Sport

Pandurii au dat de greu

Ziarul de Vrancea
29 aug 2013 438 vizualizări
Echipa din Targu Jiu va evolua în grupa E a Ligii Europa, alături de formaţiile Fiorentina, Dnipro Dnipropetrovsk şi Paços Ferreira (Portugalia)

Tragerea la sorţi a grupelor Ligii Europa, desfăşurată ieri la Monaco a fost amanată cateva ore din motive diverse. În primul rand a intervenit problema completările locurilor rămase disponibile prin excluderea formaţiilor Metalist Harkov, Fenerbahçe şi Beşiktaş Istanbul, hotărarea în ultimul caz apărand chiar în această ediţie. Dacă în cazurile Metalist şi Beşiktaş lucrurile au fost simple, ultimele echipe eliminate de acestea (PAOK Salonic, respectiv, Tromsø din Norvegia), în cazul Fenerbahçe a fost nevoie de o tragere la sorţi între echipele eliminate în play-off-ul Ligii Europa, întrucat formaţia turcă provine din play-off-ul Ligii Campionilor. Chiar dacă erau speranţe pentru Astra şi Petrolul, "lucky-loser" a fost desemnată formaţia cipriotă Apoel Nikosia. În sfarşit, trebuia să se aştepte deznodămantul partidei AZ Alkmaar - Atromitos (Grecia), în tur, 3-1 pentru olandezi. Meciul retur s-a întrerupt în min. 59, la scorul de 1-0 pentru oaspeţi din cauza unui incendiu la stadion, care a afectat instalaţia de nocturnă şi s-a reluat în cursul dimineţii. Scorul a fost 2-0 pentru Atromitos. Odată completate urnele valorice, s-a trecut la tragerea la sorţi, singura formaţie romanească care s-a calificat, Pandurii Targu Jiu, a fost repartizată în ultima urnă valorică. Echipa romană va evolua în grupa E, alături de formaţia italiană Fiorentina, echipa ucraineană Dnipropetrovsk şi un nou adversar din Portugalia, Paços Ferreira, revelaţia ultimei ediţii de campionat. Meciurile din faza grupelor se dispută în perioada 19 septembrie-12 decembrie.

