Sport

Vrânceanca Gina Gogean, multiplă campioană europeană şi mondială de gimnastică: „E o execuție, îmi anunț retragerea”

Ziarul de Vrancea
2 mai 2023 4971 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:radioresita.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:radioresita.ro

Vrânceanca Gina Gogean, multiplă campioană europeană şi mondială de gimnastică, actualmente la 45 de ani antrenor în cadrul colectivului tehnic al lotului național de la Deva, dezvăluie într-o scrisoare deschisă dură și exigentă făcută publică vineri, 28 aprilie 2023, ce se întâmplă de luni bune în gimnastica feminină de la noi.

Născută în comuna Câmpuri, Gina Gogean a practicat gimnastica de la vârsta de 6 ani, la Clubul Sportiv Școlar de Gimnastică din Focșani, antrenată fiind de profesoara Adriana Lescovar. Cariera sa sportivă a început în 1989, la Campionatele Naționale de juniori și s-a încheiat în 1998. Gina a participat la două Olimpiade (1992 și 1996), șase Campionate Mondiale și alte concursuri internaționale. Din păcate, îi lipsește aurul la Jocurile Olimpice, ea câștigând la Barcelona (1996) două medalii de bronz, la bârnă și sărituri. Patru ani mai târziu, la Atlanta, a cucerit medalia de argint la individual compus. Odată cu decernarea titlului de cetățean de onoare, Consiliul Local Foșsani i-a alocat în urma cu mulți ani, sportivei Gina Gogean o garsonieră în Focșani. Fosta campioana mondială s-a stabilit însă la Deva, împreuna cu Cristi Groza, cu care s-a căsatorit în 2006.

Conform site-ului gsp.ro în urmă cu o zi, de data apariției scrisorii deschise a Ginei Gogean (n.r. adică joi 27 aprilie 2023) Federația Română de Gimnastică a dat un comunicat prin care anunța că s-a analizat bilanțul participării la Campionatele Europene de la Antalya, de unde sportivii au revenit cu o medalie de bronz, trei locuri patru, un loc șase și un loc șapte. Ședința de bilanț „s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată", se notează în comunicat.

Demisii revocate în aceeași zi la FRG

Drept urmare, membrii departamentului tehnic pentru gimnastica artistică feminină și-au anunțat intenția de a-și da demisia de onoare, de asemenea Carmencita Constantin – președinte, Ingrid Istrate- secretar general FRG și subsecvent o serie de alți membri ai Comitetului Executiv, fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv.

Până la urmă însă, în aceeași zi s-a revenit asupra acestei intenții, după o discuție cu ministrul Sportului, Eduard Novak. La finalul comunicatului se precizează că „vom reveni cu comunicări referitoarea la structura și componența loturilor naționale de gimnastică". Acestea vizează și îndepărtarea Ginei Gogean de la Deva cerută, spun surse de încredere, de olandezul Patrick Kiens, antrenorul coordonator. Acesta a condiționat rămânerea la lot de darea afară a marii campioane. FRG are contract cu Kiens până după Campionatele Mondiale de la Antwerp (30 septembrie-8 octombrie), care sunt criteriu de calificare la JO de la Paris. Dacă acesta ar pleca înainte de termen, forul de specialitate ar trebui să-i plătească despăgubiri.

Gina Gogean: „Nu mi-am închipuit că voi ajunge să trăiesc umilința din ultimele luni”

Nu mi-am închipuit niciodată, după ani de zile petrecuți în sala de gimnastică, ca sportivă medaliată pentru ROMÂNIA și ca antrenor de club și lot național, că eu, Gina Gogean, voi ajunge să trăiesc umilința pe care o suport de câteva luni.

NICIODATĂ nu mi-am închipuit că GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ va fi zguduită din interior de atâta ură și dezbinată de persoane care au manifestat lipsă de respect față de sportul nostru și față de cei care au contribuit la selecția și perfecționarea actualelor gimnaste în lot.

Vreau să citiți aceste rânduri și să înțelegeți că eu nu sunt și nu voi fi o victimă, eu pot umbla cu capul sus. Gimnastica românească însă are deja de suferit".

