Timp Liber

Scalea, statiune cu farmec mediteranean

Doina Ganea
18 sep 2009 3539 vizualizări
Vechea asezare a pescuitorilor de scoici face parte din lantul celor 21 de statiuni mediteraneene din Reggio Calabria, provincie italiana cu splendide statiuni turistice cu deschidere la marile Terena si Ionica u cetatea Scalea-veche si orasul nou se mindresc fiecare cu atuuri precum atmosfera medievala sau plajele frumos amenajate u marea este de un albastru perfect, iar valurile scalda dantelat plaje cu pietris cenusiu u la prinz, intreaga Scalee isi face siesta la masa u calabrezii se mindresc cu ardeii lor iuti, mici si rosii, cu cirnatii si brinza lor de capra, fructele de cactus, dar si cu fructele de mare

Italia se intinde de la muntii Alpi si faimoasele lacuri din nord, pina la insula Sicilia, in sud. Italia este plina de cultura, de istorie, de peisaje deosebite, ceea ce o face una din destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. Roma, capitala, se remarca atit prin obiectivele istorice de origine romana, dar si etrusca, renascentista, baroca. Apoi este impunatorul Vatican, romantica Venetie, Sicilia cea mai mare si mai faimoasa insula din Mediterana. Un alt motiv pentru care Italia este printre cele mai cautate destinatii sint preparatele culinare, vinurile si muzica. In Scalea, din Reggio Calabria, vile cochete, hoteluri moderne, livezile de maslini sau lamii, palmierii, cactusii, smochinii, pinii sau rododendronii te intimpina la orice pas fascinindu-te.


Coborind insa spre sud, catre Sicilia, turistul de ocazie trece printr-o splendida zona unde inaltimile muntilor se arunca in valurile marii, nu inainte de a se intinde lenes pe plaje insorite. Reggio Calabria. Provincie italiana cu splendide statiuni turistice cu deschidere la Marea Tireniana sau Marea Ionica. Ambele mari fiind cuprinse in cele din urma de frumoasa Mediterana. Odata intrat in Calabria, regiunea te intimpina cu frumoasele si vechile asezari montane unde se produce multitudinea de feluri de brinza, in special de capra. Catre baza muntilor se desfasoara un lant mirific de statiuni-perle ale litoralului italian. Ca sa ajungi la ele trebuie sa traversezi prin tuneluri moderne pintecele muntilor, iar de pe podurile ametitoare marea ti se arata cum se rasfata in bataia razelor de soare. Scalea face parte din lantul celor 21 de statiuni mediteraneene alaturi de Santa Marina del Cedro, Praia a Mare, Diamante, Bivona, Briatico. Scalea, fost sat de pescari, are farmecul tipic mediteranean. Vechea asezare a pescuitorilor de scoici se afla la 900-1200 de metri de la malul marii. Scalea-veche, cum ii spun locuitorii, dateaza cam din anul 1500, iar cladirile, farul si turnurile de veghe stau si acum marturie acestei virste. Aici, strazile sint de fapt niste culoare strimte, sapate in trepte de piatra. Apropierea cladirilor si piatra pastreaza racoarea in locuinte, inclusiv la amiaza, atunci cind temperaturile se apropie de 40 de grade. Balcoanele si terasele insorite sint infrumusetate cu numeroase soiuri de flori. Imbracate ca niste curtezane, florile din zona Calabria au un parfum extrem de discret, aproape insesizabil, dar coloritul lor viu atrage si provoaca"¦ polenizarea. Cladirile din piatra sint atit de apropiate incit vecinii pot vedea cu usurinta intre ei si ce feluri de mincare au pregatit la prinz. Marea este de un albastru perfect, calda, stravezie si grozav de sarata, iar valurile scalda dantelat plaje cu pietris cenusiu. Parcurile cu gazon englezesc, palmieri frumosi si fintini arteziene te adapostesc de caldura zilei.


