Timp Liber

Excursii si tabere pentru elevi, la start de sezon!

Mihaela Beșleagă
14 mar 2008 1129 vizualizări
Cele mai frumoase si instructive locatii din tara sint Valea Prahovei - Bran - Moeciu - Brasov, nordul Moldovei, Iasiul, Bucurestiul u in Vrancea, profesorii pot alege o excursie de o zi in zona Soveja - Lepsa, care costa 20 lei de copil u o drumetie la Bucuresti scoate din buzunarul parintilor pentru un copil 40 lei, iar una in tinutul Neamtului 42 lei u scolarii pot porni in circuitul european Viena - Praga, de opt zile, pentru 200 euro

S-a instalat sezonul cald si odata cu el au aparut si primele oferte de excursii si tabere adresate celor mai mici "cercetasi". Cine a fost elev isi aminteste cu placere iesirile cu colegii organizate anual sau semestrial, puse la cale de doamna invatatoare sau de domnul diriginte, momente asteptate cu sufletul la gura de toti scolarii. Pentru acest sfirsit de saptamina, va propunem citeva oferte orientative privind astfel de excursii pentru elevi, oferta agentiilor de turism fiind bogata si tentanta.


Parintii si profesorii pot alege pentru copii fie destinatii interne, fie in strainatate, fiecare cu farmecul si atractiile ei. Excursiile tematice se organizeaza in general pentru una - trei zile, in special in week-end, in afara orelor de curs. Unele agentii asigura si transportul cu autocarul sau cu microbuzul. Cele mai frumoase si interesante trasee din tara sint Valea Prahovei - Bran - Moeciu - Brasov - Valea Oltului, dar si nordul Moldovei, la frumoasele manastiri bucovinene. Si in Vrancea obiectivele turistice, dar si educative, sint numeroase. Agentii de turism recomanda o excursie de o zi in zona Soveja - Lepsa, traseul istoric Marasti - Marasesti -Oituz fiind deocamdata inaccesibil, din cauza starii drumului. O drumetie de o zi la Soveja costa 20 lei de copil, o excursie la Bucuresti scoate din buzunarul parintilor pentru un scolar 40 lei, iar una in tinutul Neamtului 42 lei. Pentru o excursie de doua zile, cu pensiune completa, in functie de destinatie, un elev trebuie sa plateasca intre 90 -150 lei. Trei zile in zona Moeciu - Cheile Dimbovicioarei costa 180 lei. Pe litoralul romanesc, de exemplu, o tabara de sapte zile in statiunea Costinesti, in perioada iunie - septembrie, cu pensiune completa, costa 308 lei/elev si se ofera o gratuitate la 10 elevi. O alta atractie pentru elevi este si Iasiul, capitala Moldovei, unde pot fi admirate Palatul Culturii, manastirile si bisericile, teiul lui Eminescu din Copou, bojdeuca lui Creanga. "Astfel de excursii sint necesare, relaxante, dar si instructive. Avem programate excursii cu elevi din mai multe scoli, mergem cu ei si la opera, teatru, muzee. E foarte frumos. Copiii trebuie sa viziteze, sa iasa in natura, avem o tara plina de obiective, iar cele mai frumoase amintiri sint din cele din iesirile cu colegii. Cine termina scoala si nu a fost in excursie este un copil nefericit", ne-a spus Radu Enache, directorul Ernic Tour, o agentie care are ca principal profil de activitate excursiile si taberele pentru copii.


Minorii pot calatori si in strainatate


Copiii pot avea parte si de excursii si tabere "cu pretentii", in strainatate. De exemplu, scolarii pot porni pe urmele civilizatiei antice, la obiective turistice precum Pantheonul din Atena, intr-o tabara pentru elevi in Grecia. Pentru o astfel de tabara, pentru 10 zile, in iunie, se ofera o gratuitate la cinci elevi. Alte destinatii "cu priza" la copii sint si tarile europene, unde atractiile sint numeroase si tentante. Sapte zile in Croatia, de pilda, cu cazare la hotel de trei stele, costa 219 euro, plus 300 lei transportul. Un alt traseu cautat este si circuitul european Viena - Praga, de opt zile, la pretul de 229 euro. Excursia include si o croaziera pe Dunare, vizitarea unui parc de distractii, dar si a obiectivelor turistice din Budapesta si Bratislava. Unele agentii ofera grupurilor organizate si un bonus: o gratuitate la 10 persoane. Daca vreti sa va trimiteti copiii in excursii sau tabere in strainatate este bina sa stiti ca, pentru a iesi din tara, copiii sub 18 ani trebuie sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor si sa aiba acordul ambilor parinti. (Mihaela BESLEAGA)


Tabara Galaciuc, in santier


Tinerii care vor sa petreaca un sfirsit de saptamina in mijlocul naturii se pot opri si la tabara Galaciuc, unde se pot caza in cabanele din lemn, cu o capacitate de 120 - 140 locuri. Momentan, tabara se afla in reabilitare generala. Lucrarile de modernizare ale complexului s-au derulat pe tot parcursul anului trecut si au cuprins schimbarea timplariei, mochetarea spatiilor de locuit, inlocuirea coloanelor de caldura si achizitionarea unei statii de purificare a apei. "In acest an ne-am propus sa continuam lucrarile de imbunatatire a conditiilor din tabara, incluzind repararea fatadei, zugraveli in interior. De asemenea, mai lucram si la inlocuirea retelelor de apa rece si apa calda. Speram ca in cel mai scurt timp sa finalizam aceste lucrari si sa dam in folosinta spatiile modernizate", ne-a spus Tudorel Trofin, directorul Directiei Judetene de Tineret. Centrul de agrement Galaciuc este inclus inca de la infiintare in circuitul Autoritatii Nationale de Tineret. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.