Sport

Europa a pus stăpânire pe fotbal

Ziarul de Vrancea
8 iul 2018 508 vizualizări

Pentru a patra oară consecutiv, o echipă de pe continentul nostru va câștiga Cupa Mondială * ultima țară non-americană care a câștigat trofeul a fost Brazilia, acum 12 ani

Europa se îndreaptă spre o "cvadruplă" istorică la Cupa Mondială, după ce patru reprezentative europene sunt prezente în semifinalele competiției din Rusia. Deja învingătoare la precedentele trei ediții (Italia în 2006, Spania în 2010 și Germania în 2014), Europa va obține al patrulea succes consecutiv prin Franța, Belgia, Anglia sau Croația.  Înainte de această "cvadruplă", Europa s-a mai impus de două ori consecutiv o singură dată, la victoriile Italiei din 1934 și 1938. Adică în urmă cu 80 de ani.

Pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale, nicio reprezentativă dintre Brazilia, Argentina sau Germania nu este prezentă în ultimul "careu". Niciuna dintre cele trei selecționate care au disputat cele mai multe semifinale nu se află în "careul de ași": Brazilia (12 prezențe în semifinale), Germania (8) și Italia (7). Brazilia a fost eliminată în sferturi, Germania în faza grupelor, iar Italia nu s-a calificat. A patra echipă din acest clasament, Franța (6), a ajuns în semifinale și joacă, marți, cu Belgia.

Semifinalele se vor disputa fără niciunul dintre primii patru clasați la ultima ediție a Balonului de Aur. Cristiano Ronaldo (câștigător) a fost eliminat în optimi, la fel ca și Lionel Messi (locul II la Balonul de Aur). Neymar (locul 3) a fost eliminat în sferturi, iar Gianluigi Buffon (locul 4), nici măcar nu a fost prezent la CM. Această absență este rară: din 1962 nu s-a mai întâmplat așa ceva. Italia lui Omar Sivori (I) și Spania lui Luis Suarez (II) au "dispărut" încă din faza grupelor, iar Anglia lui Johnny Haynes (III) și URSS lui Lev Iașin (4) au fost eliminate în sferturi.

Franța - Belgia și Croația - Anglia sunt semifinalele, dar există  varianta unei finale inedite. Cea mai bună performanță a Belgiei este locul patru obținut în 1986, iar Croația a fost a treia în 1998. După 1990 este doar a doua oară când apare această eventualitate. În 2002, finala a avut loc între Brazilia și Germania, dar Turcia și Coreea de Sud s-ar fi putut întâlni în semifinale. În 1998, Franța și Croația nu ajunseseră până atunci în finală, dar s-au întâlnit în semifinale, unde s-a impus Franța.

Citiți în pagina 11 amănunte de la meciurile de sâmbătă disputate la Cupa Mondială și programul ultimelor meciuri

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.