Sport

FOTO | Micuții șahiști au concurat la „Cupa Greșu”. Cum a fost ediţia din acest an

Anton Soare
27 aug 2023 1010 vizualizări

De foarte mulţi ani Clubul Municipal de Şah „Speranţa“ Focşani în fiecare an a organizat o competiţie de şah spre sfârşitul verii sau în prima decadă a lunii septembrie care se desfăşura, de regulă, la Greşu. În unii ani au fost şi două competiţii pe an Încă de la început competiţia a captat atenţia şahiştilor din Vrancea, din judeţele limitrofe dar şi din judeţe îndepărtate sau din afara ţării, devenind, mai ales pentru seniori, cea mai asaltată şi îndrăgită din Vrancea. Pionul principal – a se citi PRINŢUL – a fost Andrei Arghirescu, merituosul director de turneu din fiecare an.

De remarcat că la prima ediţie tânărul director de turneu încă nu împlinise 20 de ani dar s-a descurcat ca unul cu 20 de ani de activitate. Îmi amintesc că la ajungerea mea la concurs eram convins că director de turneu era doctorul Marius Arghirescu, tatăl lui Andrei, care mai organizase competiţii de şah, dar atunci a preferat să spună „Zboară, puiule, zboară!“ Prima care m-a scos din eroare a fost una dintre cele mai bune şahiste ale Vrancei în adolescenţă, Florentina Arghirescu, mama lui Andrei şi soţia lui Marius. Încă din prima zi a afişat o deosebită încredere în fiul său, iar apoi cu fiecare zi care se încheia mereu cu bine faţa ei înflorea şi trăda tot mai mult satisfacţia maternă a lucrului bine făcut de fiu.

Din motive obiective şi întemeiate, anul acesta tradiţionala competiţie nu s-a mai desfăşurat la Greşu, nu au participat şi seniori iar ca directori de turneu au fost două persoane, Andrei Arghirescu, aflat în preajma unor evenimente personale şi de carieră medicală de mare importanţă, şi Elena-Adelaida Isac. Printre organizatori s-au aflat şi Mihai Strîmbu (arbitru şef) şi Anton Soare (arbitru de sală).

S-au organizat două turnee de şah rapid pentru copii şi juniori mici în sistem de joc open, elveţian, şapte runde, turneu de o zi. Fiind turneu doar de o singură zi, aşa cum altă dată erau aproape toate turneele, şi fiind invitaţi numai şahişti avansaţi şi iniţiaţi, prezenţa a fost vizibil mai slabă.

La competiţia șah ”Cupa Greșu”, au fost organizate două turnee.

Turneul A a fost rezervat şahiştilor de 8 ani avansaţi şi peste 8 ani atât iniţiaţi cât şi avansaţi şi a fost câştigat de Draghiea Eduard-Ştefan. Vă prezentăm pe categorii de vârstă ocupanţii locurilor întâi de la turneul A: Oţelea-Antonesi Mihai la U8, Olariu Darius-Andrei la U9, Robu Patrik-Andrei la U10, Bocu David la U11, Mălureanu Andrei la U12, Morărescu David La U13 şi Neagu Miruna-Elena la fete.

Turneul B a fost rezervat şahiştilor de 8 ani iniţiaţi şi mai mici de 8 ani atât iniţiaţi cât şi avansaţi şi a fost câştigat de Stănescu Rareş-Petru. Pe categorii de vârstă pe primele locuri s-au situat la U6 Bocu Mihail, la U7 Nichitoiu Ianis-Andrei, la U8 Lemnaru Ştefan şi la fete Antofi Maria-Antonia, urmată de Măciucă Sofia.

La următorul concurs, ZIUA LIMBII ROMÂNE, organizatorii speră într-o prezenţă mult mai bună deoarece perioada de desfăşurare va fi de mai multe zile şi vor fi invitaţi şi copii în curs de iniţiere.

Anton SOARE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.