Timp Liber

Călătorie prin Sistemul Solar | Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Pluto

Ziarul de Vrancea
3 feb 2019 2030 vizualizări

Personajul lui Walt Disney care îi poartă numele a avut debutul în același an în care planeta a fost descoperită. Prezintă o trăsătură în formă de inimă, proeminentă la suprafață. Până în 2006, a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar.

Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Pluto, în ultimul articol din seria „Călătorie prin Sistemul Solar".

Foto: Planeta Pluto, fotografiată pe nava NASA New Horizons, la 200.000 de kilometri distanță. Foto Credit: NASA / Universitatea Johns Hopkins Laboratorul de Fizică Aplicată

Pluto (numit adesea Pluton, mai ales în lucrări mai vechi) este, ca volum, cea mai mare planetă pitică din Sistemul Solar. A fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh.

Statutul de planetă pitică

De la descoperirea lui Pluto, în 1930, aceasta a fost considerată a fi a noua planetă a Sistemului Solar. La 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Pluto a primit statutul de planetă pitică, deoarece nu a curățat spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale.

Cum și-a primit Pluto numele

Pluto este singura planetă numită de o fetiță de 11 ani. În 1930, Venetia Burney din Oxford, Anglia, a sugerat bunicului ei ca noua lui descoperire sa fie numită după zeul roman al lumii subterane, echivalentul lui Hades în mitologia greacă.

Foto: Venetia Burney, fetița de 11 ani care a găsit numele planetei Pluto. Credit: NASA

Lunile lui Pluto, inspirate din figuri mitologice ale lumii subterane

Lunile lui Pluto sunt numite după alte figuri mitologice asociate cu lumea subterană. Astfel, Charon, cea mai mare lună a lui Pluto, este în mitologia greacă luntrașul de pe râul Styx, care traversează sufletele în lumea subpământeană; Nix este numită după mama lui Charon, zeița întunericului și a nopții; Hydra este numită după șarpele cu nouă capete care păzește lumea subterană; Kerberos este numit după câinele cu trei capete din mitologia greacă; Styx este numit după râul mitologic care separă lumea celor vii de tărâmul morților.

Foto: Lunile lui Pluto. Foto Credit:

NASA, SETI Institute

Zece lucruri pe care să ți le amintești despre Pluto:

1. O lume mică: Pluto are aproximativ 2,380 km lățime, adică 2/3 lățimea Lunii Pământului.

2. În spațiul îndepărtat: Pluto orbitează Soarele la o distanță de 5,8 miliarde km în medie, de aproximativ 40 de ori mai departe decât Pământul, într-o regiune numită Centura Kuiper.

3. Călătorie lentă: Un an pe Pluto este cât 248 de ani pe Pământ. O zi pe Pluto durează 153 de ore, sau aproximativ 6 zile de pe Pământ.

4. Mică în dimensiune, dar nu în importanță: Pluto este oficial clasificată drept o planetă pitic.

5. Zile cețoase: Pluto are o atmosferă subțire de azot, metan și monoxid de carbon. Atmosfera are o nuanță albastră, cu straturi distincte de ceață.

6. Dansul lunii: Pluto are 5 luni. Cea mai mare, Charon, este atât de voluminoasă, încât Pluto și Charon se învârt unul în jurul altuia, ca o planetă dublă.

7. Fără inele: Pluto nu are sistem de inele.

8. Unica întâlnire: Singura navă spațială care a vizitat Pluto a fost New Horizons, aparținând NASA, care a trecut în apropierea lui Pluto în iulie 2015.

9. Habitat dur: Suprafața lui Pluto este prea rece (de la -228 până la -238 grade Celsius), pentru a susține viața așa cum o știm.

10. Poartă numele dat de un copil: Venetia Burney, la numai 11 ani, a sugerat numele lui Pluto în 1930.

Pluto în cultura pop

Când Pluto a fost reclasificată în 2006 de la stadiul de planetă la cel de planetă pitică, a existat o revoltă larg răspândită în numele planetei retrogradate. Pe măsură ce manualele au fost actualizate, internetul a dat naștere unor meme în care Pluto trece printr-o serie de emoții, de la furie la singurătate.

Dar, de la lansarea imaginilor New Horizons care prezintă o trăsătură în formă de inimă proeminentă la suprafață, mema tristă a lui Pluto a fost înlocuită cu o versiunea veselă și iubitoare a planetei, care ar dori să fie din nou vizitată de o navă spațială.

Personajul din desenele animate Disney, Pluto, câinele credincios al lui Mickey, a avut debutul în 1930, în același an în care Tombaugh a descoperit planeta pitic. Există speculații că Walt Disney a numit câinele animat după planeta recent descoperită, într-o încercare de a-i valorifica popularitatea.

Surse: NASA

Wikipedia

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.