zile libere cu ocazia unor evenimente familiale deosebite, precum căsătoria, decesul unei rude, nașterea unui copil etc. Prevederea este stabilită prin act normativ, însă numărul de zile libere acordate este trecut in documentele interne ale firmei.

În cazul celor plătiți din fonduri publice, numărul exact al zilelor libere acordate pentru evenimentele familiale deosebite se regăsește HG 250/1992. O parte din angajatorii privați au preluat aceste zile libere din fostul contract colectiv de muncă unic la nivel național.

Astfel, un angajat are dreptul de cinci zile libere cu prilejul căsătoriei. În cazul căsătoriei unui copil, va primi două zile libere. În cazul decesului soțului, copilului, părinților, socrilor, numărul de zile libere acordate va fi de trei. Iar la decesul bunicilor, fraților sau surorilor se va acorda câte o zi liberă. Aceste zile sunt plătite.

Pe lângă zilele libere acordate în cazul unor evenimente familiale speciale, enumerate mai sus, un nou set de reglementări introduce obligativitatea acordării a 10 zile pe an, unui salariat, pentru urgențe familiale.

Aceste zile pot fi luate pentru a fi alături de familie în situații neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea sau un accident. Spre deosebire de liberele pentru evenimentele deosebite, aceste zile trebuie recuperate în baza unui acord comun dintre angajat și angajator.

Concediul de îngrijitor și concediul paternal

De curând, în Codul Muncii a fost introdus concediul de îngrijitor care va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an. Se va acorda la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu aceștia, cu probleme grave de sănătate. Noua reglementare nu a intrat încă în vigoare deoarece Ministerul Muncii nu a emis normele de aplicare.

Concediul paternal este un alt tip de concediu pe care angajatorul are obligația să-l acorde, indiferent de vechime, unui salariat căruia tocmai i s-a născut un copil. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal plătit de zece zile lucrătoare. În cazul în care tatăl a urmat și un curs de puericultură (noțiuni elementare teoretice și practice pentru îngrijirea copilului mic), durata concediului se mărește cu cinci zile. Acest tip de concediu este plătit de angajator din fondul de salarii.

Zile libere care nu sunt plătite de angajator

Legislația în vigoare prevede și alte zile libere ce pot fi acordate salariaților, însă pentru care nu se prevede obligația angajatorului de a le plăti.

Aici intră ziua liberă pentru donarea de sânge, la care are dreptul un salariat, cu prilejul fiecărei donări. Această zi se acordă în ziua efectivă a donării, așa cum se prevede în HG 1.364/2006, în baza documentelor justificative eliberate de instituțiala care a fost efectuată donarea de sânge.

Ziua liberă pentru a merge cu copilul la medic se acordă în baza unei cereri a salariatului-părinte. La acest document se atașează declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă. Ulterior, salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea consultului, potrivit normelor de aplicare ale Legii 91/2014, care a introdus acest drept.

În această categorie intră și dispensa la care au dreptul salariatele gravide, în limita a 16 ore pe lună. Aceste ore libere sunt acordate pentru efectuarea consultațiilor și investigațiilor care se pot efectua doar în timpul programelor de lucru. Orele sunt plătite, după cum se menționează și în OUG 96/2003.

În concluzie, în baza unui calcul teoretic, un angajat, ar putea ajunge să stea acasă în jur 69 de zile într-un an. Aceasta dacă adunăm zilele de concediu de odihnă, minim 20, cele 10 zile pentru urgențe familiale, cinci zile pentru căsătorie, nouă libere legale, patru zile pentru donarea de sânge (se poate dona până la patru sau cinci ori pe an), alte 15 zile pentru concediul paternal, cinci zile pentru concediul de îngrijitor și încă o zi pentru controlul medical a copilului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.