Sport

Se caută bani din piatră seacă pentru sport

Ziarul de Vrancea
28 mar 2013 394 vizualizări
Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat că piaţa pariurilor online din Romania rulează anual între trei şi patru miliarde de euro şi a propus impozitarea acestora cu 10 la sută, precizand că suma care ar reveni sportului din astfel de taxe ar fi de 100-120 de milioane de euro.

O altă sursă de finanţare pentru sport este, în opinia lui Morariu, taxa percepută din sumele încasate din vanzarea biletelor la meciurile de fotbal. "Sportul şi fotbalul sunt în pericol, pentru că legea sponsorizării sportului din partea Loteriei se încheie în acest an. Dacă nu suntem atenţi, riscăm să rămanem pe dinafară. O altă problemă ar fi pariurile online. Am aflat dintr-un raport că romanii rulează anual între trei şi patru miliarde de euro, bani pentru care nu plătesc niciun fel de impozite. Dacă s-ar reglementa acest segment şi s-ar impozita cu zece la sută, la sport tot s-ar întoarce măcar 100-120 de milioane de euro", a spus Morariu, la conferinţa "Sportul Romanesc - Moment zero", care a avut loc la sediul MTS
Octavian Morariu propune ca firmele care au venituri de peste 100 de milioane de euro pe an să fie încurajate să-şi înfiinţeze propriile cluburi profesioniste, prin reducerea fiscalităţii. "Finanţarea sportului este nervul războiului. Trebuie să avem bugete mai mari prin creşterea susţinerii private. Trebuie să dăm posibilitatea companiilor să aibă cluburi sportive proprii, iar prin asta să li se deducă sume din impozitul pe profit. În Japonia, la rugby, care acum ne bate măr, echipele se numesc Toshiba, Panasonic şi aşa mai departe. Cate companii din Romania fac 100 de milioane pe an? Daţi-le posibilitatea să dea doi la sută pe an pentru cluburi sau federaţii", a completat Morariu. Preşedintele COSR a afirmat că Uniunea Europeană este dispusă să dea bani pentru proiecte privind centrele de copii şi juniori, însă nu şi pentru construirea de stadioane care să fie folosite de cluburile profesioniste de fotbal. "De trei ani de zile lupt cu cei de la Comisia Europeană, să punem sportul în bugetul Uniunii Europene. Percepţia comisarului european este că sportul este spectacol şi trebuie să aibă viaţa lui separată. Sportul nu are o lege europeană, iar Comisia Europeană are foarte multă prudenţă să înscrie infrastructura sportivă ca infrastructură eligibilă pentru fondurile de dezvoltare regională mai ales din cauza fotbalului, pentru că nu vor să finanţeze stadioane de fotbal, unde cluburile de fotbal fac bani. Suntem pe punctul de a obţine finanţări pentru academii şi centre de copii şi juniori", a subliniat Morariu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.