Sport

Foto | Cupa Ziua Armatei la șah desfășurată la Cercul Militar Focșani

Anton Soare
27 oct 2022 1533 vizualizări

După o întrerupere de doi ani din cauza pandemiei, duminică 23 octombrie 2022 a fost reluată tradiţionala competiţie de şah „CUPA ZIUA ARMATEI“ defăşuratăan de an în preajma zilei de 25 octombrie,de cele mai multe ori la Cercul Militar Focşani.

Este o competiţie dedicată memoriei tuturor ostaşilor români căzuţi la datorie de-a lungul întregii noastre istorii în lupta pentru apărarea pământului strămoşesc. În anul 1951, data de 25 octombrie a fost desemnată ca zi special dedicată omagierii şi comemorării în fiecare an a ostaşilor jertfiţi pe câmurile de luptă, fiind prilejuită de eliberarea la 25 octombrie 1944, în cel de-al Doilea Război Mondial a teritoriului României de sub ocupaţia trupelor fasciste invadatoare. În acestă zi  se omagiază şi se comemorează nu numai eroii căzuţi în al Doilea Război Mondial, ci din toate războaiele de apărare începând cu cele ale dacilor, continuând cu cele ale primelor voievodate şi ale tuturor celor care au urmat acestora.

Această zi, denumită Ziua Armatei, nu a fost uşor de ales deoarece bogata noastră istorie ne oferă foarte multe posibilităţi de alegere. Astfel, dintr-o serie de zile posibil a fi alese, ziua de 6 august 1917 oferă, mai ales pentru noi vrîncenii, un prilej la fel de important ca 25 octombrie 1944. La Mărăşeşti în ziua de 6 august 1917 într-un moment de mare cumpănă s-a decis soarta României cu preţul unui imens tribut în vieţi omeneşti.

Dar a fost aleasă ziua de 25 octombrie, printre alte criterii, deoarece s-a constatat o coincidenţă de-a dreptul tulburătoare şi de o semnificaţie aparte pentru români: în luptele din ultimele zile pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, au participat unităţi şi mari unităţi din toate provinciile româneşti - Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat şi bineînţeles Transilvania, fără ca nimeni din conducerea armatei să-şi propună în mod expres acest lucru. Dar probabil că altcineva mai de sus şi-a propus acest lucru pentru a oferi peste ani un motiv de reflecţie şi atitudine pentru urmaşi.

În octombrie 2006, la inițiativa şi sub conducerea lui Anton Soare, cu sprijinul lui Costel Popovici, inspector sportiv în cadrul Direcției Județene pentru Sport a Judeţului Vrancea la acel moment, al împătimitului de șah inginer Neculai Badiu, al arbitrului șef Dan Toma și al instructorului cultural Mircea Grosu, la Cercul Militar Focșani s-a desfășurat prima ediție a competiției de șah denumită „CUPA ZIUA ARMATEI“ care a dat o nouă și foarte frumoasă culoare peisajului șahist vrâncean. Inițiativa a prins rădăcini și de atunci competiția s-a desfășurat în fiecare an, de fiecare dată putându-se constata că a fost o reușită. De atunci, în toate planurile cu activităţile competiţionale anuale ale Direcţiei Judeţene pentru Sport a Judeţului Vrancea şi Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea este prevăzută şi competiţia „CUPA ZIUA ARMATEI“.

La a II-a ediție din 2007 arbitru șef a fost Sandu Gurguiatu, arbitru Georgel Constantin, sprijiniţi de acelaşi inimos instructor cultural Mircea Grosu, iar scânteia a pornit tot de la Anton Soare care s-a ocupat de mobilizarea participanţilor, asigurarea bazei materiale şi a premiilor. Atunci, prin comandorul Aurelian Chirică şi colonelul Constantin Nuţu, și-a intrat în rolfiliala Vrancea a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, care ca și în toți anii următori când competiția s-a desfășurat la Cercul Militar a sprijinit organizatoric și financiar buna desfășurarea competiției.

Începând cu ediția a III-a, din 2008, indiferent unde s-a desfășurat competiția, an de an arbitru șef a fost Mihai Strîmbu, de departe cel mai bun arbitru din istoria șahului vrâncean.

