Sport

Ciudățenii și recorduri la Berlin

Ziarul de Vrancea
11 aug 2018 577 vizualizări

Două triouri  de frați au făcut furori la Europenele de atletism, belgienii Borlée și norvegienii Ingebrigtsen * Andreea Panțuroiu a fost la șapte centimetri de bronzul european la triplusalt

Un loc IV obținut de Andreea Panțuroiu la triplusalt, și două locuri VII pe care s-au clasat Alin Firfirică la disc și ștateta feminină de 4X400 m. Cu atâta s-au ales atleții români la Campionatele Europene de la Berlin. Un bilanț puțin mai bun decât cel realizat cu doi ani în urmă la Amsterdam (un loc VI și două locuri VII), dar iată că au trecut opt ani mari și lați de când România nu a mai urcat pe un podium european de atletism indoor. Andrea Panțuroiu, cea mai mare speranță pentru delegația noastră, a concurat timorată, din moment ce a avut doar două încercări măsurate din șase. Cu prima de 14,19 m, a obținut calificarea în “finala finalei” (de opt concurente), cu cea de-a doua de 14, 38 m a depășit-o pe experimentata israeliancă Hanna Minenko și a urcat pe locul IV. Ar mai fi fost necesari șapte centimetri pentru a “fura” bronzul de la spaniola Ana Peleteiro (14, 44 m), dar n-a fost să fie. Medalia de aur i-a revenit sportivei Paraskevi Papahristou, cu 14.60 metri, pe locul al doilea situându-se germana Kristin Gierisch, cu 14.45 metri. Ștafeta feminină de 4X400 m, care s-a calificat cu ultimul timp în finală, a avut două schimburi bune, primul și ultimul, realizate de Andrea Mikos și Bianca Răzor, suficiente pentru a reuși să depășească echipa Slovaciei și să nu încheie plutonul, dar Cristina Bălan și, mai ales, Sanda Belgyan au decepționat.  Finala a însemnat triumful Poloniei, în special al ultimului schimb, Justyna Swiety, care s-a văzut depășită la un moment dat de Floria Guei (eroina victoriei franceze din 2014), dar a revenit și a câștigat, după ce cu o oră înainte învingea și în proba de 400 m plat!

Cel mai interesant fenomen petrecut la această ediție a fost triumful fraților. Cu gemenii belgieni Borlée, Kevin și Jonathan, ne-am obișnuit. A mai apărut în ultimii ani și mezinul Dylan, iar cei trei au câștigat acum doi ani titlul la 4X400 n, împreună cu Julien Watrin. Acum l-au schimbat pe Watrin cu Jonathan Sacoor și au repetat succesul. În plus, față de acum doi ani, clanul Borlée a bifat și podiumul individual, argint pentru Kevin bronz pentru Johathan. Să mai spunem, în treacăt și că sora lor mai mare, Olivia a fost o excelentă sprinteră, ea câștigând cu echipa de 4X100 m titlul olimpic la Beijing. Dar experiența fraților Borlée nu pare mare lucru față de isprăvile fraților Ingebrigtsen din Norvegia, alergători de 1500 și 5000 m. Cel mare, Henrik a fost campion european la 1500 m în 2012. Filip a preluat ștafeta în 2016, iar în acest an a fost rândul mezinului Jakob. Trei frați învingători succesiv în aceeași probă este un lucru neobișnuit, dar Jakob a întrecut așteptările. La o zi după victoria de la 1500 m, mezinul și cel mare iau startul la 5000 m și sunt mai proaspeți ca oricând: Jakob ia al doilea titlu în două zile, iar Henrik își secondează frățiorul pe podium. La un alt nivel, dubla 1500-5000 a fost realizată la Olimpiada din 2004 de către marocanul Hicham El Guerrouj!

În fine, să consemnăm un alt record. Nici un(o) atlet(ă) nu a câștigat până acum de patru ori o probă. Recordul a fost depășit de aruncătoarea de disc croată Sandra Perkovic, care a realizat la Berlin a cincea victorie europeană. Sandra (care mai are și două titluri olimpice și două titluri mondiale) s-a luptat cu trei îndârjite aruncătoare germane și, când se părea că cedează, a lămurit lucrurile în tentativa a cincea, azvârlind 67,32 m cu peste patru metri mai mult decât Nadine Müller!

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.