Sport

Piţurcă a dat şase-şase! Jucăm cu Grecia la baraj!

Ziarul de Vrancea
21 oct 2013 594 vizualizări
Exact cu doi ani după ultima întalnire directă, pe 15 noiembrie 2013, echipa Romaniei se va confrunta la Atena, cu selecţionata Greciei, în prima manşă a barajului pentru calificarea la Cupa Mondială Brazilia 2014

Aşa au decis sorţii la operaţiunea desfăşurată ieri, la Zürich. Manşa retur se va disputa pe 19 octombrie la Bucureşti. Celelalte partide de baraj sunt: Portugalia - Suedia, Ucraina - Franţa şi Islanda - Croaţia

De la Otto cel Mare la Fernando Santos, o echipă pragmatică

Ani de zile Grecia a fost una dintre cenuşăresele fotbalului european, laolaltă cu Turcia. Prima dată cand fotbaliştii eleni şi-au arătat colţii a fost în preliminariile Campionatului Mondial din 1970, cand s-a luptat cu Romania pentru calificare, într-un meci cu multă încărcătură disputat la Bucureşti. Ambele echipe erau outsidere, marile favorite ale grupei fiind Portugalia şi Elveţia. Partida aceea s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, după ce grecii au egalat printr-o gafă imensă a portarului Rică Răducanu şi au fost la un pas de a înscrie golul victorios, care i-ar fi dus pe fotbaliştii lui Dan Georgiadis pe platourile mexicane. Prima calificare a grecilor la un turneu final s-a înregistrat la Campionatul European din 1980, sub conducerea lui Alketas Panagoulias, cand a eliminat în grupă URSS şi Ungaria. Cu două înfrangeri (0-1 cu Olanda şi 1-3 cu Cehoslovacia) şi un 0-0 cu Germania (într-un meic fără miză), Grecia s-a clasat pe ultimul loc în grupă. La Cupa Mondială, elenii au debutat la un turneu final în 1994 (tot cu Panagoulias la timonă), dar a suferit trei înfrangeri (0-4 cu Argentina, 0-4 cu Bulgaria, 0-2 cu Nigeria). După acest episod, Grecia a intrat din nou într-un con de umbră, pană în 2004, cand a dat lovitura în Portugalia, la Campionatul European. Antrenorul german Otto Rehhagel a făcut o echipă pragmatică, cinică în multe momente, care s-a calificat din grupă trimiţand Spania la baraj. Iar la turneul final, după un meci senzaţional de deschidere, 2-1 cu ţara gazdă, Portugalia, a remizat cu Spania (1-1) şi a pierdut cu 1-2 în faţa Rusiei. Din sferturi, Grecia lui Karagounis şi Katsouranis (singurii care mai rezistă şi acum în naţionala elenă), condusă în teren de căpitanul Zagorakis, a reprezentat o minune: 1-0 cu Franţa, 1-0 cu Cehia (după prelungiri) şi din nou cu Portugalia, 1-0 în finală, gol marcat de Aggelos Charisteas. Elenii au mai obţinut trei calificări, la Euro 2008 (trei înfrangeri), la Cupa Mondială din 2010 (idem!) şi la Euro 2012, acolo unde au reuşit să elimine Rusia, cedand în sferturi în faţa unei forţe, Germania.

După plecarea lui "Otto cel Mare" în 2010, Federaţia Elenă l-a adus pe portughezul Fernando Costa ca antrenor, dar stilul de joc nu s-a schimbat. Semnificativ este traseul în preliminarii, în care Grecia a obţinut opt victorii, dintre care cinci (!) cu 1-0, două cu 2-0 şi una cu 2-1, deşi adversarii au fost modeşti, cu excepţia Bosniei (Slovacia, Letonia, Lituania, Liechtenstein). Golgeterul Greciei în preliminarii a fost Dimitris Salpingidis, cu trei goluri, ceea ce explică penuria ofensivă a elenilor. În schimb, apărarea este redutabilă, primind doar patru goluri în zece partide, dintre care trei din partea Bosniei, una dintre cele mai productive echipe din zona europeană.

Rar ne-au bătut

Prima întalnire romano-elenă s-a disputat în 1930, la Bucureşti, în cadrul unei Cupe Balcanice. S-a încheiat cu scorul de 8-1 pentru tricolori, un record de scor care a rezistat 43 de ani (pană la un Romania - Finlanda 8-1), dar şi cu un record care rezistă şi astăzi: atacantul Rudi Wetzer a înscris cinci goluri într-o partidă. De atunci şi pană acum s-au disputat 30 de meciuri între Romania şi Grecia palmaresul general fiind 17 victorii romaneşti, opt remize şi doar cinci înfrangeri, prima înregistrandu-se în 1979, la Salonic, scor 2-1.
Ultimul meci între Romania şi Grecia s-a disputat la Altach (Austria) la 15 noiembrie 2011, exact cu doi ani înaintea primul meci de baraj din 2013. Tricolorii au caştigat cu 3-1 (1-1), golurile fiind marcate de Torje ('17), Tănase ('61) şi Chipciu ('81), respectiv, Karagounis ('34). Au jucat echipele:
Romania: Bălgrădean - Papp, Găman ('63 - Chiricheş), Goian, Radu - Neagu ('86 - N.Grigore), Pintilii ('46 - Lazăr) - Torje, Stancu ('78 - Cociş), Tănase ('67 - Chipciu) - Mazilu ('46 - M.Niculae).
Grecia: Kapino - Maniatis, Papasthatopoulos ('46 - A.Papadopoulos), Malezas, Giannoulis - Makos ('46 - Fotakis), Karagounis, Tziolis ('77 - Salpingidis) - Kone ('65 - Theodoridis), Lyberopoulos ('46 - Mitroglou), Charisteas ('46 - Samaras).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.