Timp Liber

Video!!!Cu undiţa întinsă după „monstrul” din lacul de la Călimăneşti

Mihaela Beșleagă
15 sep 2011 11985 vizualizări
Septembrie este una dintre lunile cele mai favorabile pentru pescuit, o pasiune pentru mulţi vrînceni u barajele de la Călimăneşti şi Ciuşlea sînt populate în fiecare weekend de undiţe u „E peisajul frumos, mai ales pe timp de noapte, cînd e lună plină, e linişte, uităm de necazuri şi ne relaxăm”, spun pescarii

 Pentru acest sfîrşit de săptămînă vă propunem o idee de petrecere a timpului în aer liber, pe malul apei, cu undiţa în mînă. Pentru pasionaţii de pescuit, dar şi pentru cei care iubesc natura şi liniştea, o zi la pescuit vă poate aduce relaxarea de care aveţi nevoie, dar şi „materia primă” pentru un grătar gustos la final de zi. În judeţul Vrancea există cîteva locuri preferate de pescari pentru a ademeni peştele, cum sînt barajul de acumulare de la Călimăneşti, în apropiere de Mărăşeşti şi barajul de la Ciuşlea, ambele pe Siret, sau bălţile cu plată de la Mîndreşti sau de la Hînguleşti – Maluri. Una dintre cele mai populate locaţii de pescuit este barajul de la Călimăneşti, atît datorită potenţialului piscicol, cît a peisajului surprinzător. Zilele trecute, aici aveau montate undiţele cîţiva pescari, unii veniţi chiar şi de la 100 km distanţă. Pe Manu Ungureanu, venit din Comăneşti, judeţul Bacău, l-am surprins chiar cînd scotea din apă doi peşti argintii. Ne-a spus că nu se luminase încă în momentul cînd a ajuns pe baraj, pentru că în zori e cel mai prielnic moment. Însă, la fel ca şi ceilalţi pescari, Manu se plînge că anul acesta peştele a fost mai capricios şi s-a prins mai puţin. „Anul ăsta nu s-a prins peşte aici, anul trecut s-a prins ceva, şi plătică, şi morunaşi. Toată lumea de pe baraj se plînge că anul ăsta nu s-a prins peşte. Eu am prins vreo 4-5 caraşi şi nişte plătică mai mărişoară, şi cîţiva din ăştia de «compot», morunaşi. Ca momeală am pus viermuşi cu pufulete, asta mănîncă, cu pătrăţică de mămăligă nu vrea, cu rîmă nu vrea, dar e mărunt, a bătut vîntul tare dimineaţă, a tulburat apa, acum au deschis porţile şi e curentul mare şi nu-i place probabil”, ne-a spus Manu Ungureanu, care ne-a mărturisit că mai merge la pescuit pe Prut, în Deltă, şi pe bălţi cu plată din Bacău şi Vrancea. 


Luna septembrie, excelentă pentru pescuit


Şi Ionuţ Lazăr, din comuna Milcovul, avea undiţele întinse pe marginea barajului în speranţa că va prinde „monstrul” cel mare. Ne-a spus că pescuitul este o pasiune pe care o practică de mai mult timp şi că îi place să vină aici pentru că se relaxează şi uită de grijile de acasă. „E o zonă mai apropiată şi ne permitem să venim mai des aici. De prins peşte în ultimul timp nu prea se mai prinde, e foarte braconată zona. Cel mai mult se prinde somnul şi, în rare părţi, plătica, în rest nu prea am prins altceva. Perioada mai bună e cînd e un pic frig, acum e prea cald şi nu mănîncă peştele, are prea multă hrană în apă. În schimb e peisajul frumos, mai ales pe timp de noapte, cînd e lună plină, e linişte, stăm aici, uităm de necazurile de acasă şi ne relaxăm”, ne-a spus Ionuţ.  Şi colegul său de undiţă, Costel Narcis din Moviliţa, este de părere că dacă s-ar ocupa cineva de amenajarea zonei ar fi şi mai frumos. Pescarii împătimiţi spun că luna septembrie este una dintre cele mai favorabile pentru pescuit. Peştii care în lunile iulie şi august se refugiază în ape adînci, acum încep din nou să circule, hrănindu-se intens. Pescuitul dă roade mai bune pe o perioadă mai mare din zi. La pescuitul staţionar, cele mai bune rezultate se obţin după ridicarea ceţii de dimineaţă, iar în a doua jumătate a lunii, momelile animale încep să fie superioare celor vegetale. Capturile cu năluci devin tot mai numeroase, iar septembrie este o lună excelentă pentru pescuitul cu muscă artificială. Acum se pescuiesc: babuşca, bibanul, carasul, cleanul, crapul, linul şi plătica, mreana, morunaşul, obletul, roşioara, scobarul, somnul, şalăul şi ştiuca. Fir întîns! (Mihaela BEŞLEAGĂ)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.