În anii când, din păcate, la Cercul Militar nu s-a putut organiza competiţia, gazde foarte primitoare și amabile au fost Colegiul Național „Unirea“ Focșani, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focșani, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță“ Focșani și Școala Gimnazială „Ion Basgan“ Focșani.

Competiţia de şah din acest an a fost organizată de Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (căpitan comandor în rezervă Dan Buzoi) cu sprijinul Garnizoanei Focşani (colonel Gabriel-Constantin Turculeţ) , Filialei Vrancea a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ (căpitan comandor în rezervă Iulian Bașturea), Clubului Sportiv Municipal Focşani 2007 şi Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea.

Competiţia s-a desfăşurat în sistem elveţian, şapte runde, şah rapid, pe două turnee – seniori şi juniori.

La Turneul A au participat cadre militare active, în rezervă şi în retragere. Pe primele şapte locuri sau clasat în ordine: Mirel Lepădatu, Viorel Balla, Grigore Mălureanu, Ionuţ-Valentin Adane, Emilian-Paul Ioniţă, Laurenţiu-Valentin Zăuşilă şi Toader Gurguiatu. Primii trei au primit câte o cupă şi o medalie.

La Turneul B au participat juniori legitimaţi şi nelegitimaţi, indiferent de vârstă, dar premierea s-a făcut pe trei categorii de vârstă, fără a se ţine cont de clasamentul general pentru a putea fi premiaţi cu medalii şi cupe în mod egal primii trei de la fiecare categorie de vârstă. La categoria juniori de 13 - 18 ani pe primele şapte locuri s-au clasat: Ştefan Dănilă, Sebastian-Ştefan Ciobanu, George-Adelin Matei, Ionel-Dragoş Călin, Andrei-Dănuţ Neagu, Mihai-Adrian Stănescu şi George-Ionel Bitere. Primii trei au primit câte o cupă şi o medalie.

La categoria de vârstă 9 - 12 ani primii şapte au fost Adelin-Ştefan Dăscălescu, Ana-Maria Apostu, Constantin-Bogdan Enache, Filip-Andrei Toia, Rareş-Dimitrie Severin, Mihai-Gabriel Enache şi Iulia-Maria Luca-Filip. Primii trei au primit câte o cupă şi o medalie.

La categoria de vârstă 8 ani şi sub 8 ani pe primele şapte locuri au urcat: David-Constantin Ailincuţei, Mihai Oţelea-Antonesi, David-Constantin Pintilie, Darius-Andrei Pavel, Alexandru-Gabriel Mihai, Ştefan Lemnaru şi Eric-Mihai Motoc.

În afara celor 12 cupe şi 12 medalii oferite pe categoriile enunţate, au mai primit: Alexandru-Gabriel Mihai de la Grădiniţa Nr. 1 Focşani, cupa oferită celui mai tânăr participant, Iulia-Maria Luca-Filip cupa oferită celei mai bune fete (Iulia a fost a doua după Ana-Maria Apostu dar acesteia i s-a oferit premiul mai mare pentru locul al doilea la categoria ei de vârstă ) şi Virgil Trifan cupa oferită pentru cel mai vârstnicparticipant.

Pe ceilalţi participanţi îi vom nominalize în ordinea alfabetică, indiferent de turneu sau vârstă: Dragoş-Sorin Anton, David-Andrei Banu, Iulian Başturea, Raul-Ştefan Berghian, Costică-Alexandru Călin, Emil Călin, Lucian Cojocărescu, Nicolae Dediu, Ionuţ Daniel-Floroiu, Florin Gavrilă, Matei Gavrilă, Sebastian Gavrilă, Cătălin-Nicola Gătin, George-Călin Ioniţă, Andrei Ivan, Gabor Lorincz, Andrei Mălureanu, Adrian-Bogdan Moldoveanu, Andrei-Robert Moldoveanu, Florin-Dănuţ Năstase, Gheorghe Nedelcu, Vasile Negru, Andrei-Tudor Rotaru, Nicu-Mihai Simionescu, Rareş-Petru Stănescu, Radu Tătar, Sergiu Voicu.

