Timp Liber

Festivalul ”Baba Vrâncioaia” a continuat tradiția și moștenirea lăsată de străbuni

Alexandra TĂTARU
17 iul 2017 3369 vizualizări

Corul Parohiei Irești, pentru prima dată la Festivalul ”Baba Vrâncioaia”

 

 

Cea de-a IX-a Ediție a Festivalului Folcloric ”Baba Vrâncioaia” a adunat pe platoul de pe Dealul Dumbrava din Bîrsești pe toți iubitorii de folclor și tradiție. Nu doar locuitorii satului Bîrsești au așteptat ziua de duminică, ci și cei din satele din jur, dar și politicienii care au profitat de ziua liberă să mai socializeze, cum a fost cazul liberalilor veniți în alai, uneperiștilor Bârsan și Murgu, dar și primarilor din satele vecine.

Deliciul spectatorilor a fost momentul artistic oferit de copiii viceprimarului, care au personificat pe Ștefan cel Mare și Baba Vrâncioaia. Aceștia au pus în scenă legenda atât de cunoscută despre întemeierea satelor Vrancei după numele feciorilor celei ce l-a găzduit pe domnitor atunci când rătăcea pe aceste meleaguri după o bătălie pierdută. Prezentatorul festivalului a fost actorul Sorin Francu care a reamintit, din nou, celor prezenți, că trebuie păstrată moștenirea din bătrâni. ”În Vrancea, și în mod special la Bîrsești, se dorește a se cânta și a se dansa ca pe vremea domnitorului, să știe și tinerii și copiii acestor meleaguri cum Baba Vrâncioaia i-a dat mare sprijin lui Ștefan cel Mare. Prin acest festival se cinstește memoria Babei, festival prin care se promovează tradițiile și obiceiurile. Așa și trebuie. Să ne păstram cu sfințenie în suflet dragostea și mostenirea din bătrâni”, a spus actorul în deschidere. Startul manifestărilor a fost dat de primarul Ștefan Caba, care a nuanțat, de asemenea, ideea tărâmului de legendă. ”Acum, la cuvânt de bine ați venit, țin să vă spun cu mândrie că ați pășit pe tărâm încărcat de istorie și legendă. Oricine ar vrea să cunoască aceste frumuseți ale naturii, dar și autenticitatea creațiilor populare se va opri la Bîrsești”, a spus primarul celor veniți să se relaxeze la eveniment. Până seara, târziu, pe scena amenajată, au cântat și au dansat în stil vrâncenesc Ansamblurile Folclorice din Spulber, Jitia, Nereju, Paltin, Nistorești, Păulești, Negrilești, Corul Parohiei Irești, Ansamblul Folcloric profesionist ”Țara Vrancei”. Edilii din Bîrsești au mai avut și oaspeți  din Republica Moldova. Invitaților li s-a pregătit și un festin tradițional cu miel la ceaun, bulz, mici, cârnăciori și plăcinte delicioase. Cheltuielile pentru acest eveniment au fost asigurate de Primăria și Consiliul Local Bîrsești, Consiliul Județean și Centrul Cultural Vrancea, dar mai ales de sponsori locali. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.