Timp Liber

Intorsura Buzaului, imbracata in culorile toamnei

Mihaela Beșleagă
10 oct 2008 1278 vizualizări
Intorsura se afla într-o depresiune care pare o cetate medievala, facind un cot de aproape 180 de grade, un fenomen de intoarcere izbitor u lacul barajului Siriu, cu o lungime de 11,5 km, este o alta bijuterie naturala care isi dezvaluie, printre serpentine, frumusetea

Pentru acest sfirsit de saptamina va recomandam o plimbare pe Valea Buzaului, una dintre cele mai frumoase si interesante forme de relief, ca forma si evolutie, din tara noastra. Peisajele uimitoare din zona Intorsura Buzaului, impresionantul baraj Siriu si, mai ales in aceasta perioada, feeria de culori in care sint acoperiti muntii, cele mai neasteptate tonuri de ruginiu si galben, sint doar citeva dintre motivele pentru care va sfatuim sa va asterneti pe drumul Vaii Buzaului. De la Focsani, urmati soseaua ce duce spre Rimnicu Sarat si Buzau, apoi drumul national ce leaga Buzaul de Brasov. Pina in Intorsura Buzaului nu veti face mai mult de doua ceasuri, printre serpentinele care urca si coboara pe creste. Orasul, recunoscut drept unul dintre polurile temperaturilor minime din Romania, este asezat in partea sudica a judetului Covasna, la granita cu judetul Brasov (6 Km) si Buzau (20 Km), pe DN10. Intorsura Buzaului se afla intr-o depresiune care da impresia de cetate medievala, facind un cot de aproape 180 de grade, un fenomen de intoarcere izbitor, incit a dat si numele localitatii. La nord se afla Clabucetele întorsurii (1000 - 1200 m) acoperit cu paduri de foioase, care par pictate in mii de tonuri de aramiu, printre care se zaresc si pilcuri de conifere si pajisti de o cromatica aparte. La est, întorsura Buzaului este strajuita de Muntii Buzaului, iar la sudul lor de masivul Siriu (Vf. Siriu 1657 m, Vf. Malaia 1662 m). La Vest se inalta culmile domoale ale muntilor Tatarul Mare si Tatarul Mic, iar la sud culmile semete si abrupte ale masivului Ciucas. O alta bijuterie naturala isi dezvaluie, treptat, printre serpentine, frumusetea: lacul barajului Siriu, cu o lungime de 11,5 km. Barajul are o inaltime de 122 m. Tocmai scapate din strimtoarea Cheilor Buzaului, apele riului sint obligate la citeva clipe de relaxare, numai atit cit in oglinda lacului de acumulare sa se reflecte ceva din maretia Vf. Siriu, ca apoi sa urmeze cursul faurit de oameni prin maruntaiele muntelui si sa-si consume potentialul invirtind rotorul turbinei centralei electrice Podu Negru. Daca va decideti sa petreceti citeva zile de relaxare in zona aveti de unde alege in privinta cazarii, numeroase cabane si pensiuni fiind deschise turistilor iubitori de natura. O noapte de cazare costa de la 60 la 150 de lei, in locatii de doua stele. Dar si o zi este de ajuns pentru o plimbare in inima naturii, ca sa va incarcati bateriile. Drum bun! (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.