Sport

Nu-i rasist, dar l-au ras

Ziarul de Vrancea
6 mar 2021 498 vizualizări

UEFA i-a suspendat pe arbitrul Sebastian Colțescu și pe asistenul Octavian Șovre pentru „comportament inadevcat” *suspendarea, valabilă în Cupele Europene, expiră la sfârșitul sezonului

Arbitrul Sebastian Colțescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, deși nu a fost găsit vinovat de rasism după meciul PSG - Istanbul BB din Liga Campionilor. El a fost găsit vinovat pentru comportament inadecvat în timpul unui meci. De asemenea, asistentul Octavian Șovre a primit avertisment, din același motiv. De asemenea, „UEFA îi „ ordonă lui 2021, în condițiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA”, cerință valabilă și pentru Șovre Sebastian Constantin Coltescu să participe la un program educațional înainte de 30 iunie. Comisia de Etică și disciplină a fost acord cu inspectorul care a anchetat cazul, că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbajului și cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus. Deciziile motivate vor fi publicate în timp util.De remarcat că în decizie nu se specifică prelungirea sancțiunilor celor doi arbitri și pentru alte competiții în afară de Cupele Europene.

În legătură cu același meci și cu cartonașul roșu al antrenorului asistent FK İstanbul Bașakșehir, Pierre Achille Webo, care a avut loc înainte de incidentele care au declanșat sancțiunile de mai sus, CED a luat următoarea decizie: să-l suspende pe Webo, „pentru un un meci de competiție UEFA la care altfel ar participa, pentru comportament nesportiv”, se arată în decizia UEFA.

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu a folosit cuvântul „negru” la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul. Oaspeții au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Hațegan, iar Sebastian Colțescu l-a atenționat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancționată. Colțescu a folosit cuvântul „negru” indicându-i centralului Hațegan acea persoană. Hațegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internațional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuții cu brigada și cu alți oficiali ai meciului. Jucătorii echipei Istanbul Bașakșehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.