Sport

Maratonistul vrâncean Ilie Roșu a organizat anul acesta Maratonul Independenței în grădina și curtea casei sale din Adjudu Vechi

Ziarul de Vrancea
11 mai 2020 1604 vizualizări

Prezentare pe scurt: În ziua de 9 mai 2020, a avut loc în satul Adjudu Vechi, Municipiul Adjud, județul Vrancea, cea de-a 5-a ediție a Maratonului Independenței.

VIDEO:Romila Robert

 

Primele 3 editii au avut loc la Bucuresti, iar editia a 4-a la Calafat. Cursa s-a desfasurat în curtea și gradina casei părintești. Am fost singurul participant în proba de maraton. Spre deosebire de Maratonul Siretului, am introdus la acest maraton și o cursa populara, la care au alergat 8 vecini, din stânga și din dreapta casei mele, fiecare finalizand proba in curtile si gradinile proprii. A fost o cursa din dragoste pentru România și istoria ei, aducand respectul nostru pentru eroii care s-au jerfit în anii 1877 si 1878 pentru Independenta României. Pe 9 mai 1877, s-a citit în Parlament declarația de Independenta, iar pe 10 mai Regele Carol I, a semnat aceasta declarație. În fiecare an pe 10 mai se sărbătorește în România si Ziua Regalității. De asemenea, tot pe 9 mai se sărbătorește Ziua Europei, si tot in aceasta zi, in anul 1945, s-a incheiat cel de-al doilea război mondial. Tot pe 9 mai, în anul 1925 s-a născut mama mea. A fost un moment emoționant pentru mine și vecinii mei, sa aducem un omagiu acestor zile. Înainte de start am păstrat un moment de reculegere pentru eroii Armatei Romane, pentru maratonistii care nu mai sunt si un moment de reculegere în amintirea prietenului meu bulgar, Stanislav Goranov Georgiev organizatorul Maratonului Prieteniei, de la Plevna, din Bulgaria, unde odihnesc peste 1300 de ostași romani, acestia aflandu-se în Mausoleul Eroilor, locul de start al Maratonului. Pregătirea pentru Maratonul Independentei a început, ca și la Maratonul Siretului, cu un antrenament al foștilor mei colegi, piloți din Forțele Aeriene, care au zburat pe deasupra locului de desfășurare a Maratonului Independentei, unde flutura drapelul României și steaguri ale istoriei Romaniei. Startul a fost dat telefonic de la Bruxelles, de catre Domnul Ministru Mihnea Ioan Motoc, fost Ministru al Apararii Nationale, care a facut o prezentare a cadrului istoric in care se desfasoara Maratonul Independentei. Ne-am amintit impreuna ca acest maraton s-a nascut in cadrul festivitatii in care domnul ministru mi-a acordat Emblema de Merit a Ministerului Apararii Nationale.

Inainte de start s-a intonat Imnul Romaniei, pe o inregistrare audio, a doamnei Domnica Sorescu-Voicu, castigatoare a Crizantemei de Aur. La start au fluturat mai multe drapele, pe care eu le-am fluturat in maratoane: steagul dacilor, steagul lui Stefan Cel Mare, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, steagul Regelui Ferdinand, steagul Uniunii Europene, drapelul Romaniei, steagul NATO, steagurile de Reprezentare ale SMG, SMFT, SMFA si SMFN. Pe traseu au fluturat steagurile a 30 de tari si alte drapele de organizatii interne si internationale, pe care eu le-am fluturat in maratoane in semn de prietenie si pace, alaturi de drapelul Romaniei. Am alergat acest maraton cu drapelele Romaniei si Uniunii Europene, cu un steag al Regelui Carol I si cu steagul dacilor. Multumesc domnului Vlad Lucian Arhire de la TVR, care a mediatizat evenimentul.


Eroii acestei zile au fost vecinii mei care au alergat prin gradinile lor, transformand Maratonul Independentei intr-o mare sarbatoare. Tanti Sofia – 85 de ani si Tanti Aurica – 75 de ani, au fost cele mai in varsta participante. Vecinele mele au fost insotite in cursa de copiii lor, nepoti si de animalele din curte. Viorica a alergat impreuna cu o mieluta, care a zburdat tot timpul pe ritmurile Melodiei Drum bun, drum bun, toba bate, care a rasunat timp de 6 ore in gradinile noastre. La festivitatea de premiere, diplomele si medaliile au fost acordate peste gard.

Text informații + VIDEO:Ilie Rosu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.