Timp Liber

Expoziţie în memoria sculptorului Alexandru Ciutureanu

Ziarul de Vrancea
27 iun 2013 2019 vizualizări
Galeriile de Artă din Focşani vor găzdui joi, 4 iulie, o expoziţie organizată de Centrul Cultural Vrancea, a mai multor artişti contemporani.

Printre aceştia: Gheorghe Dican, Medi Wechsler Dinu, Alexandru Ioan Grosu, Ion Iancuţ, Vasile Ivan, Petre Lucanu, Octavian Mardale, Dumitru Paina, Marian Petre, Nicolae Popa, Alexandru  Nancu, Lidia Nancuischi, Liviu Nedelcu, Ştefan Pelmus, Dumitru Radu, Liviu Rusu şi Ilarie Voinea. Capul de afiş al evenimentului îl reprezintă Alexandru Ciutureanu, sculptorul care a trecut în nefiinţă în primăvara acestui an, cunoscut la noi îndeosebi pentru lucrarea care domină intersecţia de la Banc Post din Focşani. De altfel, lucrarea sculptorului bucureştean este considerată cea mai reuşită dintre cele trei realizate în piatră şi instalate în intersecţiile din municipiu. Expoziţia de la Galeriile de Artă din Focşani vine după o expoziţie similară deschisă în Bucureşti în memoria artistului, unul dintre puţinii sculptori tradiţionali din ţara noastră. Vernisajul expoziţiei va fi realizat la ora 17,00 de criticul Luiza Barcan, care a remarcat în opera artistului “fericita conjuncţie dintre metodele de lucru ale unui cioplitor tradiţional şi viziunea unui artist modern, stăpân peste o lume de forme ce emoţionează prin bogăţia şi rafinamentul ei”. “Universul vizual al lui Alexandru Ciutureanu absoarbe cu aviditate sugestii din multe culturi ale lumii, contopindu-le într-o viziune în care rigoarea geometrului consonează cu sensibilitatea poetului. În mâinile lui, pe care nimeni din cine le-a văzut cioplind nu le poate uita, lemnul şi piatra şi-au primit o nouă viaţă, trecând prin metamorfoza creaţiei. Lucrările sale, cele ce ne vor aminti mereu de acest artist unic în felul său, îmbină într-o adevărată magie a formelor, simbolurile străvechi, provenite din principalele spiritualităţi ale lumii, cu viziunea sa proprie. Lucrările lui Ciutureanu sunt, în egală măsură, clasice şi moderne, expresii ale unei trăiri artistice autentice, purtătoare ale unui mesaj artistic şi spiritual pe care suntem datori să-l păstrăm nealterat”, scrie criticul Luiza Baican. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.