Sport

Toată Europa vrea fotbal

Ziarul de Vrancea
18 mai 2020 742 vizualizări

Tot mai multe ligi de fotbal din Europa au stabilit sau se apropie de a decide datele de reluare a meciurilor după depășirea vârfului pandemiei de coronavirus.

Bundesliga germană, primul campionat din Top 5, s-a reluat sâmbătă, iar marți numărul ligilor active de pe Bătrânul Continent va ajunge la patru, odată cu reluarea meciurilor în Estonia, pe lângă cele din Belarus și Insulele Feroe. Iată situația la zi în 54 din cele 55 de federații membre ale UEFA, știut fiind că Liechtenstein nu are campionat propriu.

ANGLIA: Cluburile din Premier League revin marți la antrenamente în grupuri mici, cu posibila revenire la pregătirea normală de săptămâna viitoare. Cluburile au fost anunțate că eventuala reluare a meciurilor se va face pe terenuri neutre, aprobate conform standardelor sanitare și de siguranță, dar există și speranța că se vor putea juca partide după principiul acasă și în deplasare. SPANIA: Cluburile din primele două ligi au început de luni antrenamentele în grupuri de maximum 10 jucători și se speră ca La Liga speră să se reia în 12 iunie. ITALIA: Există încă incertitudine în privința reluării meciurilor în Serie A, ministerele, federația italiană, liga Serie A și cluburile având poziții diferite. Cluburile ar fi trebuit să înceapă antrenamentele cu loturile complete de luni 18 mai, dar termenul a fost amânat din cauza unui protocol medical acceptat de guvern. Cluburile au votat pentru reluarea sezonului pe 13 iunie, cu condiția unei aprobări venite de la guvern. FRANȚA: Sezonul a fost declarat încheiat de guvern și Paris Saint-Germain a fost declarată campioană. Olympique Lyon a anunțat că va cere despăgubiri după ce pretinde că i-a fost răpită șansa calificării în cupele europene. Echipele Amiens și Toulouse au amenințat și ele cu acționarea în justiție după ce au fost retrogradate.

ALBANIA: Federația albaneză a anunțat că prima ligă va începe pe 3 iunie. Finala Cupei Albaniei se va desfășura pe 2 august.

ANDORRA: Toate meciurile au fost amânate în data de 8 martie. Există intenția ca sezonul să fie dus până la capăt.

ARMENIA: Cluburile din prima ligă și-au reluat antrenamentele pe 23 aprilie. Federați

AUSTRIA: Bundesliga austriacă se va relua pe 2 iunie, cu meciuri jucate din trei în trei zile. Finala Cupei Austriei a fost programată pe 29 mai.AZERBAIDJAN: Prima ligă azeră intenționa să reia meciurile la câteva săptămâni după ridicarea măsurilor de restricție, dar acestea au fost prelungite de guvern până la 31 mai, astfel că nu e posibilă reînceperea campionatului mai devreme de luna iunie.

BELARUS.A fost singura țară din Europa în care s-a jucat fotbal în timpul pandemiei de coronavirus. Federația a amânat un meci programat pe 15 mai în prima ligă și unul pe 16 mai în liga secundă din cauza unor presupuse cazuri de infectare cu COVID-19.

BELGIA: A fost prima țară care și-a anulat restul sezonului. FC Bruges a fost declarată formal campioană pe 15 mai. A doua clasată, Gent, va evolua în tururile preliminare ale ediției 2020-21 a Champions League, iar Sporting Charleroi, Royal Antwerp și Standard Liege s-au calificat în Europa League.

BOSNIA: Federația bosniacă de fotbal a avut o reuniune pe 7 mai, dar nu s-a luat o decizie în privința reluării campionatului de 12 echipe, suspendat la începutul lunii martie.

BULGARIA: Prima ligă bulgară se va relua pe 5 iunie, fără spectatori și cu un format redus, urmând să se încheie pe 1 iulie, a anunțat federația bulgară. Finala Cupei Bulgariei va avea loc pe 4 iulie, iar sezonul următor va debuta pe 25 iulie, la trei zile după Supercupă. În liga secundă, sezonul a fost anulat și liderul ȚSKA 1948 a fost declarat campion.

CEHIA: Primele două ligi cehe se vor relua pe 23 mai. Planul este ca în fiecare săptămână să se dispute două etape, iar sezonul să fie completat până la dat de 18 iulie.

