Timp Liber

Fenomen inedit: Astăzi va străluci pe cer Superluna Albastră. Următoarea, peste 14 ani. Ce spun oamenii de știință

Ziarul de Vrancea
30 aug 2023 1096 vizualizări

„Nopțile călduroase de vară sunt momentul ideal pentru a vedea Luna Plină răsărind pe cerul estic la câteva minute după apusul soarelui, iar acest lucru se întâmplă de două ori în luna august”, a declarat astrofizicianul NASA Fred Espenak. Persoanele care folosesc binocluri sau telescoape ar putea chiar să vadă detalii de pe Lună, cu condiția ca cerul să fie senin. „Atâta timp cât nu sunt prea mulți nori, Luna Plină va fi un glob alb (digi24)

„Lună albastră”. Un fenomen astronomic inedit va avea loc în luna august. Ce spun oamenii de știință


Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/luna-albastra-un-fenomen-astronomic-inedit-va-avea-loc-in-luna-august-ce-spun-oamenii-de-stiinta-2446257

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
„Nopțile călduroase de vară sunt momentul ideal pentru a vedea Luna Plină răsărind pe cerul estic la câteva minute după apusul soarelui, iar acest lucru se întâmplă de două ori în luna august”, a declarat astrofizicianul al NASA Fred Espenak. Persoanele care folosesc binocluri sau telescoape ar putea chiar să vadă detalii de pe Lună, cu condiția ca cerul să fie senin. „Atâta timp cât nu sunt prea mulți nori, Luna Plină va fi un glob alb

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/luna-albastra-un-fenomen-astronomic-inedit-va-avea-loc-in-luna-august-ce-spun-oamenii-de-stiinta-2446257

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere

 

 

În timpul Superlunii Albastră din 30 august, luna va fi la aproximativ 357.343 km de Pământ, potrivit Almanac. Acest lucru va face din această superlună cea mai apropiată și mai strălucitoare din 2023, dar cât de mare este diferența în privința aspectului vizual al lunii?

Superlunile pot determina o creștere de aproximativ 30% a luminozității lunii și o creștere de 14% a dimensiunii discului lunar așa cum este observat de pe Pământ. Aceste diferențe sunt vizibile pentru observatorii experimentați ai fenomenelor lunare, dar nu sunt atât de evidente cu ochiul liber dacă nu acordați multă atenție lunii în fiecare noapte.

"Vara superlunilor" se încheie pe 28 septembrie 2023 cu Luna Plină a Porumbului, care cade la cinci zile după echinocțiul de septembrie din 23 septembrie, marcând sfârșitul verii în emisfera nordică.

Din păcate, anul viitor nu va aduce un spectacol similar de superluni. Prima dintre cele două superluni din 2024 va avea loc pe 18 septembrie, iar următoarea și ultima superlună a anului viitor va avea loc cu o lună mai târziu, pe 18 octombrie 2024.

Ultima dată când două superluni au apărut în aceeași lună calendaristică a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project - de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”.

Ce este o superlună și de ce e diferită de luna plină obișnuită

Superlunile au loc din cauza faptului că orbita lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect, ci o elipsă. Acest lucru înseamnă că în timpul celor 27,3 zile ale orbitei sale, există momente în care Luna este mai aproape de Pământ și momente în care este mai departe. Diferența vizibilă de dimensiune a lunii între punctul cel mai apropiat, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

O superlună are loc atunci când Luna se află atât în faza plină a ciclului lunar de 29,5 zile, cât și în perigeu. Acest lucru înseamnă că termenul oficial pentru o superlună este "lună plină perigeeană". Pentru ca o superlună să aibă loc, luna nu trebuie să fie exact în momentul cel mai apropiat de Pământ.

Expertul în eclipse și astrofizicianul NASA în retragere, Fred Espanak, a declarat pentru Space.com că în timpul Superlunii Sturion, luna va fi la 357.530 km de Pământ. Acest lucru în opoziție cu distanța sa medie de 382.900 km.

Sursa: StirilePROTV

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.