Timp Liber

Filmul ”Scurtcircuit” a fost gândit ca un protest civic. Premiera peliculei a avut loc și la Focșani

Alexandra TĂTARU
24 feb 2018 3019 vizualizări

Premiera filmului românesc ”Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, a avut loc în seara de 23 februarie, atât în cinematografele din țară, dar și la Happy Cinema Focșani. La evenimentul din Focșani au fost prezenți regizorul, dar și soția sa, actrița Georgiana Saizescu. Cinefilii prezenți au urmărit în tăcere drama și scenele ce au redat aproape fidel realitatea românească. La final, a urmat o discuție liberă cu oaspeții și o sesiune de autografe. Filmul este inclus într-o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea maternităților cu incubatoare pentru născuții prematuri.

Potrivit regizorului, filmul a fost gândit ca un protest civic pentru toate neregulile sistemice din România. Producția cinematografică s-a bazat pe faptele reale petrecute în anul 2010, atunci când la Maternitatea Giulești a ars secția de neonatologie, din cauza unui scurtcircuit. Au ars 6 dintre cei 11 copii aflați în incubatoare. Faptul că uitarea se instalează repede, dar și indiferența și lipsa de implicare se fac vizibile rapid în societate, a făcut ca la puțin timp după această tragedie să aibă loc cea de la Colectiv. În acea tragedie a murit și un membru al echipei de filmare, după cum a mărturisit regizorul. Totodată, gravele erori din sistemul medical și nu numai au condus chiar și la decesul brusc al tatălului regizorului, Geo Saizescu, căruia i se dedică, de asemenea, manifestul cinematografic. Mesajul meu e pur civic. Acesta este un protest care nu are de-a face cu vreun eșichier politic. Mă delimitez politic de orice. Mesajul meu e de umanitate. Responsabilitatea nu mai există și, pe zi ce trece, ar trebui să ne-o asumăm în orice domeniu”, a spus regizorul Cătălin Saizescu la premiera de la Focșani.

”Împreună trebuie să arătăm că ne pasă”

Forma de protest pe care regizorul Cătălin Saizescu a ales-o ar fi una inedită. Acesta a mărturisit că nu e genul să stea afară, în piețe publice, să protesteze. El alege o formă la care se pricepe cel mai bine. Pentru asta a muncit 7 ani. Să obțină finanțare, să realizeze scenariul pe baza unei documentări riguroase, să aleagă sunetul și compozitorii, să facă filmările care să redea cât mai fidel tragedia și realitatea din România cu obiectivitate ș.a..Toate acestea pentru a demonstra că există cineva căruia îi pasă, că trebuie să se producă o schimbare în societate fără să aruncăm vina asupra cuiva sau a celorlalți, ci și prin asumarea propriilor greșeli sau responsablități. ”Eu încerc să arăt că îmi pasă, că trebuie să se întâmple o schimbare în societate. Dacă vrei să schimbi lumea, începi cu tine. Avem o mare problemă cu chestia asta. Să ne găsim și noi responsabili de catastrofele care se întâmplă. Eu nu am făcut un film să vă arăt o catastrofă, ci să luăm lucrurile așa cum sunt, să le punem pe masă, să găsim soluții, să creăm o lume mai bună”, a mai precizat regizorul. Ideea de a face acest film a pornit și de la faptul că, cele două fiice ale lui Cătălin și Georgianei Saizescu au fost născute la Maternitatea Giulești, iar tragedia nu-i puteau lăsa indiferenți, mai ales că cei doi cunoșteau profesionalismul personalului medical și lipsurile cu care se confruntau cei de acolo. Lipsuri care, din nefericire, s-au reflectat și se reflectă încă în societate, având ca efecte adevărate tragedii.

Regizorul Cătălin Saizescu și actrița Georgiana Saizescu au stat de vorbă cu spectatorii prezenți la premieră

Mulți dintre cetățeni se simt neputincioși până la a crea alte drame secundare. ”Societatea se poate schimba nu lamentându-ne, nu dând vina pe alții, ci uitându-ne la noi în primul rând. Ultimul cuvânt din film este «împreună» pentru că doar astfel putem schimba lumea”, a mai spus Cătălin Saizescu. În prezent, Secția de Neonatologie de la Giulești este modernizată complet. Spitalul, prin profesionalismul dovedit al cadrelor medicale și managementului a ajuns, după 7 ani de la tragedie, unul dintre primele spitale ca performanță la nivel național. ”Semn că se poate și că nu e totul pierdut”, a conchis Cătalin Saizescu.

”Am renunțat la onorarii, donăm toate încasările”

Pelicula ”Scurtcircuit” a fost realizată cu fonduri reduse, la onorarii renunțând toți cei care au constituit o familie, în special regizorul, producătorul executiv, Camelia Tripăduș, dar și Georgiana Saizescu, soția regizorului și actrița care a interpretat-o pe asistenta acuzată de neglijență în serviciu. Echipa de producție a fost de acord ca toate încasările să fie incluse în campania pentru dotarea spitalelor cu incubatoare pentru născuții prematur, campanie coordonată de Fundația Nadia Comăneci. Astfel că, fiecare bilet pe care-l veți cumpăra, ar putea salva viața unui nou născut. ”Cu siguranță nu vom fi cei care vom revoluționa ceva, dar este un început. În țară sunt realități foarte dure pe care le trăim, nu vreau să le băgăm sub preș pentru că ele există, sunt aici, nu le putem depăși decât dacă le luăm direct în piept. Sperăm să strângem cât mai mulți bani. Un incubator este foarte scump”, a spus și actrița Georgiana Saizescu. Tragedia de la Maternitatea Giulești, pe care echipa de producție a reconstituit-o aproape în totalitate, focul fiind unul real, fără efecte speciale, este întregită în film și cu o altă dramă. Cea a unui cuplu de adolescenți. Tineri îndrăgostiți, dar dezorientați, supuși greșelilor, aproape ”aruncați” de propriile familii în alte probleme. Povestea celor doi tineri de 15 ani, ajunși părinți fără să vrea, este partea de 10% ficțiune, ideea plecând de la faptul că, în realitate, unul dintre copiii arși la Maternitatea Giulești a fost al unei mame minore. Din acest punct de vedere, drama poate fi un semnal de alarmă pentru tineri, pentru educația și viitorul lor, asumarea responsabilităților și repararea greșelilor.

Pelicula de excepție „Scurtcircuit” a primit foarte multe aprecieri în Asia și a fost premiată cu „The Outstanding Artistic Achievement”, în cadrul Golden Goblet Awards - Shanghai 2017 - festival de categorie A. De asemenea, filmul românesc a intrat și în competiția finală a Festivalului de film de la Cairo, Egipt. Din distribuție mai fac parte Magda Catone, Oana Ștefănescu, Maia Morgenstern, Valentin Popescu, Dorel Vișan, Nicodim Ungureanu, Maruca Baiașu ș.a..

Citiți și:SCURTCIRCUIT , un film cu mesaje multiple, review!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.