ZdV TV

Comisia de la Veneția cere României să revină asupra legilor justiției

Ziarul de Vrancea
13 iul 2018 803 vizualizări

Comisia de la Veneția le cere autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor justiției.

 

Recomandările Comisiei sunt obligatorii, a atras atenția fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. "Nu intenţionăm să facem nimic", a declarat, în schimb, deputatul PSD, Eugen Nicolicea. Comisia de la Veneția cere României, negru pe alb, într-un document publicat pe site-ul instituției, să renunțe la modificările controversate ale legilor justiției. Comisia cere statului român să îl mențină pe președinte în procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi și să nu mai scoată magistrații la pensie foarte devreme. Comisia de la Veneția cere României să reconsidere înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și să abroge sau să definească mai clar atribuțiile procurorilor-șefi de a infirma soluțiile procurorilor din subordine. Și vrea ca România să nu oblige magistrații să răspundă pentru sentințele lor, dacă acestea nu sunt date cu rea credință sau gravă neglijență. Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: "Sunt recomandări obligatorii. Nu poţi să nu ţii seama de aceste recomandări. România a semnat un tratat de aderare la Consiliul Europei şi conform Constituţiei suntem obligaţi să respectăm tratatul acela". Opoziţia spune că legile justiției trebuie refăcute, ţânând cont de recomandările Comsiei de la Veneţia. Alina Gorghiu, senator PNL: "E limpede că toate legile justiţiei trebuie întoarse în Parlament, trebuie făcută o dezbatere serioasă, cu un alt preşedinte al comisiei, nu cu domnul Iordache, care şi-a dovedit limitele cu vârf şi îndesat". Deputatul PSD Eugen Nicolicea nu este de acceaşi părere. Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Nu intenţionăm să facem nimic. Dacă am face ce zice Comisia de la Veneţia şi anume să modificăm legea, am intra în coliziune cu cei care au urlat până acum să nu le modificăm. Reţineţi, la numirile procurorilor tot preşedintele îi numeşte, e aceeaşi procedură în propunerea care a ieşit. N-am înţeles ce se doreşte". Cele 3 legi ale justiției sunt în diferite stadii de control parlamentar și constituțional. Prima dintre ele, legea privind organizarea judiciară, este la promulgare la preşedinte şi nu mai există nicio cale de atac. Legea prevede înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Text +VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.