Sport

Bubka a scăpat basma curată

Ziarul de Vrancea
22 aug 2018 530 vizualizări

Nu s-au găsit dovezi care să-l incrimineze pe marele săritor cu prăjina în scandalul atribuirii JO din 2016

 Ucraineanul Serghei Bubka, fostul star al săriturii cu prăjina și actualul vicepreședinte al IAAF, a fost exonerat miercuri de Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU), care a anchetat acuzațiile legate de plățile suspecte care îl vizau în cadrul scandalului de corupție privind atribuirea Jocurilor Olimpice de vară din 2016 de la Rio.

AIU, organism independent însărcinat cu problemele de integritate și de dopaj în atletism, "a decis să nu ia nicio măsură împotriva lui Serghei Bubka", se arată într-un comunicat, explicându-se că, "pe baza elementelor disponibile pentru moment, nu există la prima vedere niciun caz de încălcarea normelor IAAF".

AIU precizează că a efectuat "investigații extinse timp de aproape un an", menționând totodată că "sunt în curs de desfășurare anchete penale", iar cazul ar putea fi redeschis "dacă vor apărea noi probe".În noiembrie 2017, cotidianul Le Monde a dezvăluit că Bubka a efectuat plăți suspecte către unul dintre principalii protagoniști ai scandalului de corupție în jurul atribuirii Jocurilor de la Rio, Valentin Balahnicev, fostul președinte al Federației ruse de atletism și fost trezorier al IAAF. Acesta a fost suspendat între timp pe viață de către IAAF, la fel ca și Papa Massata Diack, un alt personaj central al acestui scandal. Rio a obținut organizarea JO 2016 în urma unui vot al membrilor Comitetului Internațional Olimpic, pe 2 octombrie 2009 la Copenhaga, în detrimentul orașelor Chicago, Madrid și Tokyo. Însă, mai multe instituții media, precum și operațiunea anticorupție "Unfair play" (joc necinstit), derulată în septembrie 2017 în Brazilia, au dezvăluit existența unor plăți oculte către înalte personalități implicate în alegerea orașului brazilian.Justiția franceză, care anchetează acest caz, suspectează de asemenea numeroși protagoniști ai afacerii, între care Papa Massata Diack. Autoritățile din Hexagon au decis punerea sub acuzare, pentru corupție pasivă, a fostului star namibian al sprintului Frankie Fredericks, suspendat deja din postul său în cadrul Consiliului IAAF, în august 2017, de către AIU. Namibianul este bănuit de implicarea în plăți suspecte, în timp ce era responsabil din partea CIO cu buna desfășurare a votului pentru atribuirea Jocurilor din 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.