Ceea ce se întâmplă acum la lot contravine unor principii pe care le consider definitorii pentru succesul în sport, în gimnastică. Persoane din structura de conducere a gimnasticii româneşti au încercat prin mijloace incorecte să denigreze tot ce are legătură cu cei care au lucrat la acest lot până în decembrie 2022, manipulând părinţii cu scopul de a denigra şi elimina persoanele care nu sunt servile în procesul de pregătire. Cu aceste gimnaste din lot, împreună cu toţi colegii din colectivul tehnic, am câştigat 16 medalii la Campionatele Europene de la Mersin 2020, Munchen 2022 şi la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2022, precum şi 10 medalii la Cupele Mondiale din ultimii doi ani”, a subliniat Gogean, care a acuzat că de la începutul acestui an situaţia la lot s-a schimbat radical.

Din ianuarie 2023, la lot s-a instaurat un alt program de pregătire. Fără a se consulta sau măcar a discuta programul acesta cu cei pe care Federaţia îi consideră coordonatorii lui, ba mai mult, fără a ţine cont de tot ceea ce am construit noi, colectivul tehnic până la momentul lunii decembrie 2022. Am fost izolată şi mi s-a oprit orice formă de implicare în pregătire. Acest lucru a dus la dezorientarea copiilor şi, mai grav, la manipularea părinţilor. Eu am fost repartizată să mă ocup în cadrul lotului doar de pregătirea sportivelor la bârnă (şi numai la bârnă) fără a avea dreptul de a mă implica la celelalte aparate. Nu am avut posibilitatea să-mi expun punctul de vedere în ceea ce priveşte pregătirea tehnică cunoscând foarte bine aceste sportive. În ultima perioadă am fost permanent jignită profesional de către multe persoane din gimnastica. Mi s-a spus că exerciţiile mele metodice sau de pregătire fizică nu sunt eficiente, deşi toate aceste exerciţii au fost făcute şi de către alte generaţii de campioane şi le fac şi alţi sportivi din ţări cu rezultate la ora actuală în gimnastică (Statele Unite, Japonia, China, Marea Britanie, etc)”, a relatat Gogean.

„În permanenţă am fost acuzată că sabotez din interior activitatea pentru că mă consult cu cei doi coordonatori care au iniţiat şi finanţat acest proiect „Tară, ţară, vrem campioane!”, persoane care ne-au susţinut încă de la începutul proiectului. Considerăm că relaţionarea cu cei doi mari antrenori, d-na Bitang şi dl Bellu nu poate fi decât benefică gimnasticii româneşti. Eu sunt implicată în acest proiect de 8 ani de zile, de 5-6 ani lucrez cu aceşti copii şi am contribuit la pregătirea lor şi la rezultatele obţinute. (…) Deşi am atras atenţia şi am vorbit respectuos, în ultimele luni am fost supusă unui tir de denigrare incalificabil. Am tăcut şi nu am amplificat această stare dorind să depăşim Campionatele Europene din Antalya. Antrenorul/Profesorul Gina Gogean nu a crezut că la o competiţie internaţională de anvergură şi obiectiv, respectiv Campionatele Europene Antalya 2023, poate trăi o asemenea umilinţă şi accepta o asemenea atmosferă. Tot ceea ce s-a petrecut acolo nu face altceva decât să arate că sunt executaţi şi eliminaţi toţi cei care nu se încadrează în noua viziunea a celor care conduc pregătirea”, a mai spus Gina Gogean.

Fosta mare gimnastă vrânceancă a subliniat căgimnastica de mare performanţă nu se poate face fără a lucra în echipă, fără muncă, fără disciplină şi implicare totală”.

