Timp Liber

Astăzi despre Alexandra Feodorovna - devenită împărăteasă a Rusiei în ziua nunții - ucisă de bolșenici împreună cu întreaga familie - a fost nepoata reginei Victoria

Ziarul de Vrancea
6 iun 2021 2180 vizualizări

Alexandra s-a născut la 6 iunie 1872 la Palatul Nou din Darmstadt ca Prințesa Viktoria Alix Helena Luise Beatrice de Hesse și de Rin. A fost al șaselea copil din cei șapte ai Marelui Duce Ludovic IV și al Prințesei Alice a Regatului Unit, care era a doua fiică a reginei Victoria și a Prințului Albert.

 

Alix de Hessa-Darmstadt (mai târziu Alexandra Feodorovna Romanova (rusă Императрица Александра Фёдоровна Романова; n. 6 iunie 1872 — d. 17 iulie 1918), a fost una dintre nepoatele reginei Victoria. S-a căsătorit cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, ultimul împărat al Imperiului Rus.

 

Primii ani

Alix a fost botezată la 1 iulie 1872 în conformitate cu ritualurile bisericii luterane și a primit numele mamei sale și al celor patru surori ale mamei sale, unele dintre nume sub transliterare germană. Nașii săi au fost Prințul de Wales, Prințesa de Wales, Țareviciul Rusiei, Țarina Rusiei, Prințesa Beatrice a Regatului Unit, Ducesa de Cambridge și Anna a Prusiei.

Alix s-a măritat relativ târziu potrivit rangului său în timpurile acelea; a respins propunerile de la Prințul Albert Victor, Duce de Clarence (fiul cel mare al Prințului de Wales) în ciuda puternicei presiuni din partea familiei.

Alix cunoscuse deja și se îndrăgostise de Țareviciul Nicolae, a cărui mamă era cumnata Prințului de Wales și al cărui unchi, Marelui Duce Serghei se căsătorise cu cu sora lui Alix, Elisabeta. Amândoi erau verișori de gradul al doilea fiind strănepoți ai Prințesei Wilhelmina de Baden. Nicolae și Alix s-au întâlnit pentru prima dată îm 1884 iar în 1889 când Alix s-a reîntors în Rusia, s-au îndrăgostit. La început, nici tatăl lui Nicolae, Țarul Alexandru al III-lea nici mama lui, Dagmar a Danemarcei nu au fost de acord cu căsătoria, deși Alix era nepoata împărătesei Rusiei.

Cu toate că Prințesa Alix era fina lui, era cunoscut faptul că lui Alexandru al III-lea i-ar fi plăcut ca fiul său să se căsătorească cu cineva ca Prințesa Hélène de Orléans, fiica înaltă și brunetă a lui Filip, conte de Paris, pretendent la tronul Franței.

Alix și Nicolae s-au logodit în aprilie 1894 la Coburg, Germania. Alix a renunțat la religia ei, a trecut la ortodoxism și și-a ales numele rus de Alexandra Feodorovna.

Împărăteasă a Rusiei

Alexandru al III-lea a murit la 1 noiembrie 1894 iar Nicolae a devenit împărat al tuturor Rusiilor la vârsta de 26 de ani. Alexandra și Nicolae s-au căsătorit la Palatul de iarnă din Sankt Petersburg la 26 noiembrie (14 noiembrie stil vechi) 1894.

Sora ei mai mare Ella nu îi era doar soră ci și mătușă prin căsătorie. De fapt, ea, la fel ca și Nicolae, era verișoară primară cu regele George al V-lea; Nicolae era verișor primar cu alți trei regi: Christian al X-lea al Danemarcei, Constantin I al Greciei și Haakon al VII-lea al Norvegiei.

Alexandra Feodorovna a devenit împărăteasă a Rusiei în ziua nunții. Încoronarea a avut loc la 14 mai 1896 la Kremlin. La festivitățile de încoronare mai multe mii de persoane au fost călcate în picioare și au murit în îmbulzeala iscată la ceremonie. Nicolae a aflat despre catastrofă mai târziu în aceiași zi și a vrut să anuleze festivitățile care urmau, dar a fost convins să nu facă asta de rude și de sfetnici. Mulți au văzut decesele ca pe o prevestire nefastă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Citiți și

Astăzi despre: Execuția, la ordinul lui Lenin, a țarului Nicolae al II-lea Romanov, împreună cu înteaga familie

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.