Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerț

Ziarul de Vrancea
28 dec 2021 768 vizualizări

Așa arată un studiu realizat de către Institutul Național de Statistică

Managerii estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, precum și o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundat cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural plus 81%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 35%). Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producției (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -11%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural plus 42%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată numărului de salariați (sold conjunctural plus 7%). Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu mănuntul (sold conjunctural plus 42%). Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural plus 19%).

Distribuirea pensiilor în luna ianuarie se va decala cu două zile

pensiile vor fi livrate la domiciliu în perioada 6-17 ianuarie și la ghișeele subunităților poștale până în 19 ianuarie, anunță Poșta Română

Compania Națională Poșta Română a anunțat marți că, în luna ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile, din cauză că banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile companiei începând cu 4 ianuarie. Astfel, pensiile vor fi livrate la domiciliu în perioada 6-17 ianuarie 2022 și la ghișeele subunităților poștale până în 19 ianuarie 2022. ”Compania Națională Poșta Română informează că, în luna ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile. Acest lucru se explică prin faptul că banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile Poștei Române începând cu 4 ianuarie, așa cum se întâmplă la fiecare început de an”, anunță compania. Într-o lună obișnuită, Poșta Română primește prima parte a banilor de pensii cu trei zile înainte de prima zi lucrătoare a lunii în care pensiile sunt livrate, precizează compania de stat. ”Partenerii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice vor vira contravaloarea drepturilor de protecție socială, în conturile Poștei Române, cu o decalare de câteva zile, ca la orice început de an. Transformarea acestora în cash și distribuirea în gențile fiecărui factor poștal durează aproximativ trei zile”, mai arată compania. Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul:

- la domiciliu: în perioada 6 – 17 ianuarie 2022;

- la ghișeele subunităților poștale: până în data de 19 ianuarie 2022.

“Salariații Poștei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a face posibilă distribuirea pensiilor într-un timp cât mai scurt, având în vedere situația specială în care ne aflăm în luna ianurie, ca urmare a închiderii de an din instituțiile statului. Este o situație excepțională și subliniem faptul că Poșta Română își respectă, intotdeauna, angajamentul asumat în conformitate cu convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.

Producătorul de aluminiu Alro anunță că își reduce activitatea de producție

Producătorul de aluminiu Alro a anunțat că activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, ca urmare a creșterii prețului la gaze și energie electrică. De asemenea, compania va implementa anul viitor și măsuri de reducere a costurilor și de eficientizare a activității. Producătorul este de altfel cel mai mare consumator de energie din România. ”Societatea anunță investitorii și publicul interesat că, în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, Consiliul de Administrație a adoptat, în ședința din 27 decembrie 2021, programul de producție pe anul 2022. Programul de producție se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidității, îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor și taxelor și a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum și adoptarea unui model de business care țintește pe de-o parte să reducă dependența de energia electrică, iar pe de altă parte să mențină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepția celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică. În acest sens, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal”, arată compania. În ceea ce privește portofoliul de produse, societatea intenționează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate și să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producție echilibrat și eficient. ”În anul 2022 se vor implementa și măsuri de reducere a costurilor și de eficientizare a activității, iar cantitățile de metal primar care nu vor mai fi produse, vor fi compensate parțial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terți. Societatea apreciază că o parte din furnizorii și din clienții săi vor fi afectați de măsurile propuse, astfel încât și-a propus să angajeze cu acestea discuții constructive în vederea diminuării impactului și asigurării condițiilor de repornire a capacităților”, precizează compania.

“Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi compensări în această iarnă”

Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă și 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună, se arată într-un comunicat al Asociației Energia Inteligentă, remis, marți, AGERPRES. Reprezentanții asociației au explicat de ce facturile la gaze și energie au venit fără prețuri compensate sau cu compensații infime, în contextul în care mulți consumatori au semnalat că fie nu au primit compensații pe facturile la gaze și energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună. Asociația amintește că plafonarea se aplică doar dacă prețurile depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). "În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh", se arată în comunicat. La gaze, pentru a beneficia de plafonare, prețul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). "În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh", spun specialiștii. În ceea ce privește compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, acesta nu primește nici o compensație.