Eu, Gina Gogean, mi-am respectat întotdeauna colegele alături de care am câştigat medalii olimpice, mondiale şi europene, şi aşa am acţionat apoi ca antrenor. Repet, nu este vorba doar despre mine în tot ceea ce vă spun, vă aduc la cunoştinţă în scris aceste lucruri, pentru că verbal i-am spus de multe ori doamnei preşedinte a FRG despre situaţia de la lot, atmosfera aceasta nu generează cadrul marii performanţe. În speranţa că mai există o urmă de respect pentru gimnastica românească, pentru oamenii care au scris istorie şi care ştiu că azi nu e suficient să „te vadă cineva bine” în concurs, ci obiectivul e să te vezi pe podium, închei cu dorinţa de a informa opinia publică despre situaţia de faţă şi poziţia mea faţă de cele întâmplate. Sunt multe altele de spus dar deocamdată mă opresc aici. Sper ca Federaţia, persoanele care o conduc şi iau decizii, care trebuie să fie neutre şi imparţiale, să fie de partea adevărului şi nu a intereselor, să aibă curajul să îşi asume o decizie corectă şi să nu folosească părinţii şi copiii în această mascaradă îndreptată asupra mea. Îmi rezerv dreptul de a informa opinia publică despre toate aceste aspecte pe care le consider defăimătoare la adresa mea şi de a acţiona în instanţă persoanele care m-au defăimat şi care au contribuit la îndepărtarea mea de la lot pe alte motive decât cele profesionale. Nu fac aceste demersuri pentru a fi repusă la lot, ci pentru a-mi apăra onoarea şi cariera pe care mi le-am construit în gimnastica românească. Le mulţumesc celor care în această perioadă m-au susţinut prin mesaje, oameni din interiorul gimnasticii şi mulţi fani din ţară şi străinătate. Fiţi convinşi că nu mă voi lăsa umilită şi nici nu voi accepta să fiu victima invidiei, frustrărilor şi fanteziilor unor persoane care nu au nicio legătură cu gimnastica românească. Rămăsesem ‘o mână de antrenori în ţară’ şi am fost vânduţi la cererea unora veniţi de patru luni. Mulţumesc pentru ‘susţinere’ FRG! Aceasta este scrisoarea prin care îmi anunţ retragerea din poziţia de antrenor de la Lotul Naţional. Caracterul şi statutul de campioană impun verticalitate, profesionalism şi respect pentru gimnastica românească”, a transmis în încheiere vrânceanca Gina Gogean Groza, care a câştigat 30 de medalii pentru România, record în gimnastica noastră feminină.

Citiți în continuare textul integral al scrisorii deschise postată vineri 28 aprilie 2023 pe contul său de facebook de către vrânceanca Gina Gogean, multiplă campioană europeană şi mondială de gimnasticăactualmente la 45 de ani, antrenor în cadrul colectivului tehnic al lotului național de la Deva,

SCRISOARE DESCHISĂ

”Nu mi-am închipuit niciodată, după ani de zile petrecuți în sala de gimnastică, ca sportivă medaliată pentru ROMÂNIA și ca antrenor de club și lot național, că eu, Gina Gogean, voi ajunge să trăiesc umilința pe care o suport de câteva luni. NICIODATĂ nu mi-am închipuit că GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ va fi zguduită din interior de atâta ură și dezbinată de persoane care au manifestat lipsă de respect față de sportul nostru și față de cei care au contribuit la selecția și perfecționarea actualelor gimnaste în lot. Vreau să citiți aceste rânduri și să înțelegeți că eu nu sunt și nu voi fi o victimă, eu pot umbla cu capul sus. Gimnastica românească însă are deja de suferit.

Cu toată modestia, eu nu sunt un simplu nume, sunt CAMPIONUL care și-a cântărit mai mult ca oricine vorbele. Da, am câștigat 30 de medalii pentru România, record în gimnastica noastră feminină, dar nu mi-a plăcut să vorbesc decât atunci când am știut că am ce spune. Nici ca gimnastă, nici ca antrenor, nu am căutat să mă pun înaintea ECHIPEI. Am fost învățată să lupt ca să ies cu capul sus din competiții. De cele mai multe ori, am reușit. Toată munca mea a avut în spate o echipă.

Am crescut și am fost formată să pun interesul echipei înaintea celui personal și victoriile noastre au fost cele mai intense. Vreau să vă spun că GIMNASTICA și oamenii care m-au format m-au învățat să fiu corectă cu mine și, mai ales, să respect oamenii de lângă mine: colege, antrenori, medici, părinți, bucătărese sau femeile de serviciu.

Ceea ce se întâmplă acum la lot contravine unor principii pe care le consider definitorii pentru succesul în sport, în gimnastică. Persoane din structura de conducere a gimnasticii românești au încercat prin mijloace incorecte să denigreze tot ce are legătură cu cei care au lucrat la acest lot până în decembrie 2022 manipulând părinții cu scopul de a denigra și elimina persoanele care nu sunt servile în procesul de pregătire.

Cu aceste gimnaste din lot, împreună cu toți colegii din colectivul tehnic, am câștigat 16 medalii la Campionatele Europene de la Mersin 2020, Munchen 2022 și la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2022, precum si 10 medalii la Cupele Mondiale din ultimii 2 ani.

