Sport

Foto | Competiția de șah Cultul eroilor ”Regina Maria“ desfășurată la Focșani

Anton Soare
12 oct 2023 905 vizualizări

La începutul şi sfârşitul fiecărei toamne noi, românii, sărbătorim două evenimente de o importanţă majoră pe linia recunoştinţei faţă de eroii noştri căzuţi la datorie în întreaga noastră istorie zbuciumată pentru apărarea independenţei şi suveranităţii patriei. După terminarea Primului Război Mondial, la 12 septembrie 1919, la iniţiativa Mitropolitului primat al Bisericii Ortodoxe Române, cu largul sprijin al Reginei Maria, sub patronajul Ministerului de Război şi al Bisericii Ortodoxe Române a fost înfiinţată Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“. Ulterior aceasta şi-a schimbat denumirea în Societatea „Cultul Eroilor“ apoi în Aşezământul Naţional „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor. Dar acest organism patriotic la 8 iunie 1948 a fost desfiinţat.La iniţiativa mai multor ofiţeri ai armatei Române, la 19 noiembrie 1991 s-a înfiinţat Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Vrancea a fost unul dintre primele judeţe din ţară care au creat filială judeţeană. Cu ocazia celei de-a treia conferinţe naţionale a Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor din 28 august 1997 denumirea a fost schimbată în cea actuală, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“.

Ca un omagiu adus evenimentelor de înfiinţare în 1919 şi reînfiinţare în 1991 a acestui organism de înaltă simţire şi educaţie patriotică, copiii şi juniorii mici care practică şahul la C.S.M. Focşani 2007 au desfăşurat un concurs de şah rapid pe trei turnee sistem round-robin (fiecare cu fiecare), pe categorii de vârstă.

Câştigătorii celor trei turnee au fost Bocu David urmat de Mălureanu Andrei şi Toia Filip-Andrei la U14 ani, Pană Darius-Cristian urmat de Pavel Darius-Andrei şi Olariu Darius-Andrei la U 10 ani şi Sava Daniel urmat de Ailincuţei David-Constantin şi Bocu Mihail la U 7 ani.

Iniţiativa organizării concursului a plecat de la căpitanul comandor în rezervă Iulian Başturea, preşedintele Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, colonelul în retragere Anton Soare, prim vicepreşedinte, maistrul militar în retragere Liviu Iritz, secretar, căpitanul comandor Dobrin Bucur, generos susţinător al oricăror activităţi ale filialei, şi de la omniprezentul Mihai Strîmbu.

Organizatorii concursului nu au ales o anumită zi pentru această activitate şahistică omagială ci o perioadă mai mare între ziele de 12 septembrie (când este omagiată înfiinţarea în 1919 a Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“) şi 19 noiembrie (când este omagiată reînfiinţarea în 1991 a actualei Asociaţii Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“).

La Turneul A rezervat şahiştilor sub 14 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine Bocu David de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Mălureanu Andrei de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Toia Filip Andrei, Mustăţea Eduard-Ştefan ambii de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Crăciunică David-Cristian la egalitate de puncte cu Apostu Eduard, apoi Manolache Eduard toţi trei de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani şi Morărescu David de la Şcoala Gimnazială Goleşti.

La Turneul B rezervat şahiştilor sub 10 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine Pană Darius Cristian de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Pavel Darius-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Olariu Darius-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Robu Patrik-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Ungureanu Darius de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Motoc Eric-Mihai de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Antofi Maria-Antonia şi Nistoroiu Sofia amândouă de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani.

La Turneul C rezervat şahiştilor sub 7 ani pe primele opt locuri s-au clasat in ordine: Sava Daniel de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Ailincuţei David-Constantin de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Bocu Mihail de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Stănescu Rareş-Petru, Apărece Rareş-Ştefan amândoi de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani,, Nichitoiu Ianis-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Rotilă David-Mihai de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 18 Focşani şi Movileanu Petru-Raul de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani.

