Sport

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Decizie șocantă a CCR: Amenzile date în starea de urgență, neconstituționale?

Ziarul de Vrancea
5 mai 2020 1166 vizualizări

Magistrații au constatat neconstituționalitate în integralitate a ordonanței prin care a fost majorat cuantumul amenzilor

Curtea Constituțională a României a admis, ieri, sesizarea Avocatului Poporului și a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancțiunilor aplicate în timpul stării de urgență, e neconstituțională. Judecătorii au constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea în legătură cu mai multe articole din OUG privind instituirea stării de urgență, argumentând că unele dintre acestea “permit președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat”. “Dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Președintele poate legifera în perioada stării de urgență sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, așa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorități executive”, argumenta, printre altele, Avocatul Poporului.

“În cadrul analizei textelor legale Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare (n.r. – modificări care prevăd creșterea cuantumului amenzilor), este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, de a-și stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”, mai arăta Avocatului Poporului.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.592 persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației. Acestor persoane le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.022.952 de lei.

Avocatul Poporului cere anularea amenzilor

Avocatul Poporului sugerează Guvernului să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgență. Renate Weber spune că deja un număr „uriaș“ de român au contestat în instențe amenzile primite. Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru Mediafax că Guvernul ar trebui să aprobe o ordonanță de urgență pentru anularea amenzilor primite pentru nerespectarea stării de urgență. „Ar fi înțelept din partea Guvernului, în funcție de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în așa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriașe”, a spus Renate Weber. Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curții Constituționale, iar o eventuală ordonanță de urgență trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanțelor de judecată. „Urmează să vedem ce spune decizia Curții Constituționale, dar sfatul nostru a fost timpul ca oamenii care se consideră neîndreptățiți să conteste în instanță aceste amenzi, însă am înțeles că există un număr uriaș – Asociația Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce un număr uriaș, iar asta ar însemna o sufocare a instanțelor”, a mai spus Weber.

Ea a explicat și unul dintre motivele pentru care a contestat la CCR actul normativ. „Noi am spus că textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o descriere a comportamentului contravențional, ci numai o obligație generică de a respecta și avem niște sancțiuni uriașe, cele mai mari din Europa. Ulterior am văzut că amenzile au fost date pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, ceea ce este clar neconstituțional”, a afirmat Avocatul Poporului.

Când s-ar putea redeschide barurile și restaurantele

Patronatele i-au propus premierului Orban o relaxare în trei etape

Premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, că restaurantele în spații închise sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic și nu vor fi deschise din 15 mai. În schimb, se vor deschide magazinele din mall-uri care au intrări exterioare, dar și hotelurile și parcurile, de asemenea, cu respectarea unor măsuri de siguranță. “În anumite spații de tip mall, sunt magazine care au intrări exterioare și este normal ca aceste magazine, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, ele vor fi deschise. Cum, de altfel, vor fi deschise, în mall-uri, farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile - astea au fost accesibile și în perioada stării de urgență”, a explicat premierul. El a afirmat, încă odată, că restaurantele vor rămâne înschise după data de 15 mai. “Hotelurile, în funcție de respectarea anumitor reguli, vor fi deschise după data de 15 mai. Și sigur că, încetul cu încetul, și cu reluarea libertății de circulație și cu stabilirea motivelor de deplasare în afara localității, va exista o creștere a cererii pentru cazare în spații de tip hotel, motel, pensiune”, a declarat premierul. Referitor la deschiderea parcurilor, Orban a afirmat: “Guvernul nu a interzis niciodată accesul oamenilor în parc. Deciziile de închidere a parcurilor au fost luate de comitete pentru situații de urgență la nivel local”.

Speranțele patronatelor

Dragoș Petrescu, președintele unei asociații patronale din industria restaurantelor, a declarat ieri la Digi24 că reprezentantii HoReCa au promovat un plan de deschidere în trei etape: 15 mai, 1 iunie, 15 iunie. “Premierul nu a fost de acord cu prima fază, 15 mai, sperăm ca 1 iunie să fie data la care să deschidem terasele în aer liber în primă fază. Din 15 iunie sperăm să deschidem 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar de la 1 iulie să deschidem integral activitatea”, a spus Petrescu. El a enumerat condițiile în care ar putea fi deschise terasele în aer liber: distanța dintre mese de cel puțin doi metri, iar personalul va purta măști. “În restaurante, în spațiile comune și clienții ar urma să poarte măști. Sunt măsuri de siguranță pe care e normal să le luăm, inclusiv luarea temperaturii la intrarea în restaurant, ca să creștem încrederea consumatorilor astfel încât ei să revină”, a afirmat Petrescu.

Peste 2400 de români din străinătate confirmați cu Covid-19

Un număr de 270 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la 14.107 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.788 au fost declarate vindecate și externate.