Să-i remarcăm pe cei care participă la această competiţie aproape la fiecare ediţie: Viorel Balla, Emilian-Paul Ioniţă, Mirel Lepădatu, Grigore Mălureanu, Laurenţiu-Valentin Zăuşilă şi Toader Gurguiatu. Din păcate, nu au putut participa o parte dintre cei mai buni şahişti, îndeosebi juniori. Spre exemplu,niciunul dintre primii trei clasaţi în 2019, utima ediţie dinainte de pandemie, (Aurelian Grigore, Eduard-Cristian Şimon şi Iustin-Mihnea Baciu), nu a putut participa.

În funcţie de clasarea la finalul competiţiei, toţi participanţii au primit premii din partea organizatorilor. Astfel, Garnizoana Focşani a oferit 12 cupe, 12 medalii şi diplome primilor trei clasaţi de la Turneul A şi primilor trei clasaţi de la cele trei categorii de vârstă ale Turneului B.

Cele două filiale vrâncene surori ale Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ precum şi Asociația Judeţeană de Şah Vranceaau oferit alte trei cupe, trei ceasuri de şah de competiţie, opt seturi de piese şi table de şah, mai multe cărţi de şah, printre care „Ghidul jocului de şah pentru elevi“, „Ghid pentru învăţarea jocului de şah“, „100 teste de şah - combinaţii complexe“, „100 teste de şah - procedee tactice elementare“, „100 teste de şah - atacul asupra regelui“, toate scrise de maestrul FIDE Marius Ceteraş, patru reviste de şah, mai multe cărţi de istorie printre care „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“ de Horia Dumitrescu, „O istorie trăită“ (două volume) de Paul Niculescu Mizil, „Strămoşii“ de Radu Teodoru, „Vremuri în flăcări“ de preot Ion Croitoru şi alte cărţi de istorie locală.Ca o particularitate a acestui concurs, doar cupele medaliile şi cele trei ceasuri au avut o destinaţie dinainte stabilită în funcţie de rezultatele obţinute. Celelalte premii au fost puse la dispoziţia jucătorilor pentru a le alege în ordinea locurilor din clasament. Numărul premiilor a fost mai mare decât numărul participanţilor, astfel încât toţi să aibă posibilitatea să aleagă între mai multe oferte.

Arbitrul şef Mihai Strîmbu și arbitrul Anton Soare, de la CSM Focșani 2007, au pregătit o surpriză oferind participanţilor al doilea rând de diplome personalizate cuo poză de grup şi o poză a respectivului participant la acest eveniment sportiv.

Nu a scăpat atenţiei participanţilor implicarea comandantului Garnizoanei Focşani, domnul colonel Gabriel-Constantin Turculeţ, în buna organizare a concursului şi asigurarea premiilor. Dumnealui a asistat la ultima rundă de joc şi la festivitatea de premiere a vorbit despre importanţa Zilei Armateiși a înmânat premiile.

Participanţii care au jucat la primele ediţii au sesizat şi au comentat faptul că la primele două ediţii s-a jucat la demisol, apoi la celelalte ediţii s-a făcut un pas înainte în sala a doua de la parter, mai luminoasă şi mai aspectuoasă, iar anul acesta, încă un pas înainte, concursul a avut loc în frumoasa sală mare de festivităţi.

De asemenea, să remarcăm şi conducerea Brigăzii de Artilerie care a întrerupt seceta de mai mulţi ani în privinţa numărului ceva mai mic de participanţi, realizând la această ultimă ediţie cea mai bună prezenţă a militarilor.

*

*     *

În perioada premergătoare acestui concurs, s-a mai desfăşurat o competiţie de şah dedicată Zilei Armatei, Turneul C, la care au participat alţi şase copii aflaţi în curs de iniţiere şi care nu au ajuns la stadiul de a se putea prezenta la un concurs ca cel defăşurat la Cercul Militar. Deoarece aceşti şase competitori încă nu au ajuns în stadiul de a duce o partidă până la capăt şi a se confrunta şi a juca pentru rezultat, nu s-a mai întocmit un clasamentşi îi vom prezenta în ordine alfabetică: Elena-Sofia Budeanu, Robert-Ionuţ Lechea, Sofia Nistoroiu, Anais-Andra Olteanu, Yannis-Ioan Vahnovschi şiVanessa Vahnovschi.

Anton SOARE

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.