Din ianuarie 2023, la lot s-a instaurat un alt program de pregătire. Fără a se consulta sau măcar a discuta programul acesta cu cei pe care Federația îi consideră coordonatorii lui, ba mai mult fără a ține cont de tot ceea ce am construit noi, colectivul tehnic până la momentul lunii decembrie 2022. Am fost izolată și mi s-a oprit orice formă de implicare în pregătire. Acest lucru a dus la dezorientarea copiilor și, mai grav, la manipularea părinților.

Eu am fost repartizată să mă ocup în cadrul lotului doar de pregătirea sportivelor la bârnă (și numai la bârnă) fără a avea dreptul de a mă implica la celelalte aparate. Nu am avut posibilitatea să-mi expun punctul de vedere în ceea ce privește pregătirea tehnică cunoscând foarte bine aceste sportive.

În ultima perioadă am fost permanent jignită profesional de către multe persoane din gimnastica. Mi s-a spus că exercițiile mele metodice sau de pregătire fizică nu sunt eficiente, deși toate aceste exerciții au fost făcute și de către alte generații de campioane și le fac și alți sportivi din țări cu rezultate la ora actuală în gimnastică (Statele Unite, Japonia, China, Marea Britanie, etc).

OARE DE CE S-AU OBȚINUT MEDALII LA CAMPIONATELE EUROPENE, FORTE SAU ALTE COMPETIȚII INTERNAȚIONALE FOLOSIND EXERCIȚII METODICE SAU FIZICE „INEFICIENTE”.

În planul de pregătire, predat recent, bârna este singurul aparat la care se consideră că avem șanse de finală mondială cu două sportive. De ce, dacă am lucrat prost, sunt aceste șanse?

În permanență am fost acuzată că sabotez din interior activitatea pentru că mă consult cu cei doi coordonatori care au inițiat și finanțat acest proiect ”Tară, țară, vrem campioane!”, persoane care ne-au susținut încă de la începutul proiectului

Considerăm că relaționarea cu cei doi mari antrenori, d-na Bitang și dl Bellu, nu poate fi decât benefică gimnasticii românești. Eu sunt implicată în acest proiect de 8 ani de zile, de 5-6 ani lucrez cu acești copii și am contribuit la pregătirea lor și la rezultatele obținute.

CUM POT EU SĂ-MI SABOTEZ PROPRIA MUNCĂ DUPĂ ATÂȚIA ANI?

Deși am atras atenția și am vorbit respectuos în ultimele luni am fost supusă unui tir de denigrare incalificabil. Am tăcut și nu am amplificat această stare dorind să depășim Campionatele Europene din Antalya.

Antrenorul/Profesorul Gina Gogean nu a crezut că la o competiție internațională de anvergură și obiectiv , respectiv Campionate Europene Antalya 2023, poate trăi o asemenea umilință și accepta o asemenea atmosferă. Tot ceea ce s-a petrecut acolo, nu face altceva decât să arate că sunt executați și eliminați toți cei care nu se încadrează în noua viziunea a celor care conduc pregătirea.

Gimnastica de mare performanță nu se poate face fără a lucra în echipă, fără muncă, fără disciplină și implicare totală. Eu, GINA GOGEAN, mi-am respectat întotdeauna colegele alături de care am câștigat medalii olimpice, mondiale și europene, și așa am acționat apoi ca antrenor.

Repet, nu este vorba doar despre mine în tot ceea ce vă spun, vă aduc la cunoștință în scris aceste lucruri, pentru că verbal i-am spus de multe ori doamnei președinte al FRG despre situația de la lot, atmosfera aceasta nu generează cadrul marii performanțe.

În speranța că mai există o urmă de respect pentru GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ, pentru oamenii care au scris istorie și care știu că azi nu e suficient să „te vadă cineva bine” în concurs ci obiectivul e să te vezi pe podium, închei cu dorința de a informa opinia publică, despre situația de față și poziția mea față de cele întâmplate. Sunt multe altele de spus dar deocamdată mă opresc aici.

Sper ca Federația, persoanele care o conduc și iau decizii, care trebuie să fie neutre și imparțiale, să fie de partea adevărului și nu a intereselor, să aibă curajul să își asume o decizie corectă și să nu folosească părinții și copiii în această mascaradă îndreptată asupra mea.

