Sport

Aproape de miracol

Ziarul de Vrancea
7 feb 2020 1036 vizualizări

Echipa României a pierdut la mare luptă meciul cu Rusia, scor 2-3 din barajul pentru faza finală a Fed Cup *surpriza tricoloră s-a numit Jaqueline Cristian, care a depășit o jucătoare aflată mai sus cu 159 de locuri

Deși foarte multă lume dădea echipa României victimă sigură și încă la scor (!) în fața Rusiei, în întâlnirea dintre România și Rusia, baraj pentru faza finală a FedCup, disputată la Cluj, a fost un spectacol de rar dramatism, adjudecat de Rusia la limită. Vineri, Gabriela Ruse (166 WTA) a pierdut clar duelul cu prima rachetă a Rusiei, Ekaterina Aleksandrova (28 WTA), iar Ana Bogdan (90 WTA) a depășit-o pe Veronika Kudermetova (38 WTA), cu 6-3, 6-7, 6-1. Sâmbătă, s-au întrecut în primul meci Bogdan și Aleksandrova. A câștigat rusoaica, scor, 7-5, 3-6, 7-5, în două ore și 25 de minute. Primul set a fost echilibrat până la 5-5, când rusoaica a făcut un break, pe fondul unor greșeli comise de Bogdan, câștigând cu 7-5. Ana Bogdan a fost mult mai decisă în actul secund, pe care l-a dominat, desprinzându-se la 3-3 și impunându-se cu 6-3.Și decisivul a fost echilibrat, s-a mers cap la cap până la 5-5, românca a ratat o șansă două mingi de break, dar Aleksandrova a reușit să își facă serviciul (6-5), iar Ana Bogdan a cedat presiunii, pierzând ultimul game la zero.Aleksandrova a avut zece ași, iar Ana Bogdan patru, rusoaica a făcut patru duble greșeli, iar românca trei. Ana Bogdan a fost mai bună pe mingea a doua (procentaj 59%-50%), la prima a fost egalitate (73%), românca încheind cu mai multe puncte la total, 97-95. Aleksandrova a avut mai multe mingi direct câștigătoare, 10-9, dar a făcut și mai multe erori neforțate, 61-39.

Soarta întâlnirii părea pecetluită, mai ales că se spunea că Gabriela Ruse este ușor răcită, astfel explicându-se și înfrângerea clară de vineri. Însă căpitanul Florin Segărceanu a scos un as din mânecă în care puțini credeau. Jaqueline Cristian (197 WTA), aflată în premieră în Top 200, opusă rusoaicei Veronika Kudermetova, aflată cu 159 de trepte mai sus. Și minunea s-a produs; Jacqueline a câștigat cu scorul de 7-5, 6-3, într-o oră și jumătate. Jaqueline Cristian a început mai slab și a pierdut primele două game-uri din setul inaugural. Meciul a curs rapid, fiecare jucătoare valorificându-și serviciul, până când Cristian a reușit breakul și a egalat, 5-5. Românca, purtată de public, a continuat foarte bine și și-a adjudecat primul set, cu 7-5.

Kudermetova a început și setul secund cu un break. Deși mult mai slab clasată decât rusoaica în ierarhia WTA, Cristian a fost apoi net superioară adversarei sale în acest set, impunându-se cu 6-3. La numai 21 de ani, Cristian a făcut față presiunii și a arătat uneori un tenis entuziasmant.

Astfel s-a ajuns în situația de necrezut pentru conducerea naționalei să gestioneze un meci decisiv la dublu. Și Segărceanu a ales singurele două jucătoare care au mai jucat împreună, Jacqueline Cristian și Gabriela Ruse, deși prima de-abia jucase la simplu, iar Rusia venea cu două jucătoare odihnite: Anna Blinkova și Anna Kalinskaia. “Raluca Olaru a avut niște probleme la spate în timpul săptămânii, erau la un moment dat rezolvate și la încălzire a simțit acest lucru. A spus că nu este sută la sută aptă. A trebuit să iau o decizie foarte rapid și formula pe care am crezut-o în acel moment Jaqueline cu Gabi Ruse, care joacă de mult timp împreună. E o problemă să schimbi și să faci tot felul de cupluri. M-am bazat pe încrederea pe care a avut-o Jaqueline după meciul de simplu. Ana Bogdan nu a fost în calcule, aveam două formule de dublu. Ea nu este specialistă la dublu”, a spus Segărceanu. Din păcate, însă, cu toate că fetele noastre au câștigat primele două jocuri, echipa Rusiei s-a impus cu 6-3, 6-2 și la scorul general cu 3-2. Concluzia a tras-o Ana Bogdan, liderul noii echipe: „Am luptat cu sufletul, am fost uniți și ne-am dăruit întru totul acestor zile. Nu s-a sfârșit, ci cred ca este doar începutul”, a notat Ana Bogdan pe Facebook.

Celelalte rezultate din play-off: SUA – Letonia 3-2;Spania – Japonia 3-1;Elveția- Canada 3-1; Olanda – Belarus 2-3; Brazilia – Germania 0-4; Slovacia – Marea Britanie 3-1; Belgia – Kazahstan 3-1. Meciul cel mai dramatic a fost SUA – Letonia. Americancele au venit cu ce au mai bun, Sofia Kenin și Serena Williams și păreau că vor defila după prima zi:Sofia Kenin – Anastasija Sevastova 6-2, 6-2; Serena Williams – Jelena Ostapenko 7-6, 7-6. Dar ziua a dous a adus surprize: Ostapenko a dispus de recenta câștigătoare de la Melbourne cu 6-3, 2-6, 6-3, iar Sevastova a învins-o pe Serena cu 7-6, 3-6, 7-6. La dublu, Sofia Kenin și Bethanie Mattek-Sands au învins cele două letone cu 6-4, 6-0.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.