Pe ceilalţi îi vom nominaliza în ordine alfabetică, indiferent de turneul la care au participat: Apărece Medeea-Maria de la Grădiniţa Nr. 19 Focşani, Beraru Antonia-Ştefania de la Grădiniţa Nr. 4 Focşani, Berehoi Nectarie de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Boicu Mihail de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Constantin Iris de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, Dămăceanu David-Mihai de la Şcoala Gimnazială „Oana Diana Renea“ Focşani, Jalbă Andrei de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani, Măciucă Sofia de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Mocanu Filip-Petru de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Neagu Miruna-Elena de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focşani, Negru Călin-Andrei de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Pavăl Maria de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Pavel Ruxandra-Ioana de la Grădiniţa „Academia Primilor Paşi“ Focşani, Pintilie Vladimir de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 18 Focşani, Rotaru Darius-Veronel de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu“ Odobeşti, Rusu George de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, Simion Mateea de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, Şerban Eva-Teodora de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Focşani.

A fost un concurs de un bun nivel tehnic şi s-a constatat o îmbunătăţire a disciplinei dar încă nu se realizează o linişte deplină necesară la orice activitate şahistă, fie concurs, partidă amicală.Din motive justificate nu au putut participa câţiva dintre şahiştii pasionaţi şi de perspectivă (Oţelea-Antonesi Mihai, Lemnaru Ştefan, Mihai Alexandru-Gabriel etc.) pe care organizatorii îi aşteaptă la următoarele concursuri.

Ocupantul primului loc de la fiecare turneu a primit câte o cupă. Ocupanţii primelor trei locuri de la fiecare turneu au primit medalii. Toţi participanţii au primit diplome realizate de maistrul militar în retragere Liviu Iritz, secretarul Filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ căruia participanţii îi transmit condoleanţe pentru pierderea tatălui socru.

Cupele, medaliile şi diplomele au fost oferite de Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ iar locaţia a fost asigurată de C.S.M. Focşani 2007. Buna desfăşurare a concursului, arbitrajul şi asistenţa tehnică au fost asigurate de directorii de turneu Iulian Başturea şi Elena Adelaida Toma, arbitrul şef Mihai Strîmbu, şi arbitrul de sală Anton Soare.

Pentru a oferi posibilitatea câtor mai mulţi practicanţi ai şahului să participe la acest concurs, durata desfăşurării a fost mult mai mare şi au fost incluşi atât legitimaţi cât şi nelegitimaţi, scopul familiarizării cu atmosfera şi condiţiile de concurs fiind atins pentru un număr foarte mare de şahişti mici aflaţi la început de carieră. Experimentul turneelor fluviu şi-a atins scopul. Au fost iniţiaţi cu bune rezultate foarte mulţi începători, mai ales de vârstă mică, numărul participării acestora la concursuri crescând vizibil în ultimii doi ani.

Dar turneele fluviu, ca cel recent încheiat, la care participă în zilele când poate fiecare consumă mult din timpul instructorilor în dauna timpului rezervat pregătirii teoretice a avansaţilor. De aceea, ele vor trece pe un plan secund şi se vor desfăşura mai rar şi în mai puţine zile numai cu copii în curs de iniţiere sau recent (parţial) iniţiaţi iar avansaţii vor juca separat. Pentru perioada următoare se vor organiza mai multe turnee omologate, de mult mai mică durată, chiar dacă numărul participanţilor nu va mai putea fi cel de la turneele fluviu. Prioritatea cantităţii va ceda locul priorităţii calităţii. Mulţi copii au îndeplinit condiţiile de a fi legitimaţi şi au fost luaţi în evidenţa Federaţiei Române de Şah. În acest fel raportul dintre turneele nelegitimaţilor şi turneele legitimaţilor va fi inversat, în favoarea turneelor legitimaţilor, aşa cum este în majoritatea judeţelor.

Anton SOARE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.