Sport

Cazul Schmidt ia amploare

Ziarul de Vrancea
19 mar 2019 612 vizualizări

Parchetul din München menționează că 21 de sportivi au folosit dopajul sanguin practicat de medicul german

Cel puțin 21 de sportivi din opt țări, de la cinci discipline sportive sunt implicați în scandalul de dopaj sanguin de la Erfurt (Germania). Potrivit parchetului din München, acești sportivi sunt bănuiți că au recurs la transfuzii sanguine cu ajutorul medicului german Mark Schmidt. “Cinci sporturi sunt afectate, dintre care trei de iarnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului, Kai Gräber, făra preciza numele sportivilor și nici naționalitățile lor Gräber a precizat că sângele pentru transfuziile sangvine ale sportivilor a fost transportat în Germania, Austria, Italia, Suedia, Finlanda, Estonia, Croația, Slovenia, Coreea de Sud și statul american Hawai. În această perioadă, în Hawaii a avut loc concursul de triatlon Ironman, în timp ce Coreea de Sud a găzduit în 2018 Jocurile Olimpice de iarnă. “Unii sportivi nu au aflat că au fost identificați, a explicat Graeber, pentru a motiva de ce nu au fost furnizate numele suspecților și a disciplinelor în care activează.Suntem în fața unui istorii care nu și-a scris ultimul capitol”, a spus Gräber.

Anchetatorii au găsit în cabinetul medicului 40 de pungi cu sânge, care nu au fost încă atribuite în totalitate sportivilor. Faptele de dopaj s-ar fi petrecut între 2011 și până la ediția de luna trecută a Campionatelor Mondiale de schi nordic de la Seefeld, Austria. Luni, a fost arestată o a cincea persoană, bănuită că face parte din rețeaua de la Erfurt. Aceasta este acuzată că ar fi transportat pungile de sânge. Medicul Mark Schmidt primea între 4.000 și 12.000 euro de la fiecare client în timpul unei sezon.

Acest nou scandal de dopaj a început după confesiunea televizată a austriacului Johannes Dürr, specialist în probele de schi fond, la canalul public german ARD. În februarie, o vastă operațiune a poliției a fost declanșată în Austria și Germania, în legătură cu CM de la Seefeld. Cinci sportivi de la schi fond au fost reținuți, iar medicul Schmidt a fost interogat. El a fost implicat și în cazuri anterioare de dopaj, în ciclism. Ulterior, au fost reținuți și doi cicliști, între care austriacul Georg Preidler, de la Groupama-FDJ. Toți sportivii reținuți au fost puși apoi în libertate, dar suspendați.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.