Vechi si nou la 40 de grade


In vale, in Scalea-noua, blocurile noi de locuinte, vilele cochete si hoteluri moderne motaie intreaga zi sub soarele iute. Aproape la fel de iute ca si mincarea picanta a calabrezilor care se mindresc cu ardeii lor iuti, mici si rosii, cu cirnatii si brinza lor de capra. In Scalea se poate ajunge folosind mai multe mijloace de transport. Daca pleci cu avionul din Bucuresti poti ateriza pe aeroportul din Napoli sau pe cel din Reggio Calabria. Pretul unui bilet de avion dus-intors variaza in functie de perioada, firma de transport si de promotie de la 100 la 250 de euro. De acolo si pina la Scalea, calatoria poate continua cu trenul care costa in jur de 11 euro la clasa cea mai modesta. Dupa trei ore de mers cu trenul si doua cu avionul turistul se poate orienta la fata locului dupa cazare. Asta daca nu are ceva deja rezervat. Un "affito" pe saptamina la un particular variaza intre 120-400 de euro. Aceasta inseamna o garsoniera sau apartament mobilat, complet dotat, inclusiv cu masina de spalat vase. O alta varianta este inchirierea unei camere tot la "particular", care poate fi intre 12 sau 50 de euro/persoana/zi. Si aici este in functie de perioada, de cit ai de gind sa stai sau de cum te intelegi cu proprietarul. La cel mai scump hotel din Scalea, "Sf. Ecaterina", de patru stele, cazarea pentru o noapte costa 190 de euro, "all inclusive". La Hotel Felix o camera costa intre 110-150 de euro/noapte. In Scalea, cind spui "all inclusive" inseamna ca la masa ai inclusiv o sticla de vin, la piscina ai parte de animatori care te distreaza cit timp lenevesti pe sezlonguri. Un alt avantaj este ca familiile insotite de copii pina in 10 ani nu platesc nimic pentru acestia in unele hoteluri, iar in altele se plateste cel mult 10 euro de copil/zi. Aceasta in conditiile in care copii au parte de meniul complet al adultilor. In camerele de hotel, pentru familistii cu copii, sint montate patuturi speciale pentru cei mici. In Scalea toate plajele sint particulare, mai putin una in care intrarea este libera. Patronii ofera contra unei sume de 10 euro/zi/persoana un sezlong, dusuri si toalete sau contra-cost barci pneumatice, aeroplane si vaporase pentru agrement.


La prinz, "scaliotii" stau cu totii la masa


Intre orele 12.30 si 17.00 locuitorii din Scalea au pauza. Magazinele se inchid. Obloanele se trag deopotriva peste macelarii, agentii de turism, birouri sau tutungerii. Atit patronii, cit si angajatii merg acasa sa manince si sa se odihneasca de prinz la umbra si racoare, feriti de vipia zilei. In acest interval orar localitatea este aproape pustie. Strazile sint goale, iar din piete au plecat pina si vinzatorii de fructe si legume. De fapt piete, e cam mult spus. La orice colt de strada, piateta sau parcare ori un spatiu mai larg, cit de cit, poti gasi un scuter cu trei roti care are in remorca peste, scoici ori fructe si legume proaspete din care un calabrez vorbaret iti pune pe un cintar vechi, mostenire de familie, rosii proaspete, gogonele verzi sau fructe de cactus. Strabatind stradutele inguste din Scalea-veche, ori pe cele largi din moderna comuna, la ora prinzului te izbesc mirosuri apetisante de peste la cuptor, sosuri cu "basillica" (busuioc), paste fierte, sau alte feluri de mincare din fructe de mare, scoici, raci, stridii ori caracatite. Zgomotul este insa unic la ora prinzului. Intreaga suflare este parca animata de clinchetul de pahare, farfurii si tacimuri. Oriunde iti intorci capul si incotro privesti, afara pe terase la umbra unor plante exotice sau la adapostul unor "cuchine" vechi intreaga Scalee sta la masa. Daca poftesti la un astfel de prinz il poti avea cu 6 euro pentru un pui la rotisor cu salata asortata sau daca preferi scoici sau fructe de mare poti achita pentru o persoana un meniu de 15 euro. De asemenea, un "supermercatto" iti poate oferi produse diverse pentru un prinz copios. Aproape ca in orice tara europeana, in Italia nu gasesti decit produse din carne refrigerate. Carnea congelata se pare ca ia calea altor tari mai putin pretentioase. Scalea, si in general partea de sud a Italiei este preferata de napoletani pentru preturile mici. Spre exemplu, o sticla de apa plata de 1,5 l costa doar 0,25 eurocenti, iar kilogramul de piine aproximativ 2 euro, adica de trei ori mai putin decit in nordul tarii. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 1 ora, 10 minute, 33 secunde
Pacat ca in articol nu se spune nimic despre scandalul deseurilor radioactive pe ca 'Ndrangheta (mafia Calabreza) le-a imprastiat prin zona...E vorba despre vreo 10 nave (s-a gasit de curind una) citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.