Îmi rezerv dreptul de a informa opinia publică despre toate aceste aspecte pe care le consider defăimătoare la adresa mea și de a acționa în instanță persoanele care m-au defăimat și care au contribuit la îndepărtarea mea de la lot pe alte motive decât cele profesionale. Nu fac aceste demersuri pentru a fi repusă la lot ci pentru a-mi apăra onoarea și cariera pe care mi le-am construit în gimnastica românească.

Le mulțumesc celor care în această perioadă m-au susținut prin mesaje, oameni din interiorul gimnasticii și mulți fani din țară și străinătate.

Fiți convinși că nu mă voi lăsa umilită și nici nu voi accepta să fiu victima invidiei, frustrărilor și fanteziilor unor persoane care nu au nicio legătură cu gimnastica românească.

Rămăsesem ”o mână de antrenori în țară” și am fost VÂNDUȚI la cererea unora veniți de patru luni.

Mulțumesc pentru ”susținere” FRG!

Aceasta este scrisoarea prin care îmi anunț RETRAGEREA din poziția de antrenor de la Lotul National.

Caracaterul și statutul de CAMPIOANĂ impun verticalitate, profesionalism și respect pentru gimnastica românească.”

Gina Gogean Groza

Citiți și: „Gina Gogean, gimnastă română de talie mondială, declarată cea mai valoroasă sportivă a României în anul 1994, împlinește astăzi, 9 septembrie, vârsta de 44 de ani.

Gina Gogean s-a născut în ziua de 9 septembrie 1977, în comuna Câmpuri din Vrancea. A început gimnastica sub îndrumarea antrenorilor Tatiana și Sergiu Popa. La lotul național i-a avut că antrenori pe Octavian Bellu, Maria Bitang, Nicolae Forminte și Toma Ponoran.

La vârstă de 9 ani, a intrat în circuitul competițional, iar în anul 1999, a debutat în concursurile din afara țării, la Campionatele Internaționale ale Japoniei, de la Yokohama, unde a obținut medalia de aur la sol.

Între 1992 și 1997, a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, șase ale Campionatelor Mondiale și trei ale Campionatelor Europene, obțînând 30 de medalii, dintre care 14 de aur.

În 1992, la Campioantele Europene de la Nantes, a cucerit primul sau titlu continental, la sol, și două medalii de argint, la individual compus și sărituri. La ediția următoare a C.E., în 1994, la Stockholm, a cucerit trei titluri europene – la echipe, individual compus și bârnă – și un bronz, la sol. La C.E. din 1996, de la Birmingham, și-a adus contribuția la cucerirea titlului continental în proba pe echipe, iar la bârnă și sărituri a intrat în posesia medaliilor de argint.

La Campionatele Mondiale, a debutat în 1993, la Birmingham, cu două medalii de argint, la individual compus și sol, și una de bronz la bârnă. În 1994, a devenit campioană mondială cu echipa, la Dortmund, iar la C.M. individual, organizat în 1994 la Brisbane, și-a adjudecat titlul la sărituri și medalia de bronz la sol. La ediția din 1995 a CM, la Sabae, în Japonia, a cucerit două titluri mondiale, cu echipa și la sol, precum și o medalie de bronz, la sărituri.

Dublă campioană mondială în 1996, la San Juan (Porto Rico), la sol și sărituri, la C.M. din 1997 de la Lausanne, a urcat de trei ori pe prima trepta a podiumului, cu echipa, la bârnă și la sol, și o dată pe cea de-a treia treaptă, la sărituri.

La Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, a obținut medalia de argint cu echipa, iar la ediția din 1996 de la Atlanta, la o lună după o operație de apendicită, a fost una dintre sportivele de baza ale echipei, cucerind patru medalii, una de argint la individual compus și trei de bronz, la sărituri, bârnă și pe echipe.

În 1994, a fost declarată cea mai valoroasă sportivă a României, iar în 1995, Asociația Presei Sportive a desemnat-o Sportiva Anului.

Ultimul concurs oficial la care a participat a fost finala Cupei Mondiale din mai 1998, de la Sabae, unde s-a clasat pe locul 2 la sărituri și pe 3 la bârnă.

În toamna lui 1998, s-a retras din activitatea competițională și a devenit antrenoare, activând la C.S. de Gimnastică din Focșani.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. I-a fost conferită Crucea națională <<Serviciul Credincios>>, clasa I.” -Radio România


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.