Sport

Uitaţi de Pireu!

Ziarul de Vrancea
18 nov 2013 480 vizualizări
Fotbaliştii tricolori trebuie astăzi să ştie două lucruri: să nu primească gol şi să înscrie de două ori în poarta elenilor * partida Romania - Grecia, manşa retur a barajului pentru calificarea la Cupa Mondială din 2014, are loc astăzi, de la ora 21:00, pe Arena Naţională şi va fi transmisă în direct pe Antena 1

Meciul de vineri disputat în cel mai mare port al Eladei trebuie uitat. Nu mai are sens, nici pentru jucători, nici pentru oficiali, nici pentru suporteri, nici pentru publicul larg, nici pentru jurnalişti, să disece firul în patru, să arate, în fine savantlacuri cum ar fi trebuit jucat pentru a caştiga cu 5-0 în Grecia şi altele de genul acesta. Cand ai funia la doi centimetri de gat, nu te gandeşti ce-ar fi trebuit să faci să eviţi situaţia, ci cum să te eliberezi. Rămane un rezultat simplu şi o necesitate: 1-3 la Pireu, 2-0 scor minim de realizat. Restul, reprezintă istorie.
Romania nu a mai fost la o Cupă Mondială din 1998, exact de un deceniu şi jumătate şi, pentru a împlini un asemenea deziderat, trebuie să uităm de Mutu, de Sînmărtean, de Hagi şi a sa generaţie de aur. Avem un lot anunţat la UEFA, iar selecţionerul Victor Piţurcă este singurul în măsură să dreagă ce a greşit la Pireu şi să aleagă din ce are la dispoziţie.
De altfel, selecţionerul ştie sigur ce trebuie făcut şi unde a greşit. Drept pentru care, se pare că a decis să înceapă meciul cu Chiricheş şi Cociş la închidere, pentru a repara prostiile lui Bourceanu şi Lazăr, care au fost suspendaţi. Îl va introduce pe Maxim pe postul său preferat, în spatele varfului, iar în poartă îl va avea din nou pe Tătăruşanu. Pe părţile laterale, acolo unde tricolorii au suferit cel mai mult, se aduc întăriri. Cum Torje şi Tănase au fost ineficienţi pe faza defensivă, se va miza pe "maratonistul" Nicoliţă şi pe harnicul Bogdan Stancu.
Fotbaliştii romani au două atuuri în partida de astăzi. Primul, destul de relativ, sprijinul publicului de pe "Arena Naţionala", asta doar dacă se va striga "Ro-Ma-Ni-a, Ro-Ma-Ni-a" şi nu "De-mi-si-a" sau "Mu-tu, Mu-tu". Al doilea este încrederea prea mare în ei pe care o arată grecii, după victoria de pe "Karaiskakis". Toată presa elenă, toţi oficialii, nu vorbesc decat de bagajele pentru Rio. Şi asta ne poate fi de ajutor. Absenţa lui Katsouranis, creierul naţionalei conduse de Fernando Santos, este iarăşi un avantaj pentru noi, care sperăm să conteze mai mult decat cea a tripletei Bourceanu - Pintilii - Lazăr. Înlocuitorul său este, însă, vicleanul Karagounis, care, în ciuda varstei înaintate, trebuie foarte bine păzit. Sigur nu va juca tot meciul, însă atat cat joacă, poate construi o fază care să ne ucidă speranţele. La ora actuală, cu toată obiectivitatea, este clar că Romania are şanse mai mari de calificare, decat naţionala Franţei, după acel 0-2 de la Kiev!
Piţurcă: "Trebuie să desfacem jocul"
Cum selecţionerul este cel care taie, spanzură, dar şi decide, să vedem cum gandeşte Piţurcă meciul de astăzi: "Trebuie să jucăm perfect faza ofensivă, să avem o circulaţie foarte bună în teren. Cu siguranţă grecii se vor retrage în jumătatea lor de teren. Nu va fi uşor, va fi dificil, eu sunt foarte puternici pe faza defensivă, dar şi noi avem jucători care pot desface jocul. Şi în Grecia am încercat să jucăm ofensiv. Nu vom neglija faza defensivă, să nu credeţi asta. într-un joc de asemenea importanţă nu trebuie să primeşti goluri şi să marchezi. şi la meciul tur am jucat cu un singur închizător, Cociş era mai avansat în funcţie de cum cerea jocul", a spus Piţurcă, care a precizat că nu s-a decis asupra portarului, deşi Tătăruşanu este perfect apt de joc. "Grecia e o echipă care joacă mai închis, care se bazează pe jocul defensiv, iar dacă reuşesc să şi marcheze, ai probleme mari. Eu sper ca noi să avem atuuri care să ne permită să înscriem goluri. Grecii nu ne-au surprins cu nimic În afara faptului că ne-au marcat cele două goluri normale. Unul a fost cadou. Au mai avut două situaţii de a marca", a mai adăugat  Piţurcă.
Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu - Măţel, Gardoş, Goian, Raţ - Chiricheş, Cociş - Nicoliţă, Maxim, Stancu - Marica.
Grecia: Karnezis - Torosidis, Papasthatopoulos, Siovas, Cholebas - Maniatis, Karagounis, Tziolis - Salpingidis, Mitroglou, Samaras.
Arbitru: Milorad Mazic (Serbia).
Celelalte partide de astăzi în zona europeană: Croaţia - Islanda (ora 21:15, în tur, 0-0); Suedia - Portugalia (21:45, 0-1); Franţa - Ucraina (22:00, 0-2). Zona africană: Egipt - Ghana (18:00, 1-6); Algeria - Burkina Faso (20:15, 2-3).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.