Sport

Maratonişti din Japonia şi Camerun, în competiţie pentru eroii din Vrancea

Ziarul de Vrancea
8 aug 2013 1183 vizualizări
Competiţia “Pe aici nu se trece!”, dedicată eroilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial, s-a desfăşurat pe un traseu care a urmărit cele trei mari mausolee ale Vrancei: Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja u caştigătorii au fost atat romani, cat şi sportivi din Japonia şi Camerun

FOTO:

Toţi concurenţii şi-au ales un erou înmormantat în fiecare dintre mausolee şi a parcurs întreaga distanţă cu gandul şi cu sufletul la acesta



u c

Vrancea a fost marţi, 6 august, gazda maratonului “Pe aici nu se trece!”, la care au participat sportivi din Romania şi din străinătate. Între localităţile istorice Mărăşeşti, Străoane, Mărăşti şi Soveja au avut loc un maraton, un semimaraton şi un supermaraton, în memoria eroilor neamului care şi-au dat viaţa pentru patrie în vara anului 1917. Traseul pe care l-au urmat maratoniştii a urmărit cele trei mari mausolee importante al Vrancei – Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja. Cei 25 de participanţi de la toate cele trei probe au pornit în acelaşi timp, din două puncte diferite – Mausoleul Mărăşeşti şi Mausoleul Soveja, iar la final s-au întalnit în faţa Mausoleului Mărăşti. În cadrul Supermaratonului de 46 de km, cu start din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, caştigători au ieşit Ilie Victor (Brăila), Florin Simion (Chiajna) şi Iulian Rotariu (Botoşani) – la masculin, şi japoneza Hiroko Ogawa – la feminin. La Maratonul de 42 de km, început din faţa Mausoleului de la Soveja, primele locuri au fost adjudecate de George Cojocaru (Braşov), Alexandru Moldoveanu (Brăila) şi de adjudeanul Ilie Roşu. Semimaratonul pornit din faţa monumentului Ecaterinei Teodoroiu de la Străoane, cu o lungime de 21 de km, i-a clasat pe primele locuri pe Tene Kamela (Camerun), pe focşănenii Mircea Comănescu şi Matei Bratu, pe Ana Baran (Republica Moldova) şi pe Corina Antimir (Focşani).

Japoneza Hiroko Ogawa, la a doua participare

Înainte de startul fiecărui maraton, a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria eroilor romani. Pentru supermaraton şi maraton startul a fost dat la ora 6.00 dimineaţa, iar semimaratonul a început la ora 8.30. Spre deosebire de anul trecut, numărul participanţilor a fost ceva mai redus, pentru că întrecerea a avut loc într-o zi lucrătoare. În măsurarea impactului pe care îl are iniţiativa lor, organizatorii invocă numărul mare de susţinători. Ineditul este cu atat mai mare cu cat, an de an, se înscriu să participe oameni cu varste destul de înaintate, după cum declară Iulian Başturea, fost comandor de aviaţie şi organizator al maratonului “Pe aici nu se trece!”, în calitate de preşedinte local al Asociaţiei Romane pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii. Dintre organizatori a făcut parte şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Vrancea. Anul acesta, cel mai în varstă maratonist a fost un concurent din Bucureşti, de 73 de ani. Cat priveşte concurenţii din Camerun şi din Republica Moldova, aceştia sunt membri ai RoClub Maraton şi au participat la toate ediţiile maratonului. Doar japoneza Hiroko Ogawa s-a aflat la cea de-a doua participare. “Ea a purtat în inimă simbolul Măriucăi Zaharia, pentru care a alergat de la Mărăşeşti la Mărăşti”, spune Iulian Başturea. De altfel, toţi concurenţii şi-au ales un erou înmormantat în fiecare dintre mausolee şi a parcurs întreaga distanţă cu gandul şi cu sufletul la acesta. Caştigătorii au fost premiaţi de plutonierul adjutant Matei Şerban, veteran de război şi simbol pentru comuna Mărăşti. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a acordat tuturor participanţilor diplome şi medalii personalizate.

“Din dragoste pentru Romania şi istoria ei”

Competiţia a fost gandită ca o modalitate simbolică de rememorare a jertfei eroilor romani căzuţi în Primul Război Mondial. În motivaţia concursului, Ilie Roşu, unul dintre participanţi, notează pe site-ul personal www.ilierosu.ro că demersul este o jertfă “pentru Măriuca Zaharia, pentru Ecaterina Teodoroiu şi pentru zecile de mii de ostaşi ai Armatei Romane.” Concursul “Pe aici nu se trece!” este primul maraton organizat în Moldova şi a ajuns, în acest an, la ediţia a treia. Este, de fapt, o continuare a ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din Romania între anii 2011 – 2013. Organizatorii maratonului “Pe aici nu se trece!” au în plan cateva evenimente speciale pentru anul viitor, cand se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. (Alina-Elena VASILIU)

Clasamentul Supermaratonului ,,PE AICI NU SE TRECE”
Semimaraton 21 km :
1.Comănescu Mircea
2.Bratu Matei
3. Buricea Marius
Maraton 42km:
1.Cojocaru George
2.Moldoveanu Alexandru
3.Ilie Roşu
Supermaratonul 46km:
1.Tene Kamela
2 -4. Simion Florin
         Ilie Victor
         Rotariu Iulian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.