Sport

„La revedere, grădiniță!“ | Concursul de șah de la sfârșitul fiecărui an preșcolar al copiilor de grădiniță din Vrancea

Ziarul de Vrancea
29 mai 2019 1740 vizualizări

Ziua bună se cunoaște de dimineață

În Vrancea există frumoasa și benefica tradiție ca la sfârșitul fiecărui an preșcolar copiii de grădiniță să desfășoare un concurs de șah denumit „La revedere, grădiniță!“ Competiția a fost inițiată la sfârșitul anului preșcolar 2011 – 2012 la Grădinița Nr. 23 Focșani unde pentru câțiva ani a funcționat un cerc de șah. De atunci la sfârșitul fiecărui an preșcolar, la sala de pregătire a C.S.M. Focșani 2007 s-a desfășurat acest concurs rezervat numai copiilor de grădiniță, atât pentru cei care urmau să înceapă cursul primar de învățământ cât și pentru cei care continuau cursul preșcolar.

Prima ediție a fost câștigată de Baciu Mihnea-Iustin care a fost declarat șeful promoției 2012. Lui i-au urmat ca șefi de promoție Ioniță George-Călin în anul 2013, Potlog Sebastian-Mihail în 2014, Negoiță Matias-Ioan în 2015, Andrei-David-Mihai în 2016, Apostu Ana-Maria (deocamdată singura fată șefă de promoție) în 2017 și Toia Filip-Andrei în 2018. Toți șapte au avut un început foarte bun de carieră devenind ulterior campioni (majoritatea) sau cel puțin vicecampioni județeni la categoriile lor de vârstă, toți au participat la foarte multe concursuri interjudețene, reprezentând cu cinste județul nostru. Cinci dintre ei ne-au reprezentat județul cel puțin o dată la Campionatele Naționale cu rezultate bune și foarte bune (excepție făcând Negoiță, un șahist foarte talentat dar care nu a mai alocat același timp pregătirii și Toia, care abia a împlinit 7 ani și primul lui Campionat Național va fi în 2012). Trei dintre aceștia au obținut rezultate deosebit de bune: Baciu Mihnea-Iustin, Andrei-David-Mihai și mai nou Apostu Ana-Maria.

Baciu Mihnea-Iustin s-a dedicat foarte de mic activității competiționale și s-a clasat în mai mulți ani pe locuri fruntașe atât la concursurile individuale cât și la cele pe echipe și este unul dintre cei mai activi participanți la turnee interjudețene, naționale și chiar internaționale.

Andrei-David-Mihai a devenit vicecampion județean la foarte puțin timp de la începerea pregătirii și apoi de fiecare dată campion județean la categoria lui de vârstă. El s-a clasat pe locul cinci anul trecut și locul 11 anul acesta la dezlegări și a obținut rezultate bune la celelalte probe în cadrul Campionatelor Naționale.

Apostu Ana-Maria încă de la 5 ani s-a remarcat și a obținut rezultate promițătoare. Ea a ocupat în acest an un binemeritat loc 7 la Campionatele Naționale proba principală, șah clasic, și a reușit să intre în lotul național al României la U8 fete, după ce a îndeplinit condiția să se claseze între primele 10 pe țară la toate probele. Asttfel, a devenit ca vârstă cea mai tânără fată din județ care obține această performanță, celelalte cinci (Toma Elena-Adelaida, Banciu Bianca, Toma Andreea-Simona, Banciu Ana-Maria și Banciu Ioana-Alexandra) făcând acest pas la împlinirea sau după împlinirea vârstei de 8 ani.

Anul acesta competiția de sfârșit de an „La revedere, grădiniță!“ a ajuns la a 8-a ediție și se speră să nu fie întreruptă niciodată. Ea s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile în timpul programului de pregătire ce se desfășoară la sala de șah a C.S.M. Focșani 2007. S-a jucat șah rapid, fiecare cu fiecare, două partide tur-retur, a doua cu inversarea culorilor. Au luat startul 10 participanți, nominalizați în ordine alfabetică: Balaban David, Ghimpu Petru-Sebastian, Giurea Arthur-Cătălin, Giurea Anastasia, Mureșan Robert-Andrei, Negrea Cristian, Nica Erika-Maria, Petraru Timotei, Racu Victor-Andrei și Soare Gabriel.