La terapie intensivă erau internați 244 de pacienți. Până aseară, 858 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

De asemenea, 2.405 români din străinătate au fost confirmați cu COVID-19, numărul deceselor fiind de 96.

CCR: Abrogarea pensiilor speciale, inclusiv la CCR, este neconstituțională

​Curtea Constituțională (CCR) a decis ieri că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și parlamentarilor, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.

Legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție. Proiectul de lege prin care erau eliminate pensiile speciale a fost adoptat de Camera Deputaților în 28 ianuarie.

Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i viza însă pe militari și polițiști.

Instanța supremă a decis atunci imediat, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat de deputați ce vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

De altfel, magistrații aveau deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a „sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele luni de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

Trei colegii de elită, amendate de CNCD pentru „regula mediei de 8”

​Trei licee din Brașov - ​Colegiul Național „Andrei Șaguna, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă și , Colegiul Național „Grigore Moisil” - au fost amendate miercuri de CNCD cu câte 2.000 de lei pentru prevederile din regulament potrivit cărora elevii care nu obțineau cel puțin media 8 trebuiau să se transfere. „Elevii din învățământul gimnazial nu vor mai urma cursurile la Colegiul Național în următoarele cazuri: media la purtare pe un semestru este mai mică de nota 8(opt), Media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de nota 7(șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7 (șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență”, prevedea una dintre reguli. De asemenea, se impunea transferul pentru „elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, care la sfârșitul anului școlar nu obțin media generală de minimum 8.50, mediile la limba și literatura română și la matematică de minimum 8, sau media generală la purtare de minimum 9.50.”

Cazul dezinsecției de la Timișoara: Patronul firmei, trimis în judecată

Patronul firmei care a făcut, în noiembrie 2019, dezinsecția în blocul de pe strada Miorița nr. 8 din Timișoara, iar în urma acțiunii au murit doi copii și mama unuia dintre ei, a fost trimis în judecată. Acuzațiile care i se aduc sunt trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ioan Buță, administratorul societății care a făcut dezinsecția în blocul de pe strada Miorița nr 8 din Timișoara, acesta aflându-se în stare de arest la domiciliu.

În rechizitoriul se arată că Buță, în calitate de administrator al firmei, “a efectuat activități de dezinsecție la trei imobile din municipiul Timișoara, ocazie cu care a folosit fără drept insecticidul Delicia – Gastoxin, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecție a plantelor, conținând o substanță foarte toxică, respectiv fosfura de aluminiu (concentrație 56%), fără a deține autorizație de utilizare eliberată de către Autoritatea Națională Fitosanitară. În urma acestor activități, gazul toxic emanat de insecticid în contactul cu aerul, respectiv fosfina, s-ar fi răspândit prin găurile din pereții blocului, existente în zona țevilor de instalație termică și de apă (...) conducând la decesul a doi minori și a mamei unuia dintre aceștia”. Potrivit sursei citate, alți trei minori au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Directoarea unei școli din București, judecată pentru luare de mită

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a directoarei unei școli din București, pentru luare de mită. Femeia este acuzată că a pretins un comision de 4% din valoarea lucrării, de la reprezentantul firmei care reabilita unitatea de învățământ, și a primit 21.000 de euro și 35.000 de lei, în mai multe tranșe. “În perioada septembrie-octombrie 2019, inculpata Zanfir Carmen Elena ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului”, a transmis DNA.

Procurorii au precizat că, în diferite tranșe, directoarea școlii a primit 35.000 de lei și 21.000 de euro, ultima tranșă în data de 14 aprilie 2020 când procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

CNCD l-a amendat pe Tismăneanu cu 5.000 de lei

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe profesorul Vladimir Tismăneanu pentru o postare pe pagina sa de Facebook, considerată discriminatorie. “Fapta domnului Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: «Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate», alături de comentariul domnului Tismăneanu: «Super tare», constituie discriminare”, precizează CNCD.

Colegiul director al CNCD a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale lui Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei, iar la stabilirea cuantumului sancțiunii s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare), mai precizează sursa citată.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi).

Parlament: Părinții își pot lua zile libere până la încheierea anului școlar

Deputații au prelungit perioada până când părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor. Astfel, Camera Deputaților a amendat OUG 30/2020 și au introdus prevederea ca părinții să-și poată lua liber pentru supravegherea copiilor și după încetarea stării de urgență, mai exact până la încheierea anului școlar.

Deputații au votat în unanimitate amendamentele, iar proiectul a fost susținut de Ministerul Muncii.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Potrivit unui amendament inițiat de deputații Adrian Solomon (PSD) și Eva Andrea Csep (UDMR) “prin excepție, în anul 2020, aceste prevederi se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”.

O altă modificare introdusă se referă al faptul că pot beneficia de aceste prevederi părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani (față de 18 ani, cum era prevăzut inițial), înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

De precizat este că prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, în condițiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Camera Deputaților este forul decizioal în acest caz iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.