Timp Liber

Cât de bine este implementat 5G în România?

Ziarul de Vrancea
11 ian 2024 1188 vizualizări

Vestea implementării tehnologiei 5G a fost subiect de controverse pe plan național. Așteptările au fost crescute în anumite cazuri, însă au existat și argumente contra. Progresul acestei inițiative a fost un aspect urmărit îndeaproape. Schimbarea lumii digitale venea pe atunci precum o promisiune desprinsă dintr-o poveste. Pe parcurs, procesul de implementare a întâmpinat anumite provocări.

Necesitatea unei viteze mari la internet este prezentă indiferent de situație. Fie că se pune probleme verificării email-ului, fie că trebuie efectuată o tranzacție, viteza este foarte importantă. Acest lucru este valabil și în cazul jocurilor. Platformele lansate de cazinouri online au nevoie de o conexiune bună la internet pentru a fi accesate fără probleme. Doar în asemenea condiții jocul nu va fi întrerupt și va funcționa rapid și ușor. 

Tehnologia 5G: o necesitate a generațiilor actuale 

Tehnologia 5G poate fi considerată o necesitate de actualitate, având în vedere progresul sectorului informațional. Suntem înconjurați de dispozitive inteligente. Drept urmare, internetul devine o parte indispensabilă pentru mulți dintre noi. Implementarea acestei soluții oferă un acces necondiționat la transferurile de date. Transferul poate fi efectuat în orice moment, indiferent de dimensiune.

Societatea modernă impune tacit o astfel de tehnologie. Conectivitatea ar deveni mai rapidă și de un masiv folos în multiple industrii, precum sănătate și IoT. Rețelele de telefonie mobilă devin mai optimizate, implicit fiind îmbunătățită și experiența utilizatorilor. De asemenea, aceasta va avea impact și asupra transportului. O mai bună conexiune va duce la o anticipare mai exactă a situației din trafic.

 Care este stadiul de implementarea tehnologiei 5G la noi în țară?

În anumite zone implementarea acestei soluții a avut succes. Pe de altă parte, în zonele rurale situația lasă de dorit. Pentru o implementare la maximă capacitate, este nevoie de o infrastructură adecvată. În unele orașe acest lucru a fost dus la bun sfârșit. În alte locuri, proiectele au rămas în stadiul de început.

În prima parte a anului 2023 se evidenția intenția de a extinde tehnologia 5G cât mai rapid. Prin urmare, planul implica investiții mari în infrastructură. În momentul respectiv, la nivel național existau 1266 de instalații funcționale în 15 județe. Pe atunci încă mai existau piedici în infrastructură, motiv pentru care s-a luat decizia efectuării acestor investiții.

Deși intențiile sunt bune, aceste lucrări necesită mult timp pentru a fi duse la capăt. Operatorii din telecomunicații au estimat că acestea se vor încheia aproximativ în anul 2026. Totodată, conducerea ANCOM a declarat faptul că aceste lucrări trebuie să fie un efort comun. Acesta ar presupune implicarea autorităților locale, dar și a sectorului privat.

O planificarea incorectă a proiectului poate duce la mari întârzieri, termenul de 2026 putând fi depășit. Aspecte relevante precum cifrele dau de înțeles că totuși mergem înspre bine. De exemplu, pe parcursul anului 2023, numărul utilizatorilor de 5G s-a dublat. Drept urmare, s-a atins pragul de 1,5 milioane de utilizatori ai acestei tehnologii.

Operatorii de telefonie mobilă sunt optimiști în privința viitorului. Investițiile sunt planificate și în deplină desfășurare în prezent. Spre deosebire de țările mai dezvoltate, România se confruntă cu mai multe confruntări. Piața este fragmentată, acest lucru fiind un impediment. Există doar 4 operatori de telefonie mobilă ce pot susține această inițiativă, ceea ce poate fi insuficient.

Altfel spus

Tehnologia 5G este o soluție fiabilă pentru nevoile existente în comunicare și conectare. Demararea unui proiect de dezvoltare în acest sens este un important punct de plecare către un viitor mai interconectat. Dezvoltarea tehnologică și avansul digitalizării cer schimbări în acest sens, chiar dacă soluțiile de implementare necesită un timp mai îndelungat.

Momentan există multiple provocări în adoptarea acestei soluții de ultimă generație. Partea bună a lucrurilor constă în faptul că se va ajunge în punctul dorit, chiar dacă acest lucru se va întâmpla mai târziu. Inițiativa și dorința de a avansa există, aceste aspecte fiind foarte importante în dezvolta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.