Sport

Război total în fotbalul european

Ziarul de Vrancea
19 apr 2021 712 vizualizări

Proiectul Superligii Europene a fost a oficializat de forul fondator condus de Florentino Perez *UEFA amenință cu excluderea participanților din competițiile organizate și restructurează Liga Campionilor

Proiectul Superligii europene a fost anunțat oficial, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare. „Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunță că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiții, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuții cu UEFA și FIFA pentru a găsi cele mai bune soluții pentru noua ligă și pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.Cele 12 cluburi fondatoare sunt Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham (Anglia), Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid (Spania), AC Milan, Juventus Torino, Inter Milano (Italia). Președintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid. Banca americană de investiții JP Morgan a confirmat că urmează să finanțeze proiectul Super Ligii Europene de fotbal, fără a face alte comentarii. Pe surse, suma prevăzută în acordul dintre bancă și cluburile fondatoare este de patru până la șase miliarde de euro.

Președintele clubului Juventus, Andrea Agnelli, a demisionat din Comitetul Executiv al UEFA și din funcția de președinte al Asociației Cluburilor Europene (ECA), care a lucrat la reformele planificate ale Ligii Campionilor. Co-președintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreședinte al Super Ligii. Le Figaro a precizat că președintele PSG, Nasser Al-Khelaifi, devine noul președinte al ECA, parizienii nefiind parte a grupului cluburilor „rebele”, din care mai lipsește un „gigant”, Bayern Munchen.

Liga va avea 20 de echipe - cele 12 formații fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, așteaptate să se alăture în curând și cinci echipe care se califică anual în funcție de rezultatele lor interne. Conform propunerilor, Super Liga va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărțite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă și în deplasare. Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formațiile de pe locurile al patrulea și al cincilea jucând un play-off cu două manșe pentru cele două locuri rămase. Din sferturi, formatul va fi eliminatoriu în două manșe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.

UEFA reacționează dur

Înainte ca inițiativa celor 12 să fie făcută publică oficial, UEFA a reacționat printr-un comunicat comun, semnat și de federațiile și ligile profesioniste din Anglia, Spania și Italia, precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de superligă ar putea fi suspendați din competițiile internaționale organizate sub egida forului european și a celui mondial. FIFA îndeamnă la calm și unitate, într-un comunicat publicat după oficializarea proiectului Superligii europene, dar își exprimă dezaprobarea față de o „ligă europeană închisă separatistă”. Ieri, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat că Super Liga este o „propunere rușinoasă” a unor cluburi „mânate de lăcomie”. Președintele UEFA a reafirmat că fotbaliștii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise „vor fi excluși” de la competițiile internaționale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, și „nu vor putea reprezenta echipele lor naționale”.

 

O nouă restructurare a Ligii Campionilor

În plin scandal, UEFA a aprobat, ieri, noul format al Ligii Campionilor, valabil din 2024, care prevede creșterea numărului de echipe participante de la 32 la 36. Cele patru țări „mari” din fotbalul european (Anglia, Spania, Germania și Italia) păstrează patru echipe calificate automat. Franța (în prezent a cincea națiune europeană) va avea trei locuri garantate (față de două), ceea ce pretindea de mult timp, în timp ce câștigătoarea LC și cea a Ligii Europa din sezonul anterior vor fi calificate automat. Din 2024, în acest minicampionat fiecare echipă va juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiți (cinci partide acasă, cinci în deplasare). Primele opt echipe se vor califica direct în optimi de finală, echipele clasate între locurile 9-24 vor disputa un play-off (tur-retur) pentru a accede în optimi, iar echipele clasate între locurile 25-36 vor fi eliminate. Această reformă, studiată mult timp și de mai multe ori amânată, a fost concepută inițial pentru a mulțumi cele mai mari cluburi, dintre care unele sunt acum în tabăra disidenților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.