Sport

În sfârșit, locul I!

Ziarul de Vrancea
8 oct 2017 594 vizualizări

învingând-o în semifinale la Beijing pe letona Jelena Ostapenko, Simona Halep a urcat pe prima poziție în topul mondial, performanță pe care a reușit-o doar Ilie Năstase acum 43 de ani * Simona a pierdut finala în fața Carolinei Garcia, o jucătoare care țintește calificarea în Turneul Campioanelor

Începând de astăzi, Simona Halep va urca pentru prima dată în carieră, pe locul 1 WTA, după ce a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-2, 6-4, pe letona Jelena Ostapenko, în semifinalele China Open. Halep devine prima româncă lider mondial în tenis, al doilea român, după Ilie Năstase, care a fost numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 și 2 iunie 1974. Ea este cea de-a 25-a jucătoare care urcă pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei, în istoria de 44 de ani a WTA.

Simona Halep a arătat în semifinală același joc inteligent, aceeași siguranță la serviciu, ca în întreaga săptămână. Loviturile ei au punctat atunci când a trebuit, defensiva ei nu a fost una oarbă, un zid care dă mingea înapoi, ci una care pregătea atacul decisiv. Calmă, relaxată, românca a dominat psihic partida, nu s-a lăsat copleșită de acel loc 1 WTA, care de trei ori în acest an a făcut-o să-și piardă cumpătul în momentele decisive. Victoria de sâmbătă a fost una a minții, a echilibrului, înainte de a fi una a tenisului, mai elaborat, mai bogat tehnic decât al letonei. Ostapenko a venit pe arena centrală cu singurul ei joc, cel al riscului cu orice preț. Până acum i-a funcționat, dar în fața "noii" Simona Halep, nu. Siguranța și precizia Simonei Halep au strecurat îndoiala în mintea letonei, care a devenit apoi o pradă ușoară. Halep a început meciul cu un break la zero, pe fondul greșelilor consecutive ale Jelenei Ostapenko, l-a consolidat și păstrat cu serviciul până la 4-2. La acest scor, Halep a câștigat un game lung, de peste 10 minute, pe serviciul adversarei și imediat a făcut 6-2, după 39 de minute.

Setul secund a fost mai echilibrat. Halep a obținut break-ul la scorul de 2-2, dar au urmat singurele momente din meciul de sâmbătă, în care concentrarea și răbdarea ei au părut că se clatină. Ostapenko a reușit două jocuri la rând, dar românca și-a recăpătat echilibrul repede și nu a mai lăsat nimic până la final, scor 6-4, după o oră și 15 minute. Organizatorii China Open i-au făcut o surpriză după meci, oferindu-i un "1" din trandafiri, într-o frumoasă festivitate. În cealaltă semifinală, Caroline Garcia (15 WTA) a învins-o pe Petra Kvitova (Cehia, 18 WTA) cu 6-3, 7-5.

Din păcate, în finala de ieri, Simona a fost învinsă cu 4-6, 6-7 de jucătoarea franceză, aflată într-o formă de zile mari și extrem de motivată de prinderea ultimului tren pentru finala WTA de la Singapore. Ea a reușit să dubleze victoria de Premier 5 de la Wuhan cu cea de Premier Mandatory de la Beijing. În finala de ieri, Garcia a fost agresivă de la începutul meciului cu Halep, pentru că românca a abordat finala de la Beijing cu prea multă precauție, cedând deliberat inițiativa adversarei. În setul secund, fără break-uri, la 2-3, Halep a cerut interveniția fizioterapeutului pentru o problemă musculară la piciorul drept. Ea a continuat jocul și la 3-3 a avut nu mai puțin de nouă mingi de break, inclusiv avantaj de 40-0. Nu a reușit să le fructifice și setul a curs către tie-break, pe care Garcia l-a câștigat la 3.

Marius Copil a jucat finala turneului challenger de la Kaohsiung (Taiwan), cu premii în valoare totală de 125.000 de dolari. Copil l-a învins în semifinale pe australianul Marinko Matosevic (635 ATP), scor 6-2, 7-6, după o oră și 23 de minute.În finală, românul a pierdut cu 6-7, 5-7 în fața rusului Evgheni Donskoi,  după o oră și 37 de minute. Începând de astăzi, Marius Copil va ocupa locul 75 ATP, cel mai bun din carieră.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.