Cele trei adversare

AC Fiorentina, fosta echipă a lui Adrian Mutu, are o istorie tumultuoasă. Finalistă în Cupa Campionilor Europeni în 1957 (ediţia a II-a) şi caştigătoare în Cupa Cupelor în 1961, "la squadra viola" a alternat perioadele de glorie cu cele mai negre, culminand cu falimentul de la începutul deceniului trecut, la sfarşitul epocii Mario Cecchi-Gori. Echipa a luat-o de la zero, din eşaloanele inferioare, şi sub patronatul fraţilor Andrea şi Diego Della Valle a revenit în elita fotbalului italian. Cu toate că este una dintre cele mai iubite grupări din Peninsulă, Fiorentina a caştigat doar de două ori "lo scudetto", în 1956 şi 1969, dar mai are în palmaresul intern şase Cupe. Pe parcursul istoriei Cupelor Europene, Fiorentina a întalnit de mai multe ori formaţii din Romania, primele două duble, cu Universitatea Craiova fiind pierdute: 0-1, 0-0 (1973) şi 1-3, 1-0 (1982). Însă echipa toscană a eliminat Gloria Bistriţa din Cupa Cupelor (1997) şi a terminat în avantaj dubla cu Steaua din grupele Ligii Campionilor, în urmă cu cinci ani (0-0 la Firenze şi 1-0 la Bucureşti). În prezent, pe banca tehnică stă fostul atacant internaţional Vincenzo Montella (poreclit, pe vremuri, "L'Aeropianino") şi are cateva nume grele în lot: în primul rand, arhicunoscutul atacant Mario Gomez ("SuperMario"), adus chiar în această vară de la Bayern München, mijlocaşul spaniol Joaquin Santos (cunoscut de stelişti din confruntările cu Betis Sevilla), fostul milanist Massimo Ambrosini, un alt internaţional italian cunoscut, Alberto Aquilani, peruanul David Pizarro (ex-Roma, Inter, Manchester City), varful Giuseppe Rossi şi ucraineanul Iakovenko. În campionatul trecut a ocupat locul IV, la două puncte de podium, iar în play-off-ul Ligii Europa a eliminat formaţia elveţiană Grasshopper Zürich (2-1 în Elveţia, 0-1 pe teren propriu).
Dnipro Dnipropetrovsk, cunoscută şi sub numele rusesc Dniepr (fluviul Nipru) a terminat campionatul ucrainean pe locul IV, intrand în 16-imile Ligii Europa, în care a fost eliminată de FC Basel. După şapte etape din actualul campionat ocupă poziţia a treia, la trei puncte de liderul Metalist, iar în ultima etapă a învins cu 3-1 echipa antrenată de Mircea Lucescu, Şahtar Doneţk. De trei ani, la carmă se află redutabilul tehnician spaniol, Juande Ramos, care a cucerit în 2006 cu FC Sevilla, Cupa UEFA şi Supercupa Europei şi care a mai activat la Real Madrid şi Tottenham. Din lotul "niprenilor" se remarcă portarul ceh Lastuvka, internaţionalul ucrainean Konoplianka, croaţii Strinic şi Kalinic, portughezul Bruno Gama, brazilienii Douglas, Giuliano şi Matheus. De asemenea, la Dnipro evoluează din această vară şi un fost "pandur", fundaşul dreapta Alexandru Vlad. În istorie, două titluri unionale în 1983 şi 1988 şi o cupă sovietică în 1989. A ajuns de două ori în sferturile CCE în 1985 (învinsă la lovituri de departajare de Bordeaux) şi 1990.
FC Paços de Ferreira este echipa localităţii omonime din districtul Porto. Clasată pe locul III în campionatul trecut, după granzii FC Porto şi Benfica, a avut un început slab de campionat, cu două înfrangeri.  Echipa portugheză a ajuns în Liga Europa după ce a fost eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor, scoruri 1-4 acasă şi 2-4 de Zenit Sankt Petersburg. Antrenor este Francisco da Costa, cunoscut ca jucător sub numele Costinha. Cine a văzut meciul pierdut de tricolori la Euro 2000 cu 0-1 în faţa Portugaliei şi îşi amintesc autorul golului lusitan, îşi dă seama despre ce Costinha e vorba. Lotul nu are prea mari vedete, dar regăsim acolo şi trei foşti jucători de la CFR Cluj (Tony, José Manuel, Leão) şi unul de la Astra (Rui Miguel.
Componenţa celorlalte 11 grupe
Grupa A: Valencia, Swansea City, Kuban Krasnodar, St.Gallen (Elveţia)
Grupa B: PSV Eindhoven, Dinamo Zagreb, Cernomoreţ Odessa, Ludogoreţ Razgrad(Bulgaria)
Grupa C: Standard Liège, FC Salzburg,  Elfsborg Borås (Suedia), Esbjærg (Danemarca).
Grupa D: Rubin Kazan, Wigan Atlhetic, NK Maribor, Zulte Waregem (Belgia)
Grupa F: Girondins Bordeaux, Apoel Nikosia, Eintracht Frankfurt, Maccabi Tel-Aviv.
Grupa G: Dinamo Kiev, RC Genk, Rapid Viena, FC Thun (Elveţia)
Grupa H: FC Sevilla, SC Freiburg, Estoril Praia (Portugalia), Slovac Liberec (Cehia)
Grupa I: Olympique Lyon, Betis Sevilla, Vitoria Guimaraes, NK Rijeka (Croaţia)
Grupa J: Lazio, Trabzonspor, Legia Varşovia, Apollon Limassol.
Grupa K: Tottenham Hotspur, Anji Mahacikala, Şerif Tiraspol, Tromsø.
Grupa L: AZ Alkmaar (Olanda), PAOK Salonic (Grecia), Maccabi Haifa (Israel), Şahtior Karagandî (Kazahstan)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.