CIPRU: Federația cipriotă a pus capăt sezonului după ce protocoalele sale au fost refuzate de experții medicali. Nu vor exista retrogradări din prima ligă, care va avea 14 echipe în sezonul următor. Omonia Nicosia, Anorthosis Famagusta, APOEL Nicosia și Apollon Limassol vor evolua în sezonul viitor al cupelor europene.

CROAȚIA: Sezonul intern se va relua cu meciuri din cupă, pe 30 mai, urmate de partide de campionat din data de 6 iunie, cu acordul guvernului.

DANEMARCA: Liga daneză a anunțat că primul eșalon se va relua pe 28 mai, fără spectatori, iar sezonul se va încheia pe 29 iulie, cu un baraj pentru calificarea în Europa League.

ELVEȚIA: Guvernul a dat permisiunea ca meciurile să se reia pe 8 iunie, iar echipele au revenit la antrenamente din 11 mai. Totuși, liga a menționat că există numeroase probleme financiare și de sănătate care să fie rezolvate. Liga ar urma să ia o decizie pe 29 mai, iar reluarea campionatului înainte de 20 iunie pare puțin probabilă.

ESTONIA: Prima ligă se reia marți 19 mai, fără spectatori și într-un format scurtat. Până la 1.000 de ani vor putea asista la meciuri începând cu data de 1 iulie.

FINLANDA: Echipele au primit permisiunea de a se antrena din nou, deși federația a fost criticată pentru unele măsuri de siguranță, descrise drept „neclare” de un conducător de club. Sezonul ar urma să se reia pe 1 iunie, la Cupa Finlandei se va relua pe 16 iunie.

GEORGIA: Nu a fost fixată încă o dată pentru reluarea competiției, iar formatul campionatului este analizat de un grup de lucru creat de federație.

GIBRALTAR: Federația din Gibraltar a înghețat sezonul și primele trei clasate la momentul suspendării activității, Europa FC, St Joseph's FC și Lincoln Red Imps FC, s-au calificat în cupele europene.

GRECIA: Unele dintre echipele din Super liga elenă au reluat antrenamentele în aer liber, în grupuri mici, pe 5 mai, urmând reguli stricte de distanțare socială. Există speranța ca sezonul să fie reluat pe 14 iunie, cu aprobarea guvernului.

IRLANDA: Primele patru clasate, calificate în cupele europene, pot reveni din 8 iunie la antrenamentele colective și vor participa la un turneu patrulater ca parte a unui program de reluare a meciurilor. Celelalte echipe își pot relua antrenamentele din 29 iunie.

IRLANDA DE NORD: Fotbalul a fost suspendat cel puțin până la data de 31 mai, fără a se stabili când se va relua competiția. Cluburile din prima ligă s-au reunit pe 13 mai pentru a discuta situația, însă nu s-a luat o decizie.

INSULELE FEROE: După ce a evitat aproape cu totul pandemia de coronavirus, modesta ligă din Insulele Feroe s-a reluat pe 9 mai, cu meciuri jucate pe stadioane goale.

ISLANDA: Prima ligă trebuia să înceapă pe 22 aprilie și să se încheie pe 26 septembrie. Liga se pregătește să debuteze pe 14 iunie, dacă va fi posibil.

ISRAEL: Prima ligă se va relua pe 30 mai, dar fără spectatori în tribune.

KAZAHSTAN: Cluburile și-au putut relua antrenamentele în aer liber din 4 mai, iar conducerea ligii a anunțat că meciurile se pot relua în iunie dacă situația va fi favorabilă. Vor fi mai puține meciuri, astfel că sezonul se va putea încheia conform programului inițial.

KOSOVO: Prima ligă, formată din 12 echipe, a fost suspendată la mijlocul lunii martie și nu a fost fixată o dată pentru reluarea sa. Conducerea federației s-a întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta de reluarea meciurilor, dar nu s-a luat o decizie.

LETONIA: Toate competițiile fotbalistice au fost suspendate pe 13 martie, după declararea stării de urgență. Autoritățile guvernamentale au precizat că atâta timp cât starea de urgență e în vigoare nu se pot relua competițiile.

LITUANIA: Organizatorii ligii ar dori să reia campionatul pe 23-24 mai sau pe 30-31 mai, cluburile hotărând între ele data revenirii. Meciurile se vor juca inițial fără spectatori, dar liga va cere permisiunea guvernului pentru 10 la sută din capacitatea stadioanelor până la 15 iunie și 20 la sută după acea dată.

LUXEMBURG: Sezonul a fost declarat încheiat. Nu a fost declarată o campioană și nu a retrogradat nimeni. Primele patru clasate la suspendarea sezonului s-au calificat în cupele europene. Sezonul viitor va fi unul de tranziție, cu 16 echipe în prima ligă, în loc de 14.

