Timp Liber

Atelierul de Creație ”Primăvara  în sufletul meu”

Verona Calmîş
11 mar 2018 2356 vizualizări

În după- amiaza zilei de 7 martie, a avut loc un adevărat eveniment cultural-artistic sau altfel spus un  spațiu deschis pentru creație, în care toți participanții care au urcat pe scena Ateneului Popular din Focșani, au reușit să transforme un atelier de creație într-un spectacol și un spectacol într-un atelier de creație.

Tematica atelierului a fost una bogată: istorie, muzică, dans, teatru. Aflându-ne în an de centenar, s-au răsfoit file de istorie, întorcându-ne în timp, până la originile poporului român, aducându-se în prim plan, imaginea Daciei noastre străbune prin prezența Grupului ”PASI IN TIMP” – Învățământ Preșcolar, format din doamne educatoare de la Grădinițele Nr.3,7,17,19, 23, care alături de soliștii Eliza și Christian Calmîș, foști preșcolari ai Grădiniței Nr.17 și actuali elevi ai școlii ”Ștefan cel Mare” din Focșani, au interpretat piesa ”Glia” a trupei ieșene ”God- The Barbarian Horde”. Momentul vocal a fost urmat de un alt moment coregrafic, trecerea între cele două realizându-se printr-o scurtă incursiune în timp, prin recitarea unor versuri patriotice făcând astfel trecerea către prezentul istoric, prin desfășurarea momentului coregrafic care a avut ca tematică jocul diafan a celor trei culori ale steagului românesc.Toate cele trei momente s-au desfășurat pe fundalul unui desen în nisip, cu aceeași tematică istorică.                

Grupul de Copii ”FLUTURAȘII”de la Școala ”Ștefan cel Mare” ne-a reamintit că inocența  copilăriei e cea care aduce prin cântec și bucurie primăvara, alături de fericirea cu care fiecare copil își conturează cea mai frumoasă icoană – cea a mamei. ”Fluturașii” sunt elevi în clasa a IVa B și sunt coordonați de doamna învățătoare Anghelina Golomoz, cea care a știut să semene în sufletele lor dorința către frumos și către artă, prin mai multe participări la diverse evenimente artistice de la noi din oraș.                                        

În pași de dans au urcat pe scenă micuțele balerine de la Formația de Dans ”LIANYS” din Focșani, sub coregrafia Lilianei Ioniță, care prin cele două dansuri tematice prezentate – clasic și contemporan, au demonstrat cu multă gingășie și noblețe, frumusețea artei coregrafice, văzută prin prisma atitudinii artistice de copil, atitudine la care se adaugă și multe ore de muncă din cadrul orelor de balet.

La Atelierul de creație a fost prezentă și o piesă de teatru – ” Prințesa și Porcarul”, jucată de copii actori, prin intermediul Trupei de Teatru ”VX SAGITTARRI”, formată din elevi de la Școala ”Ștefan cel Mare” și colaboratori de la Școala ”Duiliu Zamfirescu” din Focșani.

Piesa a fost scrisă de Dumitru Solomon, sub regia doamnei Elena Fântâneru, cea care se ocupă și îndrumă micuții actori. Cu o activitate bogată, atât la noi în județ cât și în țară, prin multe puneri în scenă a pieselor de teatru, actorii noștrii au știut să ne arate importanța și responsabilitatea  interpretării unui rol într-o piesă de teatru, cu atât mai mult cu cât fiecare rol a pornit de sub mantia personajului de copil.

Atmosfera serii a fost întregită prin lucrările muzicale a capella, interpretate de Grupul Vocal ”ACCORD”, formație camerală cu o prezență activă la noi în județ și în țară. Grupul Accord are în repertoriu atât piese cu caracter laic, cât și religios, iar pe langă multe colaborări cu diverse instituții, prin parteneriate culturale și educaționale, recitaluri și alte evenimente artistice, ei sunt și inițiatorii reuniunilor corale din fiecare an, în luna decembrie. Grupul este format din Verona și Vasile Calmîș, alături de basul Cristian Gheorghe, iar împreună reprezintă și Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului ”Accord”, cu sediul în localitatea Mărășești.

 Cea care a întreținut atmosfera și tonusul cald al atelierului, prin prezentări și discuții libere cu publicul, dar și cu cei care au urcat pe scenă, a fost doamna psiholog Odette Irimiea, care a concentrat noțiunii de ”atelier de creație” o concepție liberă și spirituală.

Și ca să fie un atelier complet, nu putea să lipsească nici segmentul hand-made, prin prezența în foayer- ul ateneului a creațiilor realizate în cadrul Atelierului pentru Copii ”Artoptim Creativ”din Focșani, condus de doamna Nicoleta Ciobotaru.

Astfel, prin spirit liber și prezența diversității artistice la ceas de confluență a artelor, ”Primăvara în sufletul meu”, a  trasat o filă a unui atelier de creație ”altfel”, plin de emoție și dăruire. Evenimentul a fost organizat de Ateneul Popular ”Mr.Gh.Pastia”, Focșani și Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului ”Accord”, Mărășești.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.