Timp Liber

Asociația Protha Panciu anunță premiile ediției a III-a Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”

Ziarul de Vrancea
23 sep 2021 1382 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă  Asociația Protha Panciu. face o retrospectivă publică a ediției a III-a Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” anunțând cu acest prilej și cui au revenit premiile manifestării culturale desfășurată în perioada 02 / 05 septembrie 2021, în șase localitați din Vrancea care a avut și un caracter național la această ediție.

Citiți în continuare textul integral al comunicatului de presă menționat.

Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”, a avut loc în perioada 02 / 05 septembrie 2021, în șase localitați din Vrancea și a avut un caracter național la această ediție. 

Juriul festivalului, la secțiunea spectacole de teatru în concurs, a fost format din prof. univ. habil Daniela Lemnaru – președintele juriului, drd. Cătălina Elena Mihăilă, regizorul Gheorghe Balint și coregraful Daniel Victor Pop. 

La secțiunea spectacole de teatru pentru liceeni au participat nouă trupe de liceeni din opt localități din țară – Brăila, Botoșani, București, Cluj Napoca, Constanța, Fălticeni, Piatra Neamț și Roman. 

Juriul festivalului a acordat un mare premiu al festivalului, dar și alte premii care au adus recunoașterea calităților spectacolelor și a trupelor înscrise în festival, precum și premii individuale. Organizatorii festivalului au dat la o parte din premiile festivalului numele personalităților din județul Vrancea, care au contribuit la ceea ce a însemnat actul de cultură, Leopoldina Bălănuță, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruț, Cornel Coman, Petre Liciu, Paul Sava, Alecu G. Croitoru, Duiliu Zamfirescu și Mr. Ghe. Pastia.  

Premiile celei de a III-a ediții a festivalului au fost:

Universitatea de Arte Tg. Mureș, în calitate de partener principal al festivalului, a oferit liceenilor, distinși cu premii individuale, în situația în care vor dori să urmeze cursurile facultății de teatru, posibilitatea de a participa, ca urmare a recunoașterii valorii lor prin premiul acordat de juriu, la examenele organizate de această instituție, din cea de a doua etapă a examinării, fără a mai susține etapa eliminatorie. 

“Gânduri despre și pentru teatru” a fost colocviul la care liceeni au avut posibilitatea de a se întâlni și discuta cu prof. univ. dr. Oana Leahu – decanul Facultății de Teatru Tg. Mureș, prof. univ. habil Daniela Lemnaru și scenograful Alina Herescu. 

Liceenii au participat la atelierele de teatru realizate de coregraful Daniel Victor Pop (atelier de plastică și expresivitate corporală – “Sensurile corpului”), drd. Cătălina Elena Mihăilă (vorbire scenică – „Viața cuvântului rostit”) și prof. univ. habil Daniela Lemnaru (improvizație – “Improvizația - factor decisiv în procesul educațional, între joc și joacă”). 

Directorul Teatrului Mic din București, actorul Cristi Iacob, s-a întâlnit cu liceeni participanți la festival, în cadrul unui masterclass, îmbinând atelierele cu discuțiile despre teatru. 

Liceenii și studenții participanți la festival au avut posibilitatea de a participa la workshop-uri de relaționare și inteligență emoțională realizate de Mihail Pricop, voluntar în cadrul Fundației Autonom. Din întânirea cu acest workshop s-a dorit să se ofere accelerarea familiarizării participanților unii cu alții, recunoaștere a emoțiilor proprii dar și ale celorlalți și motivare pentru creșterea calității interacțiunilor din perioada atelierelor si activităților adiacente din perioada festivalului.

Organizatorii și voluntarii festivalului împreună cu echipa de la Zaga Zaga au oferit oportunitatea participanților la festival de a se întâlni cu Horațiu Mălăele și cel mai recent film al său, “Luca”, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF și alte surprize.

Statistic această ediție a festivalului a însemnat: 4 zile de desfășurare; 6 localități din județul Vrancea au beneficiat de proiect; 14 locații utilizate; 10 trupe de liceeni participante la ateliere; 8 municipii din țară reprezentate in festival; 9 spectacole de teatru a liceenilor; 3 spectacole a studenților la teatru; 27 de ateliere de teatru; 264 beneficiari; 20 de voluntari. 

Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” este un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu. Partenerul principal al organizatorului este Universitatea de Arte Tg. Mureș. Alături de aceștia își aduc contribuția ca partenerii  Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei” Focșani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu, Centrul Cultural “Simion Mehedinți” Soveja, Centrul Școlar pentru Educatie Incluzivă "Elena Doamna" Focşani, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobești, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focșani, Școala Gimnazială Pufești și Școala Gimnazială „Valeriu D. Cotea” Vidra.

Evenimentul a avut loc ca urmare a participării la proiect a sponsorului principal al evenimentului Vexio, alături de SC Altex Prod SRL, SC Griff SRL și Brutăria Marco.

Partenerii media ai festivalului au fost: TVR Iași, Radio România Iași, Radio Dada, Ziarul de Vrancea, Jurnalul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Actualitatea Vrânceană, Vrancea24, VranceaTravel, 5Focșani și ÎnVrancea.  



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.