MACEDONIA DE NORD: Federația nu a stabilit încă o dată pentru revenirea fotbalului, având nevoie de aprobarea Ministerului Sănătății.

MALTA: Federația a suspendat competițiile interne pe 12 martie. Președintele federației, Bjorn Vassallo, a discutat cu echipele din prima ligă, iar Birkirkara, Gzira United și Valletta FC au propus ca dată a reluării campionatului 1 iulie. O decizie în acest sens va fi luată până în zilele următoare.

R.MOLDOVA: Federația s-a consultat cu cluburile din Divizia Națională în privința celor mai bune soluții de a relua antrenamentele și meciurile. Nu a fost stabilită o dată pentru reluarea meciurilor. Președintele federației, Leonid Oleinicenco, s-a întâlnit cu ministrul Tineretului și Sportului, Ion Gheorghiu, pe 12 mai, pentru a discuta despre reluarea sezonului, dar nu s-a luat o decizie.

MUNTENEGRU: Echipele au revenit la antrenamente pe 18 mai, iar liga se va relua pe 1 iunie, fără spectatori, însă depinde de situația epidemiologică.

NORVEGIA: Ministrul Culturii și Sporturilor, Abid Raja, a anunțat că fotbalul de elită se poate antrena din nou din 7 mai, iar sezonul va debuta pe 16 iunie.

OLANDA: Federația a declarat închis sezonul pe 24 aprilie, după ce guvernul a interzis evenimentele publice până în septembrie. Nu a fost declarată o campioană, dar s-a decis ca primele cinci clasate la momentul suspendării ligii să evolueze în sezonul viitor în cupele europene.POLONIA: Liga a anunțat că sezonul se va relua pe 29 mai.

PORTUGALIA: Meciurile din prima ligă se vor relua din 4 iunie, după ce au fost suspendate în martie din cauza pandemiei.

ROMÂNIA. Pentru reluarea antrenamentelor, din 15 mai, echipele din Liga I au fost nevoite să intre în cantonamente centralizate cu regim închis, aceleași condiții fiind valabile și după reluarea competiției. Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat că intenționează să reia actuala ediție a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie.

RUSIA: Prima ligă rusă se va relua pe 21 iunie, iar federația a confirmat că se vor putea face până la cinci înlocuiri pe meci în fiecare echipă.

SAN MARINO: Centrele de pregătire ale cluburilor se vor putea deschide din 31 mai, astfel că sunt șanse reduse de reluare a campionatului.

SCOȚIA: Celtic a fost declarată campioană, în timp ce Hearts a retrogradat din prima ligă, după ce cluburile au votat luni încheierea prematură a sezonului. Locurile au fost decise prin media de puncte pe meci a fiecărei echipe.

SERBIA: Primele două ligi se vor reluat pe 30 mai, cu un format scurtat și fără spectatori. În fiecare eșalon se vor mai disputa patru etape, pentru finalizarea sezonului regulat, renunțându-se la play-off și play-out.

SLOVACIA: Liga speră să ducă la capăt sezonul. Echipele se antrenează, dar campionatul nu se va putea relua mai devreme de 6 iunie.

SLOVENIA: Fotbalul sloven speră să își reia meciurile din prima ligă în iunie.

SUEDIA; Suedia a evitat intrarea în izolare în timpul pandemiei, iar majoritatea echipelor se antrenează normal. Sezonul în prima ligă (Allsvenskan) trebuia să înceapă în aprilie, dar acum e programat să debuteze pe 14 iunie, în cazul în care va primi undă verde din partea autorităților de sănătate publică.

TURCIA: Liga turcă se va relua pe 12 iunie și ar urma să se încheie pe 26 iulie, potrivit președintelui federației, Nihat Ozdemir. Turcia intenționează să găzduiască finala Ligii Campionilor în august, la Istanbul.

ȚARA GALILOR: Federația este hotărâtă să ducă până la capăt prima ligă, însă restul competițiilor, de copii, juniori și tineret, au fost anulate pe 12 mai.

UCRAINA: Federația și cluburile din prima ligă s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta când se va relua sezonul. Cluburile au propus ca dată a reluării meciurilor 30 mai, astfel ca liga să se finalizeze pe 19 iulie. Federația a cerut Ministerului Sănătății să pună la punct un protocol pentru revenirea în competiție.

UNGARIA: Federația a anunțat că sezonul se va relua pe 23 mai, cu două meciuri de cupă și unul de campionat. (AGERPRES)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.