S-au detașat cu câte 17 puncte din 18 posibile Mureșan Robert-Andrei și Petraru Timotei, care în confruntarea directă au terminat la egalitate 1-1, fiecare cu câte o victorie și o înfrângere. Astfel, primul criteriu de departajare în caz de egalitate, cel al victoriei directe, a căzut. Pentru desemnarea șefului de promoție, așa cum a fost stabilit cu mai mulți ani în urmă, s-a apelat la al doilea criteriu, cel al vârstei și Mureșan, fiind mai mic, a fost desemnat câștigător. Este pentru a treia oară în istoria competiției când se ajunge la această departajare. Pe locul al treilea s-a clasat Giurea Arthur-Cătălin, cu 14 puncte urmat de un pluton foarte compact, cu foarte mici diferențe între competitori avându-l în frunte pe Victor-Andrei Racu, cu 10 puncte. Organizatorii sunt mulțumiți de nivelul tehnic și spectacular la care au ajuns mai mulți decât jumătate dintre participanți, îndeosebi Mureșan și Petraru, fapt ce ne dă speranțe că schimbul de mâine este asigurat.

Pentru a li se prezenta copiilor câteva modele și a le insufla dorința de a ajunge ca ei, șefii de promoție ai ultimelor trei ediții (Andrei-David-Mihai, Apostu Ana-Maria și Toia Filip-Andrei) au fost invitați de organizatori în ultima zi de concurs să se întâlnească și să facă schimb de impresii cu participanții la concursul din acest an iar după ultima rundă au făcut împreună poze, cea cu noul șef de promoție dorindu-se a rămâne o poză de arhivă.

De asemenea, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani la festivitatea de premiere, ultimul șef de promoție, Toia Filip-Andrei, a înmânat cupa noului șef de promoție, Mureșan Robert-Andrei, și medaliile următorilor doi clasați, Petraru Timotei și Giurea Arthur-Cătălin. Din păcate, nu s-au putut da medalii și fetelor deoarece au participat doar două (Giurea Anastasia și Nica Erika-Maria).

Deși au participat doar 10 copii de grădiniță la această ultimă competiție, pe parcursul ultimilor doi ani la pregătirea ce s-a desfășurat la sala Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007 au participat la ședințe de inițiere mult mai mulți preșcolari care la toamnă vor păși în ciclul primar. O parte dintre ei au reale calități dar multitudinea preocupărilor i-a împiedicat să se dedice mai mult șahului și au participat mai puțin la pregătire. Dintre aceștia îi enumerăm doar pe Andrei Alexandru Ioan, fratele mai mic al deja consacratului Andrei David-Mihai, Pricopi Ștefan-Marcel, Modreanu Andreas, Cîrnu David-Ștefan, Popa Ion-Luys, Dumitrașcu Ioana, Ignat-Foca Ianis-Mihai, Doboș Miruna, Grecu Maia  și mulți alții care însă sunt așteptați fiindcă și pentru ei semne bune sunt din plin. Facem o mențiune specială pentru mezinul mezinilor, Berehoi Nectarie, născut la 15 octombrie 2015, care s-a încumetat să vină la șah la foarte puțin după ce a împlinit trei ani (probabil că este deținătorul recordului în materie de vârsta debutului).

Din fericire, niciodată nu au fost așa mulți copii care să participe la cursuri de inițiere ca în acești ultimi doi ani, dar în același timp, din nefericire, niciodată nu au fost așa puțini copii la concursul de sfârșit de an și în general la concursurile din timpul anului. Predomină în ultimii ani, îndeosebi în acest an, preocuparea părinților ca micuții să încerce cât mai multe activități sportive, cultural artistice și tehnico-aplicative. Este de înțeles și justificat acest lucru. De asemenea, atunci când la unii copii s-a constatat că nu există pasiune și preocupare pentru șah, fiindcă nu oricine este pliat pentru un asemenea sport, este de înțeles ca șahul să rămână pentru ei doar un obiect de inventar al culturii generale sau să se renunțe și să se dea curs unei activități adecvate pasiunii și aptitudinilor fiecăruia. Dar nu este de înțeles de ce unii părinți nu aduc copiii la concursuri pentru că vor suferi dacă nu vor primii cupe sau medalii. Efectele benefice ale șahului asupra formării personalității umane pe termen lung sunt mult mai importante decât o cupă sau medallie iar o suferință ca aceasta este doar de moment. Poate că acea suferință cu o inspirată intervenție a adulților îi călește și îi pregătește pentru viață. Poate că o cunoaștere a unor aspecte mai puțin plăcute ale realității le crează un precedent care face mai ușor de trecut în viitor un aspect dintr-un alt domeniu mult mai dureros decât ratarea unei cupe sau medalii. Poate că le trezește ambiția și dorința de revanșă. De asemenea, nu este de înțeles amânarea momentului când să vină la primul concurs pentru a se mai putea pregăti. Asemenea amânări nu fac decât să mărească și mai mult decalajul față de cei care deja au intrat în focul luptelor.

Organizatorul concursului a fost C.S.M. Focșani 2007 cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea și al Asociației Jdețene de Șah Vrancea.

Informațíi transmise de Anton Soare instructor la secțiade șah a clubului  C.S.M. Focșani 2007​

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.