CCR a respins sesizarea USR pe proiectul bugetului de stat pe 2022. Legea merge la promulgare

Curtea Constituțională a respins, marți, cu o zi mai devreme, sesizarea celor de la USR pe proiectul bugetului de stat pe 2022. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Judecătorii constituționali au adoptat decizia cu unanimitate de voturi. Inițial, CCR anunțase că va analiza sesizarea USR pe 29 decembrie, însă ședința a avut loc cu o zi mai devreme. Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022. CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. În plus, CCR a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, mai transmite CCR.  USR a atacat la Curtea Constituțională legea bugetului de stat pe 2022, imediat după adoptarea proiectului în plenul comun al Parlamentului.  Luni, ministrul Muncii, Marius Budăi anunța că s-a găsit o soluție legală pentru ca majorările prevăzute în bugetul pe 2022 să intre în vigoare de la 1 ianuarie, după ce USR a atacat la Curte legea.

În primele 11 luni au fost înființate 5.284 de firme cu capital străin

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele 11 luni din 2021, cu 42,2%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 5.284 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 5.284 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 41,109 milioane de dolari, cu 107,3% mai mare față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie - noiembrie 2020, de 19,828 milioane de dolari. În noiembrie 2021, au fost înmatriculate 558 de societăți cu participare străină la capital. În funcție de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (28,32% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (21,15%) și construcții (12,37%). La finele lunii noiembrie 2021, în România existau 236.260 societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,354 miliarde de dolari.

Fermierii au primit banii subvențiile pentru irigații

Fermierii care au depus facturile pentru decontarea a până la 50% din contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigații au primit banii în conturi, a anunțat marți Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că fermierii care au depus facturile pentru decontarea a până la 50% din contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigații au primit banii în conturi. În total 172 de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) au depus facturi a căror valoare totală eligibilă pentru decontare se ridică la 16.598.267,61 lei. Astfel, până la data de 27 decembrie 2021, pentru 159 de beneficiari au fost efectuate plăți în valoare de 16.091.886,41 lei, iar pentru 13 beneficiari urmează să se facă plata imediat după finalizarea procedurii de verificare a datelor conturilor”, precizează ministerul. Pentru anul 2021, a fost stabilită cota de până la 49,99% pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere încheiate cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Românii își doresc să călătorească mai mult în 2022

Disponibilitatea românilor de a călători anul viitor va fi chiar mai mare decât în perioada pre-pandemică, însă vor exista și modificări privind preferințele acestora pentru tipul de cazare și serviciile alese, arată datele publicate de o platformă hotelieră. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Szallas Group, din care face parte platforma hotelieră online Travelminit.ro, și Nielsen IQ, așa cum era de așteptat în plin context pandemic, unitățile de cazare mai mici, precum casele de oaspeți, cabanele și apartamentele, care le pot oferi turiștilor intimitatea și siguranța de care au nevoie, sunt din ce în ce mai căutate de români. Cabanele și pensiunile din destinații ascunse, mai puțin aglomerate, au devenit mult mai populare în perioada Covid, fiind soluția perfectă pentru cei care își doresc să se bucure de o vacanță relaxată într-un loc izolat, cât mai departe de mulțimi și de aglomerație. Practic, în România, ponderea hotelurilor a scăzut de la 26% în 2019 la 24% în 2020, în timp ce ponderea rezervărilor non-hoteliere a crescut de la 20% la 24%. Segmentul non-hotelier include apartamente, vile și case de vară. Deși diferențele nu par semnificative la prima vedere, cifrele arată că numărul rezervărilor la hoteluri va stagna, în timp ce numărul rezervărilor la unități de cazare mai mici va avea o creștere bruscă, precizează realizatorii documentului citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.