Timp Liber

VIDEO Astăzi despre actrița care s-a născut într-o familie de artiști la Iași, a absolvit IATC ca șefă de promoție: Carmen Galin - a interpretat magistral rolurile încredințate și s-a retras brusc din viața publică la 36 de ani, în plină glorie

Ziarul de Vrancea
13 mar 2024 9161 vizualizări

Eugenia-Carmen Galin (n. 14 martie 1946, Iași, România – d. 13 martie 2020, București, România) a fost o actriță română de teatru și film.

Carmen Galin s-a născut pe 14 martie 1946, la Iaşi, în casa în care locuise odinioară Garabet Ibrăileanu. La scurt timp după nașterea acesteia, mama ei a luat-o și au la Bistriţa. Când Carmen Galin avea doi ani, s-au mutat în Cluj Napoca.Bunicul lui Carmen, Victor Galin, a fost profesor la Belle Arte, în timp ce unchii ei, Baltazar şi Panait, au fost sculptori. Tatăl, fost elev al lui Octav Băncilă, a fost pictor, apoi scenograf. Mătuşa lui Carmen, Elena Galin, era cântăreaţă la Opera Română, iar mama ei era şi ea pasionată de muzică şi de artă, în general.(bzi)

Carmen Galin s-a retras brusc din viața publică, în 1996. Era fără precedent în România, de aceea a fost comparată cu Greta Garbo, și ea retrasă subit, la doar 36 de ani, deși era o mare vedetă.

Rafinată, cultă şi parcă dintr-un alt tablou al lumii, Carmen Galin nu a încercat să se adapteze unei lumi ipocrite care priveşte golul ca pe un un dar ce i se cuvine…a fost dezamăgită de frivolitate unei societăţi ce afectase şi arta şi a ales să se distanţeze…De atunci, actrița Carmen Galin s-a retras total din viața publică,  fără a lăsa să se știe amănunte despre viața privată,  cu  o sensibilitate și autencitate proprie rolurilor interpretate, s-a dedicat din umbră, numai acțiunilor umanitare

 

 

 

 

 

Sursa: TVR, emisiunea ”Garantat100%”

Carmen Galin s-a nascut pe 14 Martie 1946, in Bucuresti. Studenta a profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar, Dinu Negreanu si Mihai Mereuta, Carmen Galin face parte din promotia '67 a Academiei de Teatru si Film, alaturi de Irina Mazanitis de la Odeon, Ilie Gheorghe (actorul consacrat la Craiova, in spectacolele lui Silviu Purcarete), Sybilla Oancea, Eusebiu Stefanescu, Mitica Popescu si Cristina Stamate, Ioana Bulca, Adela Marculescu etc.

A fost șefă de promoție

A fost repartizata la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a interpretat roluri in spectacole ca „Ziaristii”, „Omul cel bun din Siciuan”, de Bertolt Brecht. In 1969 primea Premiul de interpretare feminina la Festivalul Spectacolelor pentru Tineret si Copii din Piatra Neamt.

La un moment dat, Dinu Sararu a convins-o sa vina la Bucuresti, la Teatrul Mic. Aici, Carmen Galin a jucat sub bagheta Catalinei Buzoianu sau a lui Silviu Purcarete, alaturi de marii actori Stefan Iordache sau Valeria Seciu. Printre piesele in care a jucat se numara: „Trei surori” de Anton Pavlovici Cehov, rolul Masei, „Duhul padurii” de Cehov.

In 1990, actorii Teatrului Mic isi manifestau nemultumirea fata de directorul Dinu Sararu si il dadeau afara. Doar Carmen Galin si Stefan Iordache au fost cei care l-au sustinut atunci pe Dinu Sararu si actrita s-a mutat la Teatrul National. A jucat aici in spectacole ca: „Noaptea regilor” de William Shakespeare in regia lui Andrei Serban, alaturi de nume mari ca Gheorghe Dinica, Costel Constantin, Ovidiu Iuliu Moldovan, Maia Morgenstern, Dan Puric, „Livada de visini” de Anton Pavlovici Cehov (rolul Charlottei Ivanovna), „Nerantula” de Panait Istrati, „Steaua fara nume” de Mihai Sebastian (rolul Monei), alaturi de Claudiu Bleont, Valentin Uritescu, Costel Constantin, „O trilogie antica” – „Electra”, dupa Sofocle si Euripide, in regia lui Andrei Serban, etc. Pentru rolul din „Steaua fara nume” i s-a decernat premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul National de Comedie.

A debutat pe marele ecran in 1966, cu filmul „Diminetile unui baiat cuminte”, regizat de Andrei Blaier. In 1968 juca rolul Silviei din „KO”, in regia lui Mircea Muresan, apoi in „Drum in penumbra” (1972), „Proprietarii” (1973), „Ilustrate cu flori de camp” (1974), „Tanase Scatiu”, „Mere Rosii” si „Premiera” (1976), „Iarna Bobocilor” (1977), „Profetul, aurul si ardelenii” (1978), „Ora zero”, „Bietul Ioanide” (1979), „Saltimbancii”, „Pruncul”, „Petrolul si Ardelenii” (1981), „Circari la Polul Nord”, „Intunericul alb” (1982), „De dragul tau, Anca”, „Faleze de nisip” (1983), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Zambet de soare” (1987), „Campioana” (1990), „Vinovatul” (1991).

De asemenea, aceasta a jucat in serialul pentru televiziune „Fram”, a recitat din versurile poetilor romani si straini. La Teatrul Radiofonic a facut parte din distributia pieselor „Duhul padurii”, „Lina”, „Mitica Popescu”, „Nerantula, „O gluma cu urmari neprevazute”, etc.

Retrasa inca din 1995 din activitate, de pe scena Teatrului National din Bucuresti, (din cauza conducerii de atunci) Carmen Galin si-a dedicat garoafa rosie primita alaturi de diploma de rigoare, mentorului ei, regretatul Dinu Negreanu spunand: "Stiu de la dansul ca trebuie sa spui cuvintele la urma, nu teatral, ci cu adevar. Dintr-o perdea de ganduri recompui textul si te recompui si pe tine". Ulterior, ea s-a dedicat apoi actiunilor umanitare.

Carmen Galin a fost casatorita cu celebrul regizor Dan Pita - el avea insa sa divorteze in favoarea Irinei Movila. Anul trecut, fostul sot al doamnei Galin, Dan Schneider, a incetat din viata. La inceputul anilor ’90, Dan Schneider a fost unul dintre primii romani multimilionari in dolari, fiind unic importator de Coca Cola sau cafea Alvorada.

Premii si distinctii:

Premiul pentru interpretare feminina al Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pentru rolurile din filmele „Saltimbancii” si „Ana si hotul”.

Sursa: TVR, revistavip.net

Astăzi, cei care nu au uitat-o, cei care iubesc arta teatrului,

pun o lacrimă peste garoafa aceea roșie și recompun un protocol al

tristeții ne este Dor de încă un artist, Carmen Galin!

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.