Sport

Finala fără favoriţi

Ziarul de Vrancea
31 mai 2013 711 vizualizări
Astăzi, de la ora 20:45, pe Arena Naţională, are loc finala Cupei Romaniei la fotbal, între CFR Cluj şi Petrolul, ultimul act al sezonului fotbalistic intern * partida poate fi urmărită pe ProTV

Sezonul fotbalistic intern se încheie astăzi cu finala Cupei Romaniei între două echipe cu parcursuri diferite, atat din punct de vedere al tradiţiei, cat şi a situaţiei de moment. Petrolul este o echipă foarte veche în fotbalul romanesc de performanţă, ea a activat în Capitală sub denumirile de Romcomit, Juventus (în perioada antebelică), Distribuţia, Partizanul, Flacăra, înainte de a fi mutată la Ploieşti. Sub conducerea antrenorului Ilie Oană, care dă numele modernei arene ploieştene,  Petrolul a avut momentele sale de glorie în anii '50-'60, cu trei titluri naţionale şi o Cupă a Romaniei cucerită în 1962, într-o finală cu Siderurgistul Galaţi, proaspăt intrată în Divizia A. După această performanţă, fotbalul ploieştean a intrat în declin, revenind spectaculos în acest sezon, cand a cucerit medaliile de bronz ale campionatului. Se poate spune că echipa antrenată de Cosmin Contra este mai "în vană" decat adversara ei, care, după ce a avut un parcurs meritoriu în Liga Campionilor, s-a stins în retur, clasandu-se în final pe un neonorant loc IX. Petrolul a mai caştigat odată Cupa Romaniei, în 1995, într-o finală decisă la lovituri de departajare în faţa Rapidului.
CFR Cluj, deşi are o vechime comparabilă cu cea a străvechiului Juventus, a explodat în ultimul deceniu pe prima scenă, fiind deja poreclită "campioana din doi în doi ani", de cand este finanţată de Arpad Paszkany. În ultimii ani a cucerit de trei ori Cupa Romaniei, în 2008 (2-1 în finală cu Unirea Urziceni), 2009 (3-0 cu FC Timişoara) şi 2010 (0-0, la Iaşi cu FC Vaslui). După ce şi-a vandut vedetele care au făcut furori în toamnă (Sougou şi Bastos), echipa clujeană a intrat în declin, dar pregăteşte un nou sezon de forţă, avand achiziţii mari în plan. De asemenea, problemele din tabăra petrolistă, după "corida" cu Mediaşul, şi evoluţiile crescendo în ultimele trei etape, atenuează din poziţia de favorită a trupei ploieştene. În campionat, cele două echipe au înregistrat două remize: 2-2 la Cluj şi 1-1 la Ploieşti.
Finala de astăzi este importantă şi în privinţa tabloului european al Romaniei pentru sezonul viitor. Petrolul este calificată, oricum, în Liga Europa, dar dacă învinge în finală, poate scăpa de un tur preliminar. Dacă, însă, se impun clujenii, ei vor intra direct în turul III preliminar, iar Astra Giurgiu va rata prezenţa în sezonul european. Fără niciun parti-pris, se poate afirma că, în această perspectivă, pentru Romania este avantajos ca formaţia din Gruia să caştige, ea avand o experienţă mult mai mare în Europa decat Astra şi, în plus, ar putea fi cap de serie în fazele preliminarii ale competiţiei.
La CFR nu există probleme în lot, Cadú, accidentat în derbiul clujean din ultima etapă, fiind declarat apt de joc. În schimb, Petrolul nu va beneficia de portarul Bornescu şi fundaşul Geraldo, suspendaţi, dar nici de dispecerul Marinescu şi francezul Sauvadet, accidentaţi.

Drumul spre finală
CFR: 2-0 cu ACS Berceni (L3), 2-0 cu FC Botoşani (L2), 2-1 cu Dinamo (prelungiri), 0-0, 2-0 cu Astra Giurgiu.
Petrolul: 2-0 cu Damila Măciuca (L2), 2-0 cu FC Braşov, 2-1 cu Concordia Chiajna, 3-0, 1-2 cu Oţelul Galaţi.
Formaţiile probabile
CFR: Felgueiras - Pinto, Cadú, Piccolo, Camora - Saré, Vass - Hora, Rui Pedro, Deac - Maah. Antrenor: Eugen Trică.
Petrolul: Hamutovski - Alcénat, Neag, Yamissi, Guilherme - Mojica, Hoban - Boudjemaa, Hamza, Grozav - Bokila. Antrenor: Cosmin Contra
Arbitru: Istvan Kovacs.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.