Timp Liber

Vrajitoarele si vampirii vor anima petrecerile de Halloween

Ziarul de Vrancea
29 oct 2010 1094 vizualizări
Vrinceni de toate virstele costumati de Halloween sint asteptati sa-si dea friu liber imaginatiei la petrecerile organizate in Promenada Mall si in cluburile Times si Extrem din Focsani u cel mai infricosator strigat, cel mai malefic ris si cea mai reusita costumatie vor fi premiate

Cea mai infioratoare seara a anului, de Halloween, este asteptata si printre vrinceni. Desi este o sarbatoare "imprumutata" de peste Ocean, cunoscuta si ca Sarbatoarea Mortilor, aceasta s-a inradacinat repede si in Romania, datorita aurei de mister si straniu care o inconjoara. Copiii sint amatorii cei mai infocati ai costumelor ingenioase care se poarta in noaptea de 31 octombrie si a traditiei dovlecilor scobiti si luminati. Pentru cei mici, centrul comercial Promenada Mall organizeaza duminica, 31 octombrie, o petrecere de Halloween. Copiilor li s-au pregatit multe surprize si distractie cit cuprinde. Incepind cu ora 18.00 ei vor avea parte de jocuri de Halloween, baloane de sapun, pictura pe fata si dansuri. Nu vor lipsi nici baloanele modelabile si masina de fum, care ii va invalui pe cei prezenti intr-o atmosfera "de cosmar". Cel mai important moment al serii il constituie parada costumelor, detinatorii celor mai ingenioase costumatii care vor defila pe covorul rosu urmind sa se bucure de premii substantiale. Si adultii petrec de Halloween. Clubul Times premiaza simbata, 30 octombrie, cel mai frumos costum. "Mai dam premii si pentru cel mai infricosator tipat, chiar si pentru cel mai malefic ris, iar cei mai in forma petrecareti sint invitati la un concurs de baut Bloody Mary", anunta organizatorii. S-au pregatit si cele mai speciale bauturi pentru aceasta seara: Bloody Mary - 7 lei, Red B (shot) - 6 lei si Sangria (cofer) - 10 lei. Si Clubul Extrem pregateste pentru simbata seara un Halloween Party, cu DJ Adlmud de la Kiss FM, Zanga si Marius Moldoveanu. Animatia va fi asigurata de dansatoare si barmani, iar cei care vin costumati de Halloween vor primi shot-uri din partea casei. Pretul unui bilet de intrare este 10 lei pina in ora 24.00 si 15 lei dupa miezul noptii.


Vrajitoarele si mumiile se aduna in noaptea "tuturor sfintilor"


Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe tari, ea raspindindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Halloween-ul se sarbatoreste in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza, de exemplu, in Suedia, in prima simbata din noiembrie. Numele provine din limba engleza, de la expresia "All Hallows\' Even", numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezinta Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intrebind "Trick or Treat?" (Pacaleala sau dulciuri?, n. r.), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. în alte tari, Halloween este serbat prin parade si carnavaluri. Povestea spune ca in aceasta zi spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamint in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte. Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sint suspendate in aceasta zi, permitindu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii. Traditia mai spune ca satenii care nu doreau sa fie posedati, in aceasta noapte stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase, incercind sa fie cit mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii. (Mihaela BESLEAGA)


Weekend de Halloween la Biblioteca Judeteana


"Carnavalul personajelor din basme", organizat de Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Vrancea, Filiala Sud, se va tine in galeria din hipermarketul Carrefour, duminica, 31 octombrie, de la ora 16:00. Ajunsa la a patra editie, deja o traditie a bibliotecii, carnavalul vine in completarea spiritului sarbatorii de Halloween, la care vor participa elevii de la Scoala "Nicolae Iorga", indrumati de profesorii Cristina Chirita si elevii Scolii "Alexandru Vlahuta" din Focsani, coordonati de profesorii Elena Vilcu si Maria Magureanu. "Copiii vor pregati un spectacol cu scenete, cintece, poezii, nelipsita parada a costumelor, precum si traditionalii bostani de Halloween. Si in acest an ne asteptam la un numar mare de participanti", a declarat bibliotecara Liliana Mocanu, coordonatorul Bibliotecii, Filiala Sud. (G. D.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.