Timp Liber

Pianul C. Bechstein - B212 a încantat pe muzică enesciană la Ateneu

Cristina DASCĂLU
23 nov 2016 1269 vizualizări
Marţi seara, de la ora 19:00, la Ateneul “Mr. Ghe. Pastia” focşănenii au asistat la un încantător recital cameral – pian la patru mâini, dedicat aniversării şi creaţiei enesciene, intitulat “Enescu 135”. Concertul a avut loc cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea marelui artist român. Protagoniştii recitalului au fost doi tineri artişti – Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Aceştia concertează împreună încă din anul 2005 pe scene din Bucureşti şi din toată ţară.

Recitalul a cuprins cele două rapsodii enesciene reorchestrate pentru această formulă, precum şi o suită scrisă în variantă originală pentru un astfel de duo pianistic. Pentru prima oară de la inaugurare, pianul C. Bechstein - B212 şi-a îndeplinit menirea pe muzică enesciană. (C.D.)
Recitalul a cuprins cele două rapsodii enesciene

George ENESCU este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, primind îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. De la vârsta de 5-6 ani datează primele sale încercări de compoziţie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru început, profesorului Eduard Caudella.Printre ultimele creaţii se numără Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2, poemul simfonic Vox Maris op. 31, Simfonia de cameră op. 33.
Corina RăDUCANU a obţinut numeroase distincţii, fiind laureată a concursurilor Seiler (Bulgaria), Konzerteum (Grecia), San Sebastian (Spania), Pro Piano(Bucureşti), Marţian Negrea (Ploieşti), Olimpiada Naţională 1998 (premiul I, Odorheiu Secuiesc).
Eugen DUMITRESCU este laureat la concursurile Krzysztof Penderecky (Polonia), Seiler (Bulgaria), Maryse Cheillan (Franţa), Carl Filtsch, Aperto, Pro Piano (România).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.